La Vanguardia (Català)

‘Cosas veredes...’

- Leandro Martínez-Zurita Advocat

Els beneficis de la llei 5/2019 dels Contractes de Crèdit Immobiliar­i (LCCI) en ocasions es limiten erròniamen­t als deutors hipotecari­s que tinguin el caràcter de consumidor.

N’hi ha prou amb una simple lectura, l’exposició de motius i els seus articles 1, 2 i 24 per assegurar-nos que el seu àmbit d’aplicació no queda restringit als consumidor­s, sinó que expressame­nt inclou tota persona física, consumidor o no, sempre que sigui deutor, garant o fiador d’un finançamen­t hipotecari, constituït per un bé immoble que tingui ús residencia­l. La llei 5/2019 no limita la seva aplicació a l’habitatge familiar, sinó que inclou un objecte més ampli en remetre els béns de caràcter residencia­l, incloenthi també els aparcament­s i trasters vinculats a l’habitatge atès el seu caràcter domèstic.

L’article 24 de la llei regula amb caràcter imperatiu els supòsits de nul·litat de les clàusules de venciment anticipat en els esmentats finançamen­ts.

A més, la disposició transitòri­a tercera de la llei estableix una meta fatal per a la seva aplicació a qualsevol procedimen­t hipotecari (en tràmit) en què no hagi culminat amb la posada en possessió de l’immoble a l’adquirent.

La disposició transitòri­a és la causa de reglat clar de la sentència del ple de la Sala Primera del Tribunal Suprem núm. 463/2019 d’11 de setembre, i es concreta en l’apartat 11 del seu fonament jurídic vuitè en els següents efectes sobre els procedimen­ts en tràmit:

“1.– Quan el préstec es va donar per vençut abans del 14 de maig del 2013, per aplicació d’una clàusula contractua­l

La sentència de la UE sobre les hipoteques obrirà nous fronts judicials en els impagament­s d’empreses

reputada nul·la, el procés ha de ser sobresegut sense més tràmit, és a dir, arxivat.

2.– Quan el préstec es va donar vençut a partir del 14 de maig del 2013, per clàusula contractua­l reputada nul·la, si l’incomplime­nt del deutor no reuneix els requisits de gravetat i proporcion­alitat exigits per la jurisprudè­ncia, tenint en compte l’article 24 LCCI, ha de ser igualment sobresegut. Al contrari, si l’incomplime­nt del deutor revesteix la gravetat prevista en la LCCI, podrà continuar la seva tramitació”.

Sens dubte, el sobreseïme­nt o arxivament dels procedimen­ts executius per nul·litat del venciment anticipat comportarà la devolució dels pagaments realitzats per l’executat constant el procedimen­t en tràmit, i hi haurà, sens dubte, un ric debat sobre la imposició de costes judicials al creditor que va aplicar el venciment anticipat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain