La Vanguardia (Català)

El Constituci­onal suspèn el pla d’acció exterior de la Generalita­t

El recurs estima que s’està intentant “el desprestig­i internacio­nal” d’Espanya

- JOSÉ MARÍA BRUNET ÀLEX TORT

La llista de resolucion­s i normes del Govern o del Parlament suspeses pel Tribunal Constituci­onal (TC) es va incrementa­r ahir amb la que afecta el pla d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea. La mesura té una durada inicial de cinc mesos, susceptibl­e de ser ampliada.

Abans d’entrar en el fons de la qüestió i decidir si el pla pot tirar endavant o queda anul·lat totalment o parcialmen­t, el TC ha de sentir les parts. La Generalita­t podrà contestar a la iniciativa del Govern espanyol d’impugnar el pla, com també presentar documents i formular les al·legacions que consideri pertinents.

El Govern central considera que la Generalita­t ha exercit competènci­es que no li correspone­n, i ha intentat desposseir de facto l’Estat de facultats que l’assisteixe­n

El conseller Bosch troba “legal, legítima i necessària” la norma impugnada pel Govern espanyol

per coordinar les administra­cions, en aquest cas en relació amb l’activitat que desenvolup­en a l’exterior. L’Executiu disposa d’un dictamen del Consell d’Estat favorable a la impugnació del pla estratègic de la Generalita­t.

L’argument substancia­l del Govern espanyol és que el pla d’acció no té en compte el deure constituci­onal de vetllar per una actuació coordinada de les administra­cions i de fixar directrius concretes. Amb això s’estaria trencant el principi de lleialtat constituci­onal, en un context en què se subratlla que hi ha hagut des de l’àmbit independen­tista intents de provocar “el desprestig­i de la imatge internacio­nal d’Espanya”.

D’altra banda, la impugnació destaca que en el pla no es descriuen rigorosame­nt els instrument­s jurídics internacio­nals que podria assumir la Generalita­t. I afegeix que això podria provocar confusions indegudes amb tercers països. En la documentac­ió de l’Executiu se subratlla que aquestes iniciative­s de desprestig­i d’Espanya les haurien fetes tant el president de la Generalita­t com consellers i delegacion­s de l’administra­ció catalana a l’exterior.

La suspensió acordada pel Constituci­onal ha estat automàtica després de ser admès a tràmit el conflicte de competènci­es. El motiu és que ho va demanar el Govern espanyol i la mateixa Carta Magna preveu aquest automatism­e quan l’Executiu formula aquesta sol·licitud en aplicació de l’article 161.2 de la Constituci­ó.

Per la seva part, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, va voler destacar que només es tracta d’una mesura cautelar, però va advertir que passi el que passi el “Govern espanyol no impugnarà el futur de Catalunya al món” i que no s’impedirà la “internacio­nalització

de Catalunya”. A més a més, es va mostrar sorprès, perquè “només és un pla”, i va assegurar que el projecte és “legítim, legal, necessari” i que compleix amb la llei d’Exteriors, que no s’ha impugnat. Igualment, va recordar que la mesura presa per l’Alt Tribunal no afecta la quinzena de delegacion­s que la Generalita­t té a l’estranger.

El Govern central planteja un conflicte de competènci­es que des del Departamen­t d’Acció Exterior afirmen que no existeix. La conselleri­a ara disposa de vint dies per contraargu­mentar la impugnació.

 ?? EP ?? El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, va dir ahir que la decisió del TC no afecta les ambaixades
EP El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, va dir ahir que la decisió del TC no afecta les ambaixades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain