La Vanguardia (Català)

Aramco desafia el mercat i projecta finalment la sortida a borsa l’11 de desembre

-

La petroliera estatal saudita Aramco, la més gran del món, espera sortir a borsa el proper 11 de desembre, segons va informar la cadena saudita establerta a Dubai Al-Arabiya. D’acord amb fonts que la televisió saudita no va identifica­r, l’Autoritat de Mercats de Capital vol que s’iniciï formalment l’oferta pública de venda (OPV) el dia 3 de novembre, amb un període per posar preu que començarà el 17 de novembre.

El preu final d’aquesta primera emissió podria anunciar-se el 4 de desembre i les operacions a la borsa saudita Tadawul podrien començar el dia 11, va assenyalar el canal citant fonts del fòrum El futur de les inversions, que va començar ahir a Riad.

La sortida a borsa d’Aramco és un dels elements estrella del projecte Vision 2030, que impulsa el príncep hereu, Muhammad bin Salman, per diversific­ar l’economia saudita. Aramco ha posposat la seva sortida a borsa en els últims mesos per diverses raons, però les autoritats han assenyalat en les últimes setmanes que la venda de les participac­ions accionaria­ls de la petroliera més gran del món era una qüestió imminent.

En el primer semestre del 2019, la companyia va aconseguir un benefici net de 46.938 milions de dòlars –uns 42.000 milions d’euros–, un 11,3% menys que en el mateix període de l’any anterior, pel descens dels preus del cru.

Aramco, que l’agost passat va publicar per primera vegada en la seva història els seus resultats semestrals, va obtenir aleshores un benefici operatiu registrat de 92.767 milions de dòlars, pels 101.218 milions del mateix període de l’any anterior, amb una baixada del 8,3%. Les agències Moody’s i Fitch la van qualificar recentment com l’empresa amb més guanys del món, amb un benefici net estimat de 111.100 milions de dòlars el 2018, segons els seus propis càlculs.

La sortida a borsa d’Aramco serà històrica per les dimensions de la companyia, la capitalitz­ació de la qual podria superar els 2 bilions de dòlars. Amb tot, l’operació té també les seves ombres. Aramco ha eludit el control i la supervisió de les autoritats borsàries dels mercats més exigents i, en canvi, sortirà a cotitzar al seu país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain