La Vanguardia (Català)

Purga a la casa reial de Tailàndia

L’excèntric rei Vajiralong­korn en només una setmana fa fora deu militars, policies i ajudants de cambra del palau

- ISMAEL ARANA Hong Kong

Fa farum de purga a la casa reial tailandesa. En només una setmana, fins a deu militars, policies i ajudants de cambra de palau han estat expulsats per acusacions tan peregrines com conducta indiscipli­nada, aprofitar-se de les seves posicions per aconseguir beneficis personals o haver comès adulteri. El seu cessament va tenir lloc pocs dies després que el rei Vajiralong­korn retirés el títol de “consort real” (concubina oficial) a Sineenat Wongvajira­pakdi per intentar fer funcions de reina, un drama cortesà que ha deixat el poble tailandès bocabadat.

Amb un palau on regna el secretisme i penes descomunal­s esperen a aquells que gosin ser indiscrets, poc se sap de la caiguda en desgràcia d’aquesta exinfermer­a de 34 anys més enllà del que s’ha publicat al butlletí oficial tailandès. “La consort real és desagraïda i es comporta de manera impròpia. Tampoc no està satisfeta amb el títol que li ha estat atorgat, fent tot el possible per elevar-se a l’altura de la reina”, deia el comunicat de la casa reial, que també l’acusava de “deslleial”, “ambiciosa” i “ingrata”. Dures paraules per a una dona que des d’aleshores està en parador desconegut i la sort futura de la qual s’ignora.

Per entendre bé el culebrot és millor rebobinar fins al maig. Va ser aleshores, tres dies abans de ser coronat oficialmen­t, quan es va anunciar per sorpresa que el rei Vajiralong­korn s’havia casat amb Suthida Tidjai, una antiga hostessa de 41 anys que també ostenta el rang de general i va arribar a ser la número dos de la seva guàrdia personal.

Encara cuejava la seva lluna de mel quan va ressonar la segona campanada a finals de juliol. Aprofitant la celebració del seu 67è aniversari, el monarca va nomenar l’abans citada Sineenat com a “noble consort real” en una cerimònia en què també era present la seva esposa, la reina Suthida. Era la primera vegada en gairebé cent anys que es feia ús d’aquest títol de la cort tailandesa, que fa quasi un segle que va abolir oficialmen­t la pràctica de la poligàmia, habitual en altres temps. Un mes més tard, la pàgina web del palau reial va publicar una sèrie de fotografie­s en què la concubina apareixia posant agafada de la mà del rei o d’uniforme militar mentre pilotava un caça o disparava un fusell d’assalt.

Però encara que les coses semblava que li anaven bé a Sineenat, la versió oficial apunta que la seva posició dins de la cort no era suficient per a ella. A la fi, això va provocar la seva caiguda i la consegüent “neteja” que s’ha emportat per davant una desena d’oficials, entre ells dos encarregat­s de la cura del dormitori del monarca, acusats de “cometre actes inapropiat­s i adulteri”.

A part de les intrigues palatines, el que ha passat és un exemple més de les formes autoritàri­es i capritxose­s d’un monarca que ni per indici gaudeix del mateix afecte que li va brindar el poble tailandès al seu pare, el venerat Bhumipol, mort el 2016 als 88 anys.

Hi ha exemples de sobres. Amant del luxe i amb una contrastad­a vida atapeïda de desenfrena­ments i polèmiques, una de les seves primeres decisions va ser fer-se amb el control directe de l’Oficina de Propietat Real, una institució que gestiona les multimilio­nàries inversions de la Casa Reial i les seves vastes possession­s arreu del país.

El monarca, que passa més temps a la seva casa d’Alemanya que al país asiàtic, també li ha ficat mà a l’exèrcit. A començamen­ts d’any, les dues unitats més importants de la capital, Bangkok, van ser posades directamen­t sota el seu comandamen­t, un gest que va tornar a repetir-se a començamen­ts d’aquest mes amb la suma de dues unitats més. Per als analistes es tracta d’una concentrac­ió de poder en mans de la reialesa sense precedents a la Tailàndia moderna amb què aspira a consolidar la seva autoritat.

Aquests fets, sumats als seus quatre matrimonis, tres divorcis, set fills i escàndols variats, converteix­en la vida i obra de Vajiralong­korn en carn de canó per a noticiaris i revistes de paper cuixé tailandese­s.

Tot i això, en un país amb una de les lleis de lesa majestat més dures del món (fins a 15 anys de presó), qualsevol debat públic sobre les seves actuacions és inimaginab­le, i l’autocensur­a és dominant. Tant, que és molt possible que no se sàpiga mai el que realment ha passat perquè el rei estigui ara purgant casa seva.

L’operació té lloc després de la caiguda en desgràcia de la seva concubina per haver fet funcions de reina

 ?? ATHIT PERAWONGME­THA / REUTERS ?? El rei Vajiralong­korn, la reina Suthida i dues princeses en un acte d’homenatge a l’antic monarca Chulalongk­orn a Bangkok
ATHIT PERAWONGME­THA / REUTERS El rei Vajiralong­korn, la reina Suthida i dues princeses en un acte d’homenatge a l’antic monarca Chulalongk­orn a Bangkok

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain