La Vanguardia (Català)

Campanya. Casado ataca el model territoria­l del PSOE

El PP veu en la rectificac­ió del PSOE “un pagament” a Iceta i els independen­tistes

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

A cada pas que pretén fer el president del PP, Pablo Casado, en el seu camí cap al 10 de novembre, es creua amb Pedro Sánchez i Catalunya. El líder popular volia centrar-se sobretot en l’economia. Però no és possible, per bé que és cert que tampoc no li va malament, ja que Catalunya li permet combatre al flanc oposat, on ara es disputa els vots amb un Vox en ascens.

Primer va venir la sentència, després els aldarulls a Barcelona i, quan semblava que per fi el líder del PP podria reprendre les seves mesures econòmique­s, ahir a Palma Pedro Sánchez li servia amb safata la rectificac­ió del programa del PSOE per incloure-hi el terme plurinacio­nal, cosa que només pot ser, a parer seu, “fruit de la pressió del PSC, d’Iceta i la forma de pagament als partits independen­tistes que el van fer president del Govern, i dels quals continua depenent”. Només pot ser això, perquè “la plurinacio­nalitat no existeix”, va argumentar Casado, que va afegir: “No existeix en cap país d’Europa, només a la Bolívia d’Evo Morales”.

A més, la rectificac­ió socialista va agafar Casado a Mallorca, i no va desaprofit­ar l’ocasió per recordar que el PSOE governa a les Balears amb MES, un partit sobiranist­a, defensor dels Països Catalans, que la setmana passada va firmar amb altres partits com ERC, JxCat, el BNG i Bildu un manifest a favor de l’autodeterm­inació de Catalunya. Així, amb més motius, el president del PP va recriminar a Sánchez que posi en dubte “que només hi ha una nació, l’espanyola, i, a dins, aquestes terres amb la seva identitat, però amb un lligam comú, que és Espanya”.

El líder socialista, va subratllar

Casado, no hi creu i diu que “hi ha una pluralitat de nacions i es queda tan tranquil”. Per això es va preguntar: “Tan cara és la factura que ha de pagar?”. La seva conclusió és que “necessitem un govern de debò, i no aquesta broma de la plurinacio­nalitat i la nació de nacions”.

A Casado la reivindica­ció de la plurinacio­nalitat de Sánchez li recorda l’afirmació de la nació de nacions que va plantejar al seu dia

José Luis Rodríguez Zapatero, i per aquesta raó li va fer la mateixa pregunta que va plantejar Patxi López a l’avui president del Govern central en funcions durant el debat de les primàries sobre el model territoria­l, quan li va dir: “Escolta, Pedro, tu saps què és una nació?”. Perquè el líder del PP està convençut que “ho sap, però ho vol amagar”.

Aprofitant el discurs sobre la plurinacio­nalitat, el candidat popular va fer un altre requerimen­t a Sánchez: que tanqui les ambaixades catalanes, aplicant la llei d’Acció Exterior, després de la sentència del Tribunal Constituci­onal que paralitza el pla d’acció exterior de la Generalita­t, i va recordar al líder socialista que el govern de Mariano Rajoy ja ho va fer amb el 155, tot i que després creu que l’Executiu socialista les va permetre aixecant el control sobre els comptes de la Generalita­t, per la qual cosa va exigir a Sánchez que els intervingu­i, aplicant la llei d’Estabilita­t.

El líder dels populars havia dissenyat una campanya basada en l’economia i amb un únic adversari, Sánchez, i, malgrat aquestes incursions en qüestions territoria­ls, provarà de seguir el seu pla. Ni el CIS, amb la rebaixa de les seves expectativ­es, ni els esdevenime­nts que se succeeixen dia rere dia li faran variar l’estratègia, assenyalen des del seu partit.

Les dades del CIS, que deixen el PP en uns 80 escons, han suposat un revés en les expectativ­es dels populars, que, tot i això, consideren que els pot anar bé, perquè tothom donava per fet que estaven en uns 100, i si no assoleixen aquesta xifra es pot interpreta­r

TORNADA AL PASSAT

El líder popular equipara la posició de Sánchez amb la “nació de nacions” de Zapatero

com un fracàs, mentre que 80 escons, després d’haver-ne obtingut 66 el 28-A, és un salt important.

Tot i això, a Génova no es creuen les dades del CIS, i estan convençuts que continuen en el centenar d’escons, que els donen possibilit­ats de tenir opcions per formar govern. Això sí, el PP no comptava amb el fet que la dràstica caiguda de Ciutadans que reflecteix­en les enquestes –no el CIS– implicaria que hauria de comptar, per formar govern, en cas que el centredret­a sumés majoria, primer amb Vox i amb Santiago Abascal. Si els resultats del 10-N queden com assenyalen la major part dels sondejos, el dirigent de la formació ultra tindria prioritat sobre Albert Rivera i se situaria com a candidat a una vicepresid­ència, un càrrec que al PP sempre havien pensat que seria per al president de Ciutadans.

REIVINDICA­CIÓ

“Necessitem un govern de veritat i no aquesta broma”, assenyala el candidat

 ?? ATIENZA / EFE ?? El líder del Partit Popular, Pablo Casado, en un míting ahir a Palma
ATIENZA / EFE El líder del Partit Popular, Pablo Casado, en un míting ahir a Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain