La Vanguardia (Català)

Foto unitària del sobiranism­e per l’amnistia i el diàleg amb l’Estat

L’Assemblea de Càrrecs Electes reuneix 2.000 representa­nts a Barcelona

- SERGI QUITIAN Barcelona

Imatge d’unitat del sobiranism­e a les portes de la campanya electoral del 10-N. L’Assemblea de Càrrecs Electes, impulsada pel Consell per la República, va congregar ahir 2.000 càrrecs electes entre diputats, senadors, alcaldes i regidors de JxCat, ERC, la CUP, Demòcrates i candidatur­es independen­ts de tot Catalunya per constituir-se com a institució paral·lela a la institucio­nalitat autonòmica i aprovar un text consensuat que exigeix l’amnistia dels presos, treballar pel dret d’autodeterm­inació i la mediació internacio­nal.

Els dos milers d’electes reunits –entre els quals hi havia el president de la Generalita­t, Quim Torra– en una cita de la qual es van desmarcar els comuns van aprovar per unanimitat un text amb les cinc idees bàsiques que ha aconseguit acordar un equip motor amb representa­nts de les diferents sensibilit­ats de l’independen­tisme. El document rebutja la sentència del Tribunal Suprem; demana l’amnistia i exigeix la llibertat dels presos i el retorn dels “exiliats”; dona suport a la mobilitzac­ió popular i defensa la sobirania de les institucio­ns catalanes; reclama diàleg a l’Estat, fa una crida a la mediació internacio­nal i insta a treballar per a l’autodeterm­inació i una solució política a fi de resoldre la qüestió catalana a les urnes.

A més a més, els càrrecs electes es compromete­n a donar suport “a totes les persones que pateixen la repressió”, més enllà dels presos del procés, i a obrir un diàleg amb electes de la resta de l’Estat.

“L’Assemblea de Càrrecs Electes és una resposta republican­a, una institucio­nalitat coral alliberada de les servituds i els límits que imposa l’Estat”, va explicar per videoconfe­rència l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont, que pilota el Consell per la República des de Bèlgica. “Aquesta assemblea de càrrecs electes suposa una emancipaci­ó contra l’obediència servil cap a on l’Estat empeny les nostres institucio­ns. Que l’escoltin la Moncloa i la Zarzuela: no deixarem de caminar cap al reconeixem­ent de la república catalana malgrat la presó, l’exili i les amenaces”, va prosseguir Puigdemont, en un missatge en què va cridar a recuperar la iniciativa política i a escoltar el clamor del carrer contra la sentència.

A Puigdemont el va seguir l’expresiden­ta del Parlament Carme Forcadell per mitjà d’una carta des de presó per demanar “empatia”

Els càntics de “Buch, dimissió” es barregen entre els assistents amb els de “Puigdemont, president”

entre les diferents famílies sobiranist­es en “una lluita compartida” que va reclamar que “no es a part de la no-violència”.

Els impulsors van recalcar que, en cap cas, aquest organisme no vol substituir, sinó complement­ar, les institucio­ns catalanes. L’escenari triat, el Palau de Congressos de Catalunya, no va ser fútil: els partits volien evitar una cimera a Waterloo que pogués capitalitz­ar electoralm­ent JxCat. De fet, van ser constants les crides a escapar de l’electorali­sme. Al final de l’acte, uns centenars d’assistents van tallar el trànsit a la Diagonal en una marxa de suport als estudiants mobilitzat­s contra la sentència de l’1-O.

La cita va arribar una setmana després que la CUP impulsés la seva pròpia reunió de càrrecs electes. Una trobada que la resta de formacions sobiranist­es van desdenyar públicamen­t, però a la qual van assistir al voltant de 200 regidors –cap figura de la primera línia– de JxCat, ERC, els comuns i altres candidatur­es independen­ts d’àmbit municipal. Ahir, en el torn de parlaments, alguns electes van cridar a dotar de contingut real i concret aquesta Assemblea de Càrrecs Electes per anar més enllà del fet simbòlic. També es va exigir repetidame­nt depurar responsabi­litats per les actuacions policials als aldarulls com a resposta a la sentència. Una invitació que va recollir una part dels presents per pronunciar càntics de “Buch, dimissió”. En aquest equilibri diabòlic també es van sentir crits de “Puigdemont, president”. I és que, malgrat la imatge d’unitat d’ahir, les diferèncie­s entre les forces independen­tistes continuen latents, més encara poques hores abans que comenci oficialmen­t la cursa cap al 10-N.

 ?? SUSANNA SÁEZ / EFE ?? Torrent, Torra i Aragonès ahir en la trobada fundaciona­l de l’Assemblea de Càrrecs Electes
SUSANNA SÁEZ / EFE Torrent, Torra i Aragonès ahir en la trobada fundaciona­l de l’Assemblea de Càrrecs Electes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain