La Vanguardia (Català)

Torna el pessimisme

- Fernando Ónega

Quan aquesta edició de La Vanguardia s’hagi quedat vella, que serà aquesta nit, ja estarem en campanya electoral. “En campanya electoral?”, es deu demanar vostè, que fa mesos que està bombardeja­t per enquestes d’intenció de vot, ebri de mítings i paraules i fins i tot potser cansat de tant d’electorali­sme. Bé, doncs animi’s: d’aquí deu dies podrà votar, fins i tot si és independen­tista. I el que vostè i jo ens hi juguem en aquest temps no és només qui formarà govern, sinó si hi haurà govern, si sortirà un escenari ingovernab­le com el precedent o si el secessioni­sme aconseguir­à, per fi, la majoria social a Catalunya. Per tant, són unes eleccions transcende­ntals. Totes ho són, però el país no suportaria una nova repetició de les urnes i el sobiranism­e no seria igual amb majoria social.

En aquest moment, i fins a les enquestes privades del cap de setmana, estem condiciona­ts pel baròmetre del CIS, que puja als altars Pedro Sánchez, baixa Pablo Casado del seu altar dels cent escons i dona ales a Esquerra Republican­a i la CUP. I una altra cosa que crida l’atenció, si el baròmetre és creïble: Espanya, abans dels fets de Barcelona i del xou de Franco, era un país d’esquerres. Tan d’esquerres que el seu bloc té 12 punts percentual­s d’avantatge sobre el bloc conservado­r. No sabem si això continuarà vigent. I, sobretot, no sabem si aquesta constataci­ó ideològica ara fa inevitable la coalició del PSOE i Unides Podem. O tant se val qualsevol formació de govern, per tal que sigui estable, com demana l’Empresa Familiar? Aquest hauria de ser un dels debats fonamental­s de la campanya, però se’ns escamoteja­rà.

El pitjor del moment potser és l’ambient social en què es desenvolup­arà aquesta campanya: és un clima molt negatiu. Dades que també figuren al baròmetre del CIS: no arriba a un 2% el nombre de ciutadans que veuen bé o molt bé la situació política i no arriben a un 4% els qui qualifique­n de bona o molt bona la situació

Una gran majoria dels espanyols veuen dolenta o molt dolenta la situació política i econòmica

econòmica. Veuen dolenta o molt dolenta la situació política gairebé un 80% dels consultats; i dolenta o molt dolenta la situació econòmica, més d’un 60%. Senyors, encara que la dada no sigui nova, som un altre cop en el pessimisme històric.

També aquest detall, no tan menor, fa que les eleccions siguin transcende­ntals. Espanya necessita sortir de la percepció de crisi política, perquè un grau de pessimisme tan alt amenaça la mateixa democràcia. I necessita sortir del negativism­e econòmic, perquè és l’aportació psicològic­a al refredamen­t, pròleg de la recessió. Espanya necessita, en suma, que els líders no es recreïn en la desgràcia i sàpiguen ser, com es definia Adolfo Suárez el 1977, “venedors d’il·lusions”. Per no haver-ho estat es va enfonsar Casado a l’abril. Per la mateixa raó es pot enfonsar Albert Rivera al novembre. I reconeguem-ho: en temps de tribulació, només els independen­tistes venen als seus una mica d’il·lusió. Potser falsa, però il·lusió.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain