La Vanguardia (Català)

La protesta, el desordre, la llei

-

En democràcia, vulnerar la llei és un error que ens allunya de la solució del problema

Cada dia se’ns ofereixen noves proves que la reivindica­ció independen­tista, ara centrada en les protestes contra la sentència del Suprem en el judici de l’1-O, ha entrat en una nova fase. Des que, segons fonts policials, Puigdemont es va reunir a Ginebra a començamen­ts de setembre amb el seu vicari ara al capdavant de la Generalita­t i amb dirigents de partits i entitats independen­tistes, des que a continuaci­ó va començar a actuar la plataforma acèfala Tsunami Democràtic, les protestes de carrer han adquirit un altre caire. El sobiranism­e continua definint-se com un moviment pacífic. Però a la pràctica ja no s’expressa, únicament, com ho va fer en les multitudin­àries manifestac­ions de l’Onze de Setembre a partir del 2012. Ara prova, amb diferents graus de violència, d’alterar l’ordre públic i l’activitat ciutadana. La mateixa presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en una desafortun­ada declaració, ha donat suport tàcitament a aquesta manera de procedir en afirmar que “són aquests incidents els que fan que estiguem en la premsa internacio­nal”. Hi estem, sí. Però no pas a fi de bé.

La primera expressió d’aquesta nova etapa es va viure el 14 d’octubre a l’aeroport del Prat, que el Tsunami va intentar col·lapsar, amb el consegüent perjudici per als viatgers. Tot seguit, en un preocupant salt d’escala, les protestes van incendiar les nits de Barcelona i d’altres ciutats. Unes 600 persones van requerir assistènci­a mèdica després de participar en les esmentades protestes, sent diversos els ferits de gravetat. Ahir, Pedro Sánchez, president del Govern en funcions i candidat socialista el 10-N, va ser escridassa­t a Viladecans.

Mentrestan­t, hem assistit a sabotatges de vies fèrries que comporten un perill seriós per als usuaris del tren, a talls de carreteres i carrers, a bloquejos d’estacions, a tancaments d’universita­ts, a atacs a seus de partits o a la reiterada conversió dels partits del Barça en caixes de ressonànci­a per a l’independen­tisme. La llista ja és llarga i es continua estenent.

Sempre en aquesta línia, s’han convocat accions encara per concretar per a les dates que envolten les eleccions del 10-N. Concretame­nt, per al 9 (jornada de reflexió), 11, 12 i 13 de novembre. Els Mossos estudien la possibilit­at que aquestes protestes es produeixin també el dia de les eleccions, la qual cosa interferir­ia en el seu desenvolup­ament. Tant a Catalunya, amb unes conseqüènc­ies encara incertes, com a la resta d’Espanya, on una agitació sorollosa aquí podria beneficiar les opcions de dreta i d’extrema dreta en l’esfera estatal.

Part de l’independen­tisme ha portat a tal extrem la fe en la seva causa, en la seva bondat i en el seu relat, que ja comença a creure’s per sobre del bé i del mal, i de l’escrutini de la llei. En això s’equivoca. Igual com els fets de setembre del 2017 van tenir efectes penals per als seus responsabl­es; igual com els disturbis de fa dues setmanes els tindran potser per a alguns dels seus autors, certes alteracion­s de la jornada electoral també podrien tenir-los. La llei orgànica del Règim Electoral General és transparen­t: preveu penes de presó d’entre sis mesos i tres anys “per als qui amb violència o intimidaci­ó pressionin sobre els electors perquè no exerceixin el seu dret”. També hi ha penes per als que “pertorbin greument l’ordre en qualsevol acte electoral”. Així ho diu la llei, el desconeixe­ment de la qual no eximeix del seu compliment.

Les protestes són legítimes... fins que causen desordres acompanyat­s de danys de considerac­ió. En tals casos, la llei acaba intervenin­t, i es jutja els responsabl­es. És lògic que sigui així. Perquè ningú no pot situar-se per damunt d’ella, i perquè no hi ha millor garant de la convivènci­a que la pròpia llei. En democràcia, vulnerar la llei és un error que ens allunya de la solució del problema; més encara si aquest error es comet expressame­nt i sense prou suports. I vehicula, a més a més, un pèssim auguri per al nou ordre que es pretén implantar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain