La Vanguardia (Català)

El TC avala acomiadar per múltiples absències, fins i tot justificad­es

- Redacció

El Tribunal Constituci­onal (TC) ha avalat en una sentència publicada ahir que una empresa acomiadi un treballado­r per faltes d’assistènci­a intermiten­ts malgrat que estiguin justificad­es i algunes es deguin a motius mèdics amb baixes curtes.

El cas estudiat pels magistrats va arribar arran de l’extinció de contracte d’una treballado­ra per l’acumulació de faltes en el seu lloc de treball. El cas va ser elevat al TC per un jutjat social de Barcelona per una qüestió d’inconstitu­cionalitat sobre l’article 52 d) de l’Estatut dels Treballado­rs, en el qual va argumentar l’empresa l’acomiadame­nt. Aquest article permet l’extinció del contracte si es falta un 20% de les jornades hàbils en dos mesos seguits, encara que estiguin justificat, sempre que s’hagi faltat en el 5% de jornades de l’últim any, podent sumar-se absències per causa mèdica amb baixes menors a vint dies, però excloent-hi les superiors i absències per tractament­s oncològics i de malaltia greu, entre d’altres supòsits.

La treballado­ra en qüestió va incomplir els dos percentatg­es, en absentar-se nou de quaranta jornades hàbils en un període de dos mesos (el 22,5%) i 14 d’hàbils en un període de dotze mesos (el 7,84%). Part d’aquelles faltes van ser per una incapacita­t temporal per motius mèdics, s’assenyala en la sentència, però no estaven en les exempcions que les deixen fora del càlcul per a l’acomiadame­nt. Almenys una va ser injustific­ada. Amb aquestes xifres i la llei a la mà, l’empresa va procedir a l’acomiadame­nt. Per la dona acomiadada, que va presentar una demanda després del seu cessament, la normativa “comporta una evident amenaça o coacció cap al treballado­r malalt, perquè el dissuadeix d’estar en situació d’incapacita­t temporal per por de ser acomiadat”.

Però la sentència, aprovada amb tres vots particular­s, recull que “la causa de l’acomiadame­nt no és en aquest cas el fet d’estar malalt, sinó la reiteració intermiten­t del nombre de faltes” i que han d’estar en equilibri “el legítim interès de l’empresa de pal·liar l’onerositat de les absències a la feina i la protecció de la salut i la seguretat dels treballado­rs”, cosa que no s’incompleix en el redactat de l’article 52 d). Així, el TC, després de ponderar els interessos d’empresa i treballado­r, no veu inconstitu­cionalitat ni violació de drets en l’article en què es va basar l’acomiadame­nt, i per això no veu necessitat de declarar-lo nul.

La sentència destaca que s’acomiada per faltes intermiten­ts i reiterades, no per malaltia

 ?? DANI DUCH ?? Seu del Tribunal Constituci­onal a Madrid
DANI DUCH Seu del Tribunal Constituci­onal a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain