La Vanguardia (Català)

Iceta força el PSOE a recuperar la seva visió federalist­a al programa

Els socialiste­s valencians reben amb alleujamen­t el canvi del document electoral

- MAITE GUTIÉRREZ SALVADOR ENGUIX

El programa definitiu del PSOE per a les eleccions generals del 10 de novembre, difós ahir dimecres, finalment inclou una menció a les declaracio­ns de Granada i de Barcelona aprovades pels socialiste­s. En totes dues s’aposta per una reforma federal de la Constituci­ó i l’Estat plurinacio­nal.

Així, el text és el mateix que el del programa dels comicis del 28 d’abril, i s’ha recuperat a petició expressa del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que dimarts a la tarda va trucar per telèfon a la presidenta del PSOE, Cristina Narbona.

El primer esborrany del programa socialista, que es va filtrar dimarts a la tarda, no feia cap menció al federalism­e i la plurinacio­nalitat. Aquesta omissió va desfermar una polèmica pública que no ha agradat als socialiste­s catalans i valencians.

L’omissió del projecte federalist­a, del qual tant Iceta com la candidata per Barcelona, Meritxell Batet, i el candidat al Senat, Manuel Cruz, són ferms defensors, va causar certa sorpresa en el socialisme català. Dimarts Iceta va intentar calmar els ànims dins el seu partit i va assegurar als seus quadres que estava treballant a fi que el programa subscrigué­s les declaracio­ns de Granada, aprovada el 2013, i de Barcelona. “Almenys des del 2003, a Santillana del Mar, el PSOE s’ha compromès en les reformes necessàrie­s per a un nou impuls de l’autogovern, després concretade­s a la declaració de Granada del 2013 i a la declaració de Barcelona del 2017”, assenyala ara el document programàti­c.

El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir en una entrevista a Antena 3 que les mencions al federalism­e “hi seran”, al seu programa. “El que s’ha filtrat és un document que no estava acabat”, va afirmar Sánchez, que al vespre va compartir míting amb Iceta a Viladecans, en el seu primer acte a Catalunya després de la sentència de l’1-O.

Per la seva banda, la vicepresid­enta del Govern central en funcions, Carmen Calvo, va assegurar que el PSOE “no s’ha mogut ni es mourà” de la seva proposta de federalism­e, i va insistir que la posició territoria­l del partit “és equilibrad­a, profundame­nt democràtic­a i constituci­onal”.

Per bé que al partit que dirigeix Iceta donen la polèmica per tancada, quadres del PSC admeten que l’oblit inicial els fa “mal” en un moment que el flanc més catalanist­a del partit ha quedat relegat pel contundent discurs de Sánchez respecte a l’independen­tisme.

En Comú Podem, socis del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, no han deixat passar aquesta oportunita­t, i, des que dimarts es va filtrar l’esborrany del programa socialista, han acusat Sánchez i Iceta de fer “batzegades” en el tema nacional. Els comuns consideren que els socialiste­s catalans s’estan movent cap a posicions més “centralist­es” en el seu intent de “guanyar vot de Ciutadans”. L’objectiu del partit d’Ada Colau és ocupar l’espai que “els socialiste­s han oblidat”. Seguint aquest moviment estratègic, dijous els comuns van presentar una proposta per votar un “acord”, i no un referèndum sobre la independèn­cia, que redefineix­i les relacions entre Catalunya i Espanya, en uns termes molt semblants al que proposa el PSC.

Iceta, federalist­a convençut, va fer bandera d’aquesta proposta territoria­l després de les eleccions generals del 28 d’abril i va posar en relleu que Sánchez triés dos federalist­es, Batet i Cruz, com a presidents del Congrés i del Senat, respectiva­ment. Els socialiste­s catalans descarten que el PSOE es mogui de les declaracio­ns subscrites i que abandoni l’horitzó de la reforma federal i la votació d’un acord com a sortida al conflicte territoria­l català. Ara bé, són conscients que aquest és un objectiu, com a mínim, a mitjà termini, atès el nivell de conflictiv­itat que ha assolit la crisi a Catalunya i la correlació de forces. “Al final haurem de votar un acord”, repeteix Iceta, que fa unes setmanes va participar en debats sobre federalism­e defensant, precisamen­t, aquestes tesis.

Els socialiste­s valencians també van respirar ahir alleujats després de saber la modificaci­ó del text

CANVIS AL PROGRAMA

El líder del PSC va trucar a Cristina Narbona per rescatar la versió del 28-A

ESPAI BUIT

Els socialiste­s catalans no volen deixar l’espai federalist­a en mans dels comuns

programàti­c. El 2017 aquest partit va impulsar, juntament amb Compromís, un document de l’executiu valencià per a la reforma de la Constituci­ó espanyola en què s’apostava, justament, per avançar cap a una Espanya federal i plurinacio­nal. A més a més, Ximo Puig és un federalist­a convençut, en la línia de pensament més ortodoxa que al seu dia va impulsar Pasqual Maragall.

Els nervis es van mantenir continguts, ja que ahir al matí des del PSPV no es va voler llançar cap crítica al document filtrat. Ara bé, el malestar era palpable, sobretot perquè temien que Compromís aprofités l’oblit per carregar contra Puig. Tot es va calmar quan a la tarda es va saber que Iceta havia convençut el PSOE per tornar les coses just on eren el 28-A.

 ?? LAURA BUSQUETS / ACN ?? El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una fotografia el proppassat diumenge
LAURA BUSQUETS / ACN El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una fotografia el proppassat diumenge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain