La Vanguardia (Català)

Marchena, reelegit al capdavant de la Sala Penal cinc anys més

- J. M.ª BRUNET Madrid

El magistrat Manuel Marchena, president del judici del cas 1-O i ponent de la sentència, continuarà cinc anys més al capdavant de la Sala Penal del Tribunal Suprem (TS). Ho va decidir ahir el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per 19 vots a favor i 2 en blanc.

Aquests dos vots van ser dels vocals Enrique Lucas i Concha Sáez, proposats al seu dia, respectiva­ment, pel PNB i per Esquerra Unida per formar part de l’òrgan de govern dels jutges. La procedènci­a d’aquests vots en blanc permet relacionar-los amb la posició crítica de les dues forces polítiques respecte a la resposta penal al procés independen­tista. En tot cas, en el ple del CGPJ no hi va haver argumentac­ions en contra de la candidatur­a de Marchena per a un segon mandat al capdavant de la Sala Penal.

De fet, Marchena va ser l’únic candidat presentat per al càrrec. Des de que es va acabar el judici oral del cas 1-O, en cercles del Suprem hi havia la certesa que el magistrat es presentari­a i que seria elegit, en part per la conducció de la vista oral a l’Alt Tribunal, que va posar el màxim interès a fer un esforç de transparèn­cia i a garantir als processats un tracte que respectés l’exercici dels seus drets processals i la seva dignitat personal. Després, la unanimitat a què es va arribar en la sentència pels set magistrats que van formar el tribunal va consolidar la idea que Marchena podia aspirar a un segon mandat amb auctoritas demostrada en la conducció de la Sala Penal.

Ara caldrà veure si els resultats electorals permeten pactes que portin a tornar a proposar Marchena al capdavant del Suprem, una iniciativa que se’n va anar en orris fa un any a causa del correu electrònic en què l’exportaveu del PP al Senat Ignacio Cosidó defensava aquella candidatur­a argumentat que suposaria el control de la Sala Penal “des del darrere”. El PSOE, per la seva banda, aquesta vegada s’inclina per nomenar una magistrada.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El magistrat Manuel Marchena
EMILIA GUTIÉRREZ El magistrat Manuel Marchena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain