La Vanguardia (Català)

Podem acusa el PSOE de transvesti­sme territoria­l

“Diuen una cosa i la contrària” de Catalunya, critica Montero

- PEDRO VALLÍN Madrid

La yenka territoria­l del PSOE –la desfederal­ització de dimarts a la tarda i la refederali­tzació de dimecres al matí– no ha passat inadvertid­a a Unides Podem, que acusa el president en funcions, Pedro Sánchez, de ser capaç de dir una cosa i la contrària per pur electorali­sme. La portaveu parlamentà­ria i número dos per Madrid de la coalició lila, Irene Montero, criticava l’absència d’un discurs polític sòlid en la campanya socialista per la intenció de quedar bé amb diferents electors, afirma, i de preparar-se un pacte posterior amb el Partit Popular.

Montero afirma que “les incoherènc­ies del PSOE respecte a Catalunya són evidents”, en al·lusió a la desaparici­ó de la plurinacio­nalitat d’Espanya i del model federal al programa socialista dimarts, i a la reaparició de dimecres. A parer de la portaveu, el motiu és purament electorali­sta, atès que “en funció d’on volen pescar vots facin servir un discurs i el contrari”. Irene Montero va recordar que Pedro Sánchez es va pronunciar taxativame­nt en contra de l’aplicació a Catalunya de l’article 155 de la Constituci­ó per després donar-hi suport, de la mateixa manera que, després de les càrregues policials de l’1-O, va impulsar la reprovació de la vicepresid­enta del govern d’aleshores, Soraya Saenz de Santamaría, per desdir-se’n només 48 hores després.

Montero reivindica per al grup d’Unides Podem el mèrit d’haver mantingut sempre la mateixa aposta sobre la solució al conflicte territoria­l espanyol, un procés de diàleg i reconeixem­ent de totes les posicions polítiques, en què els liles defensaran que siguin els catalans els que votin la solució que arribi a pactar-se. “Som l’únic espai polític que no ha fet mai electorali­sme amb Catalunya i que sempre ha defensat el diàleg i la sortida democràtic­a”, i va destacar que el seu grup ha mantingut aquesta posició tant quan podia reportar-los beneficis electorals com quan era evident que tindria un cost en vots, com va passar en les eleccions del desembre del 2017, celebrades tot just després de l’1-O i l’aplicació de l’article 155. L’aposta pel diàleg polític d’Unides Podem la van concretar la setmana passada Pablo Iglesias, Ada Colau i Jaume Asens, i inclou taules de diàleg polític a Catalunya i al Congrés dels Diputats.

Que la desaparici­ó de l’aposta federal del PSOE –negada hores després per Sánchez, i atribuinth­o al fet que el programa de què va disposar la premsa dimarts no estava acabat– es produís molt poques hores després que la portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, posés un pacte sobre Catalunya com a condició per a un entesa amb el PSOE després de les eleccions porta Podem a llegir una evident relació i augmenta les seves sospites que els socialiste­s estan preparant-se per a un pacte de “tancament de règim” entre els dos grans partits després de les eleccions del 10 de novembre.

És una de les línies mestres de la campanya d’Unides Podem: si els liles no aconseguei­xen un resultat potent per ser determinan­ts en la formació del pròxim govern, el PSOE trucarà al PP en cas que aconseguei­xi ser primer en les eleccions. Iglesias sosté –i ho repetia una altra vegada ahir al vespre, quan va ser entrevista­t als informatiu­s d’Antena 3– que són “l’única garantia perquè el PSOE no faci el que fa sempre”.

El partit d’Iglesias recorda que Sánchez ha canviat de criteri sobre la plurinacio­nalitat, el 155 o les càrregues de l’1-O

 ?? MARTA FERNáNDEZ JARA / EP ?? Irene Montero i María Eugenia Rodríguez Palop ahir en un acte sobre feminisme a Madrid
MARTA FERNáNDEZ JARA / EP Irene Montero i María Eugenia Rodríguez Palop ahir en un acte sobre feminisme a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain