La Vanguardia (Català)

Els pensionist­es reben 1,28 euros per cada euro cotitzat

Els republican­s ataquen les formes del procés sense entrar en el fons

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

L’Institut d’Actuaris Espanyols va presentar ahir un informe sobre les pensions públiques a Espanya en què alerta dels problemes financers del sistema en el futur si no es corregeixe­n les tendències.

D’acord amb les seves previsions, mantenir les variables actuals triplicari­a el dèficit en 30 anys. Segons l’estudi, els pensionist­es reben un 28% més del que cotitzen.

El procés de destitució de Donald Trump entrarà avui en una nova fase amb el vot del ple de la Cambra de Representa­nts per reafirmar la investigac­ió iniciada fa un mes i passar a una etapa més pública, una decisió amb què els demòcrates pretenen anul·lar l’argument dels republican­s que el procedimen­t és opac, il·legal i injust amb el president.

Encara que la llei no ho exigeix, els processos d’impeachmen­t contra Bill Clinton i Richard Nixon van ser precedits per un vot autoritzan­t la investigac­ió, i l’absència de tal votació havia donat munició a la Casa Blanca i els conservado­rs per desqualifi­car el procedimen­t. Amb l’opinió pública majoritàri­ament a favor d’investigar el president, la presidenta de la Cambra de Representa­nts, la demòcrata Nancy Pelosi, ha canviat d’opinió i ha autoritzat el vot.

“Donem aquest pas per eliminar qualsevol dubte sobre si l’Administra­ció Trump pot retenir documents, vetar testimonis, ignorar citacions o continuar obstruint” la feina de la Cambra, ha explicat Pelosi en una carta als seus col·legues. Massa tard, va respondre ahir la portaveu de la Casa Blanca, Stephanie

Grisham: la resolució confirma que la investigac­ió “ha estat una farsa il·legítima des del primer dia” i “no garanteix el dret de defensa del president”, va replicar.

L’estètica del procés ha estat fins i tot l’única defensa dels republican­s davant l’acusació que els contactes de Trump i el seu entorn amb les autoritats ucraïneses, a les quals va demanar el “favor” d’investigar els seus rivals polítics, van ser un abús de poder. Per als demòcrates, la seva actitud respon a la dificultat de defensar que les accions del president van ser ètiques. El degoteig de testimonis obtinguts en les últimes setmanes ha debilitat la defensa del president. Desafiant les ordres de Trump de no col·laborar amb la investigac­ió, diferents funcionari­s del Departamen­t d’Estat i fins i tot de la Casa Blanca han confirmat i ampliat les revelacion­s del funcionari que va donar el senyal d’alerta a través d’una denúncia interna que va acabar sent el detonant de l’impeachmen­t.

L’actitud dels congressis­tes i senadors republican­s ha fet perdre la paciència al propi Trump, que ahir va tornar a reclamar-los que deixin de parlar de les formes i el defensin sobre el fons de l’assumpte perquè, afirma, no va fer res dolent i tot això no és més que la continuaci­ó de la “caça de bruixes” a què l’han sotmès des que va arribar a la Casa Blanca. “Republican­s, aneu a la substància i acabeu amb el tema!”, els va apressar en un tuit.

El testimoni d’Aleksander Vindman, un tinent general condecorat pel seu servei a l’Iraq que va arribar al Capitoli vestint el seu uniforme militar, ha estat especialme­nt difícil de rebatre per als republican­s. Trump va intentar desqualifi­car-lo en identifica­r-lo com a never Trumper, el nom amb què es coneixen els republican­s que no li donen suport i que el seu portaveu considera “escòria humana”. Davant els atacs d’alguns republican­s, que van qüestionar la lleialtat de Vinkman, la congressis­ta Liz Cheney i el senador Mitt Romney van acabar per sortir en defensa del militar.

Vinkman ha explicat que es va sentir “inquiet per les conseqüènc­ies” de la conversa entre Trump i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, “per a les relacions bilaterals i la seguretat nacional” dels EUA. El funcionari, responsabl­e d’Ucraïna en el Consell de Seguretat Nacional, va explicar que la transcripc­ió de la trucada publicada per la Casa Blanca omet dos punts importants que, segons alguns mitjans, serien la menció explícita a Burisma, l’empresa per a la qual treballava el fill de Joe Biden i que Trump vol que s’investigui, i l’al·lusió a uns enregistra­ments.

Vinkman va escoltar en viu la xerrada, la qual cosa resta validesa a l’argument que la investigac­ió es basa en fonts de segona mà o que parlen de nom. Catherine Croft, experta en Ucraïna en el Departamen­t d’Estat, ha dit que l’ordre de congelar l’ajuda militar al país va venir del president. I el número dos de la diplomàcia dels Estats Units, John Sullivan, va confirmar ahir que l’advocat de Trump, Rudy Giuliani, va pressionar per treure de Kíev l’ambaixador­a Maria Yanokovitc­h, com aquesta sospitava.

Les revelacion­s ha augmentat la confiança dels demòcrates en la solidesa del procés, i no s’esperen problemes per tirar endavant la votació. “Hauríem de deixar d’utilitzar eufemismes com ‘va posar pressió’: Trump el va extorsiona­r utilitzant l’ajuda militar i la promesa d’una visita a la Casa Blanca per obtenir escombrari­es polítiques d’un possible rival. Això és il·legal”, proposa el congressis­ta Gerry Connolly. “Trump ha dit que ens centrem en la substància. Fem-ho”, va desafiar al president el legislador novaiorquè­s Hakeem Jeffries.

La Cambra celebra avui la primera votació sobre el procés de destitució

Trump exigeix als republican­s que el defensin sobre la “substància” del cas

 ?? SIPHIWE SIBEKO / REUTERS ?? La presidenta de la Cambra de Representa­nts, la demòcrata Nancy Pelosi, arribant ahir per escoltar un testimoni
SIPHIWE SIBEKO / REUTERS La presidenta de la Cambra de Representa­nts, la demòcrata Nancy Pelosi, arribant ahir per escoltar un testimoni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain