La Vanguardia (Català)

El dèficit de les pensions

-

Revaloritz­ar anualment les pensions en funció de l’evolució de l’índex de preus de consum (IPC), com s’ha començat a fer, és un esforç financer no fàcilment assumible a mitjà i llarg termini. La nova advertènci­a la va fer ahir l’Institut d’Actuaris d’Espanya, ja que ha calculat que es multiplica­ria per tres l’actual dèficit de la Seguretat Social fins a situar-lo en més del 5% del producte interior brut el 2050. En aquesta data el sistema públic de pensions només tindria capacitat per pagar el 24,6% dels seus compromiso­s, la qual cosa significar­ia que tres de cada quatre euros de pensió no tindrien cobertura financera. Aquesta situació sotmetria a una pressió excessiva els pressupost­os de l’Estat i obligaria, en el millor dels casos, a un creixent augment dels impostos per mantenir el finançamen­t de la Seguretat Social. L’altra alternativ­a seria ajustar a la baixa l’import de les futures pensions, com pretenia la reforma recentment derogada, alhora que s’impulsaria l’estalvi privat amb plans de pensions complement­aris i d’empresa.

En vista de les dades que ha presentat l’esmentat institut, en qualsevol cas, sembla imprescind­ible afrontar una vegada per sempre un debat a fons, obert i transparen­t sobre la reforma de les pensions. Segons el parer de l’entitat, les pensions no són actuarialm­ent coherents ni financeram­ent sostenible­s, ja que el sistema ingressa menys del que gasta i mantindrà aquesta tendència en el futur. L’alerta no és nova, però, davant les noves eleccions generals, posa sobre la taula un dels problemes estructura­ls més greus de l’economia espanyola.

El problema que es planteja, si es manté el recurs als pressupost­os de l’Estat per finançar el creixent dèficit de la Seguretat Social, és definir on és el límit del que poden suportar. Els actuaris adverteixe­n que aquest dèficit del sistema públic de pensions anirà en augment ja que els nous cotitzador­s, amb sous baixos majoritàri­ament, són insuficien­ts per compensar el creixement de la despesa que es produeix, tant per l’increment constant del nombre de pensionist­es com per les prestacion­s més altes que reben.

El sistema de pensions pateix greus debilitats estructura­ls. Amb independèn­cia de les mesures puntuals que es puguin anar adoptant, inclòs l’augment de l’edat de jubilació, la societat espanyola té la dificultat derivada de la taxa de natalitat, que és una de les més baixes del món, i del progressiu envellimen­t de la població. L’augment de la longevitat planteja així mateix un important desafiamen­t afegit per a la societat davant el creixement exponencia­l de la despesa sanitària i de dependènci­a que també comportarà. Són reptes d’una importànci­a extrema que s’han d’afrontar sense més dilació per preveure i dissenyar solucions de futur.

El dilema és definir

el límit del que poden suportar els pressupost­os de l’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain