La Vanguardia (Català)

La Fiscalia sol·licitarà el lliurament de tots els exconselle­rs tret de Serret

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

No només l’euroordre contra l’expresiden­t Carles Puigdemont es reactivarà després de la sentència del Suprem sobre el cas 1-O. La Fiscalia sol·licitarà avui al jutge d’instrucció d’aquesta causa penal, Pablo Llarena, que torni a posar en marxa les ordres europees de detenció relatives als exconselle­rs Antoni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí. Els dos primers són a Bèlgica, mentre que

Ponsatí viu a Escòcia. En canvi, no es demanarà el lliurament de la també exconselle­ra Meritxell Serret, que és a Bèlgica, ni la de l’exportaveu de la CUP Anna Gabriel, que és a Suïssa.

L’euroordre relativa a Comín i Ponsatí es basarà en la presumpta comissió d’un delicte de sedició en concurs amb un altre de malversaci­ó, en línia amb la sentència del Suprem sobre l’1-O. El segon d’aquests delictes estaria relacionat amb l’ús de centres públics dependents de les seves respective­s conselleri­es per a la celebració de les votacions. Comín va ser conseller d’Educació, i Ponsatí, de Sanitat. En canvi amb Puig, exconselle­r de Cultura, la petició de lliurament es fundarà en els suposats delictes de desobedièn­cia i malversaci­ó. En el seu moment, el Suprem va renunciar a demanar l’entrega de Puigdemont només per l’últim d’aquests delictes, quan la justícia alemanya es va mostrar disposada a fer-ho en aquestes condicions perquè va rebutjar la imputació de la figura penal de rebel·lió.

La Fiscalia, d’altra banda, no renunciarà a la sol·licitud de lliurament de Marta Rovira, secretària general d’ERC, que també és a Suïssa. Aquest cas resulta especial, perquè la petició no podria fer-se per mitjà del mecanisme de l’euroordre, ja que aquest sistema només s’aplica entre els països membres de la UE. Els fiscals també demanaran que sigui detinguda després de la sentència del Suprem, sota l’acusació de sedició, però ho faran més endavant i en una iniciativa específica, a part de les que es posaran en marxa avui.

En el cas de Serret, la decisió de no presentar l’euroordre i sol·licitud de lliurament té a veure amb el resultat del procés penal al Suprem. Les acusacions formulades contra l’exconselle­ra d’Agricultur­a, Ramaderia i Pesca van ser com les dirigides contra Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó pels suposats delictes de desobedièn­cia i malversaci­ó. Tots tres van ser absolts d’aquest últim, i el de desobedièn­cia no té pena de presó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain