La Vanguardia (Català)

El federalism­e de posar i treure

- Enric Juliana

He sentit coses que vosaltres no creuríeu. A una distància de metre i mig, he sentit a Pedro Sánchez dir: “Catalunya és una nació i Espanya una nació de nacions”.

21 d’abril del 2017, en una oficina del carrer Bárbara de Braganza de Madrid, cedida per la profession­al de la comunicaci­ó que l’assessorav­a en les primàries socialiste­s. Una oficina senzilla per a un home que s’enfrontava amb molt pocs mitjans al potent aparell polític del seu partit.

Recordo molt bé aquella entrevista a Sánchez per a La Vanguardia, ja que va ser una de les poques que va publicar un diari d’àmplia difusió. El defenestra­t no agradava gens a l’establishm­ent espanyol. En aquells moments hi havia un menyspreu manifest a la premsa de Madrid cap a l’“intrús” que podia posar en risc la dolça lluna de mel entre Mariano Rajoy i la prudent comissió gestora del PSOE. En poques paraules, la consigna era: a Sánchez, ni aigua. Alguns es van quedar sense respiració quan va guanyar les primàries.

“Catalunya és una nació, i Espanya, una nació de nacions”. Sánchez reprenia el plantejame­nt de l’històric socialista castellà Anselmo Carretero, que des del seu exili a Mèxic va elaborar una teoria general sobre les nacionalit­ats espanyoles. (Les tesis de Carretero van inspirar la inclusió del terme nacionalit­at a l’article 2 de la Constituci­ó.) L’endemà de l’entrevista, el candidat havia d’anar a Barcelona per obtenir el vot dels militants del PSC a la seva candidatur­a. El va obtenir.

Des d’aleshores ha passat una eternitat i el president Sánchez, un home tenaç que fins ara ha guanyat totes les seves apostes, s’ha transforma­t en el gat de Schrödinge­r de la política espanyola. És capaç d’estar en dues posicions alhora, com els electrons de la física quàntica. Promet un govern progressis­ta als votants de Podem, alhora que festeja el Partit Popular per a una futura política de Concertaci­ó Nacional, que molt probableme­nt és el que veurem després del 10 de novembre. Vol conservar els dos milions de vots que havien anat a Podem i han tornat al PSOE, i també vol recollir els nàufrags de Ciutadans. Un dia propulsa la càpsula d’Íñigo Errejón i la setmana següent la neutralitz­a amb una capa de silenci. En les últimes hores hem vist com el federalism­e era viu i mort alhora com el gat del físic austríac Erwin Schrödinge­r. Dimarts ens fiquem al llit sense federalism­e al programa electoral del PSOE i dimecres ens llevem amb el federalism­e una altra vegada a lloc, després d’una trucada, cal suposar que enèrgica, de Miquel Iceta al carrer Ferraz.

El PSOE té un problema. Més d’un, és cert. Però n’hi ha un que explica la seva actual fenomenolo­gia quàntica. Des de fa setmanes oscil·la constantme­nt entre el 26% i el 30% en les projeccion­s de vot. Sánchez diu que no hi

El PSOE oscil·la aquests dies entre un 26% i un 30% dels vots segons les notícies que arriben de Catalunya

haurà indult per als polítics catalans condemnats pel Tribunal Suprem: puja al 30%. Hi ha foc als carrers de Barcelona: baixa al 26%. No agafa el telèfon a Joaquim Torra: torna a pujar. Els CDR col·lapsen l’estació de Sants: baixa. Elimina el federalism­e al seu programa: comença a pujar a l’Espanya interior, però podria estimbar-se a Catalunya, València i les Balears.

La física quàntica et pot fer una mala passada si no calibres bé la repetició d’eleccions en una nació de nacions inflamada.

 ?? . ?? El socialista federalist­a Anselmo Carretero
. El socialista federalist­a Anselmo Carretero
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain