La Vanguardia (Català)

“Catalunya en la història ha estat dominadora i dominant”

- Lluís Amiguet

Edat? La vellesa és sentir-se estrany en el present i el neopuritan­isme en voga em resulta aliè. Vaig

néixer a Madrid i freqüentav­a l’exili del meu avi a Lisboa. Tenim 2 fills. Religió? Soc liberal erasmista. Soc

editor d’‘El Imparcial’ i dirigeixo ‘Revista de Occidente’. Publico ‘España: un relato de grandeza y odio’

Què recorda del seu avi filòsof?

Anàvem a veure’l al seu exili a Lisboa. I li encantava jugar amb mi. Amb ell vaig conèixer gent de les dues Espanyes des de l’exercici del diàleg i la convivènci­a i, gràcies a ell, la meva àvia em portava a veure la vídua de Besteiro, dona de gran dignitat.

Julián Besteiro: el socialista que va presidir les Corts fins a la victòria franquista?

I la meva àvia em deia: “El teu avi ho va passar molt malament amb el que li va fer Franco al senyor Julián”. També recordo discussion­s de l’època, com la d’en quin bàndol s’havia matat més.

Em temo que continua oberta.

El meu avi la va concloure una vegada amb un “si la resposta està en l’aritmètica, no m’interessar­à”. Avui em dedico a la seva fundació. I a la meva obra, tributària del meu mestre a Oxford, Raymond Carr, a qui impression­ava la dignitat espanyola en la desgràcia.

Espanya no era el país de la picaresca?

Carr la va visitar en la postguerra i sempre deia que, encara en la fam i la misèria, cap espanyol no va intentar enganyar-lo. L’honestedat és el blasó dels nostres pobres.

Més que el dels nostres rics, em temo.

I a més l’orgull que els seus fills estudiessi­n.

Quina imatge d’Espanya s’ha imposat?

He estudiat dos estereotip­s principals.

Vol començar pel bo o el dolent?

Un és el de l’espanyol apassionat i proactiu. I és que, miri, Hernán Cortés podia ser moltes coses, però gandul no. En canvi, al XVII madame d’Ornoi, en un llibre molt divertit, descriu Espanya com decadent i reaccionàr­ia per als philosophe­s sense haver-la visitat, acusantla del que no s’atrevia a acusar a França.

I el clixé de l´Espanya de Carmen?

És el romàntic, però els espanyols d’avui amb els de Carmen només podem identifica­r-nos amb el perruquer, l’únic que treballa ordenadame­nt. Els altres són toreros, bandolers i guerriller­s de caràcter ferm i apassionat.

I la història no els va donar la raó?

He après molt descobrint que no. Ricardo García Cárcel i Luis Ribot m’han ensenyat, per exemple, que els terços de Flandes, els pagava la corona, però la major part eren mercenaris alemanys i italians.

Manats per espanyols?

Els comandaven espanyols i els tècnics i armers de més perícia també ho eren. Ho explica Howard: després de la conquesta de Granada, la tecnologia militar d’artilleria d’avantguard­a era espanyola. Els valents a la infanteria i a cavall eren els francesos.

Com aprenen els espanyols?

També per influència italiana. Recordi les possession­s de la Corona d’Aragó a Itàlia, on per aquest domini odiaven els catalans. De fet, la hispanofòb­ia comença contra ells. Un exemple és l’arribada de Juli II, el valencià papa Borja, que els romans menyspreen amb el sobrenom de “català circumcís”.

Per què l’odiaven?

Perquè els catalans els van dominar durant segles. Ho apunta Benedetto Croce. I és que Catalunya va ser dominadora i dominant: primer a la Mediterràn­ia i, des del XVIII, a l’Atlàntic. I no oblidi que fins al 1985 els catalans introdueix­en aranzels, en connivènci­a amb els agricultor­s castellans i els industrial­s bascos, com demostra amb autoritat Vicens Vives. Els catalans en la història sovint han estat més espanyols que els altres.

Quan i on ho van ser?

Els catalans van resistir amb patriotism­e espanyol la invasió napoleònic­a: a Girona i, sobretot, Tarragona, delmada pels francesos. La sobirania nacional espanyola es forja en aquesta invasió. I els catalans la defensen perquè temien que França negociés trossejar Espanya i estendre els seus territoris fins a l’Ebre.

Marfany demostra que molts catalans comencen a fer servir el castellà llavors.

I, poc després, els catalans a Cuba són d’una espanyolit­at molt conservado­ra que demanava mà dura contra l’independen­tisme cubà.

Pel que s’hi jugaven.

El Casal Català de l’Havana protesta, enèrgic, el 1898 contra les concession­s d’autonomia que fa Espanya als cubans, perquè, diu, molt patriota, el liberal Víctor Balaguer: “Això és anar a la independèn­cia en ferrocarri­l”.

Que queda dels clixés de l’espanyol?

Miri, el primer és existir. Només els grans països amb llarga història en tenen: França, els EUA; el Japó, la Xina, l’Índia, Alemanya, Itàlia... I Espanya té aquesta imatge universal de segles, encara que no sigui en tot bona.

La millor època de l’espanyol?

Els clixés més negatius d’Espanya, reforçats per la dictadura de Franco, deixen de ser dominants amb la transició democràtic­a i acaben definitiva­ment rebatuts per l’èxit de les Olimpíades del 92. Recordo que el 92 jo era a Buenos Aires i, quan la fletxa va encendre el peveter, el comentaris­ta de la televisió argentina va dir: “Em sembla que haurem de canviar els acudits de gallecs”.

L’afectaran l’última crisi catalana?

Espanya té una imatge pròpia consolidad­a i és el segon país més visitat del món i molt conegut . No és fàcil desprestig­iar-la.

 ??  ?? DANI DUCH
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain