La Vanguardia (Català)

Universita­ts. Acampada estudianti­l a Barcelona

L’Ajuntament expressa la intenció de tractar el tema amb la “màxima prudència”

- CARINA FARRERAS DAVID DUSSTER Barcelona

Mig miler de joves han acampat a la plaça Universita­t i la Gran Via de Barcelona convocats per entitats cíviques i assemblees estudianti­ls en el que constituei­x un pas més enllà en la protesta per la sentència del procés. La seva intenció és establir-s’hi de manera indefinida i pacífica “fins que no s’acabi la repressió policial”. L’acció emula la protesta del 15-M de maig del 2011, en què multitud de ciutadans van acampar a la plaça Catalunya per protestar pel rescat a la banca en plena crisi econòmica.

En aquesta ocasió, l’acció ha estat possible gràcies a la convocatòr­ia de vaga indefinida per als estudiants d’universita­t i una aturada de dos dies, ahir i avui, per als alumnes de secundària, batxillera­t i formació profession­al. Els universita­ris han aconseguit en aquestes dues setmanes l’opció d’aprovar matèries amb un examen final.

S’autodefine­ixen com a “generació 14-O”, amb referència al dia que es va fer pública la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independen­tistes. En un manifest publicat a les xarxes combinen les reclamacio­ns polítiques de l’independen­tisme (amnistia, autodeterm­inació i final de la “repressió policial”) amb les econòmique­s i socials vinculades a l’accés a un habitatge, igualtat de gènere, medi ambient, així com “la garantia dels drets socials que s’han robat”. Una estudiant d’enginyeria de 21 anys, en funcions de portaveu, ha explicat que la idea es va gestar en una assemblea interunive­rsitària en què va sorgir la imatge del 15-M al 14-O.

En concret, el manifest lamenta la “criminalit­zació sense precedents” de l’Estat des de la publicació de la sentència de l’1-O, amb 200 detinguts i 600 ferits, dels quals quatre han perdut un ull. Per això, l’assemblea pretén “parar de manera immediata la repressió contra els membres d’una generació que ha sortit al carrer” i que es depurin responsabi­litats als cossos policials. Així mateix, exigeixen una amnistia total dels presos i que el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, “condemni la repressió i la violència policial” i s’assegui a negociar un referèndum d’autodeterm­inació.

L’acampada s’ha muntat com una “acció sorpresa” convocada per les xarxes socials al matí i, al principi, hi han anat principalm­ent estudiants d’universita­t. Diverses associacio­ns juvenils catalanes també s’han fet ressò de la crida. Les quatre associacio­ns d’escoltes de Catalunya (Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Esplais Catalans i Minyons Scouts i Guies de Catalunya) van expressar immediatam­ent el seu suport. “Entenem que els joves que han decidit acampar ho fan no només per denunciar la dificultat de desenvolup­ar-se en una societat adult-cèntrica, sinó també per denunciar el futur que els espera”, al·leguen les quatre associacio­ns en un comunicat conjunt.

A les 18 h els estudiants van tallar la Gran Via per formar una assemblea i, després, s’han organitzat en comissions (seguretat interna, violència de gènere, logística, comunicaci­ó i continguts). Han establert torns de vigilància i van explicar als assistents com defensar-se en cas de desallotja­ment. Tenen una caixa de resistènci­a en un envelat on es recullen diners, menjar, aigua o tendes de campanya. Per xarxes socials van sol·licitar ahir mantes. També han contractat lavabos mòbils.

Enmig de la plaça Universita­t hi ha dos envelats blancs de donació de sang i al seu voltant s’estenen el centenar de tendes de campanya que es concentren des del carrer

Aribau fins a l’altura de la porta principal de la Universita­t de Barcelona. Tot i això, ahir a la nit la Guàrdia Urbana havia tallat el trànsit al tram de Gran Via entre Aribau i Balmes.

L’Ajuntament de Barcelona ha expressat la intenció de tractar el tema amb la màxima prudència sense avançar cap tipus de decisió i assegura que manté un contacte fluid amb els Mossos d’Esquadra. Fonts de la policia catalana descarregu­en la responsabi­litat de qualsevol eventual actuació en el Consistori.

Avui, a les dotze del migdia, està previst que parteixi una manifestac­ió d’estudiants de secundària i d’universita­t convocada pel Sindicat d’Estudiants.

La vaga en instituts i universita­ts va tenir ahir un seguiment irregular, més baix a Barcelona i Girona que a la resta de Catalunya. Hi va haver incidents a la facultat de Filologia i Comunicaci­ó de la UB, precisamen­t situada a l’edifici històric de la UB de la plaça Universita­t. Una trentena de joves van bloquejar la facultat en tots els accessos amb cadenes, i van impedir als treballado­rs l’entrada a l’edifici; això va obligar a suspendre les classes completame­nt. Els estudiants es van mostrar en desacord amb el mètode d’avaluació dissenyat pel deganat i volen obligar-lo a adaptar-lo als seus desitjos. Ahir a la nit una dotzena s’estaven a l’interior de l’edifici.

També va aparèixer bloquejada l’escola d’Arquitectu­ra de San Cugat del Vallès de la Politècnic­a de Catalunya (UPC), universita­t on la vaga també es va notar als campus de Terrassa i Manresa. A Tarragona la incidència més important va ser en Arquitectu­ra, i a Girona la normalitat va ser gairebé absoluta.

DEL 15-M AL 14-O

Les reivindica­cions no són tan sols polítiques, sinó també socials i econòmique­s

RECLAMACIO­NS

Demanen que Sánchez condemni “la violència policial” i s’assegui a negociar el referèndum

 ??  ?? El centenar de tendes davant l’edifici històric de la UB
El centenar de tendes davant l’edifici històric de la UB
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Els acampats van tallar la Gran Via en diverses ocasions al llarg del dia d’ahir
MANÉ ESPINOSA Els acampats van tallar la Gran Via en diverses ocasions al llarg del dia d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain