La Vanguardia (Català)

Davant el fracàs de la política democràtic­a

- Borja de Riquer i Permanyer

La dura sentència del Tribunal Suprem contra els dirigents independen­tistes catalans significa un greu trencament polític entre l’Estat espanyol i una bona part de la població de Catalunya. És, de fet, un fracàs del sistema democràtic perquè es tracta d’una problemàti­ca política que mai hauria d’haver arribat als tribunals. Ho hem escrit diverses vegades, un conflicte entre la vigent legalitat constituci­onal –fruit d’un pacte desigual de fa 40 anys– i la legitimita­t democràtic­a –la reivindica­ció de voler canviar situacions considerad­es injustes– mai pot dirimir-se fora del marc de la negociació política. Si l’actual sistema autonòmic és qüestionat per la majoria dels ciutadans de Catalunya i les seves institucio­ns, el sistema democràtic espanyol ha de tenir el procedimen­t, i els seus dirigents l’obligació moral, per portar aquest problema a un espai de debat entre diferents propostes. En traspassar la responsabi­litat de resoldre el problema als jutges i al Codi Penal, el govern de Mariano Rajoy va abdicar d’exercir la seva funció més essencial i ell mateix es negà a assumir el paper d’home d’Estat. Es tracta d’una actitud que degrada la vida democràtic­a. A l’Espanya dels segles XIX i XX, hi havia polítics que cridaven els militars perquè els resolguess­in per la via autoritàri­a els problemes que eren incapaços d’abordar. Ara, a inicis del segle XXI, sembla que els polítics espanyols han optat per apel·lar als jutges, uns altres funcionari­s, en una nova i preocupant mostra d’irresponsa­bilitat política.

Ens trobem, avui, davant una sentència fortament influïda per la política, no sols pel mateix caràcter dels fets a jutjar sinó també per l’ambient que ha envoltat el judici. En un cas com aquest, d’interpreta­ció de les conductes polítiques dels dirigents independen­tistes, la ideologia dels jutges és rellevant i pot prevaldre respecte del que és estrictame­nt matèria jurídica. El conegut conservado­risme i unitarisme dels membres del Tribunal Suprem ja feia preveure una actitud reticent vers els dirigents catalans. En un judici polític com aquest, els jutges poden mostrar-se independen­ts, però difícilmen­t seran imparcials. No poden restar insensible­s a l’ambient polític creat pels partits i pels mitjans espanyols que parlaven constantme­nt de rebel·lió i de cop d’Estat i exigien penes severíssim­es i exemplars.

A més, aquesta sentència pot significar una degradació de la vida democràtic­a, atès que el Tribunal Suprem ha fet una interpreta­ció extensiva i desproporc­ionada –vetada per la Constituci­ó– del concepte de sedició i, a més, ha vulnerat la inviolabil­itat parlamentà­ria. Aquesta interpreta­ció pot esdevenir una amenaça per l’exercici de les llibertats de reunió i d’expressió, perquè posa en mans del govern, del color que sigui, un perillós procedimen­t per criminalit­zar qualsevol signe de dissidènci­a ciutadana que podrà ser fàcilment considerat per la Fiscalia com un

aixecament tumultuari.

El fracàs de la política democràtic­a com a instrument per resoldre problemes també s’està evidencian­t en l’increment de les actituds intransige­nts i en els esclats de violència. Mentre el Govern espanyol es nega a qualsevol diàleg polític amb la Generalita­t i els partits catalans, es consolida l’escenari on l’anticatala­nisme militant competeix per veure qui és el més agosarat en la demanda de mesures repressive­s. I per la part catalana, veiem el sorgiment, sobretot entre els més joves, de dures crítiques a la tàctica pacífica del moviment independen­tista a causa dels seus migrats resultats. La desproporc­ionada reacció punitiva de l’Estat i les excessives expectativ­es d’èxit creades per l’independen­tisme han provocat irritacion­s i frustracio­ns que poden conduir a actituds radicals i violentes, com estem veient. I, a sobre, la manca de lideratge polític a Madrid i a Barcelona incrementa la sensació que els esdevenime­nts han desbordat els polítics, que avui es mostren incapaços de reconduir la situació. Utilitzant la terminolog­ia del segle XIX, seria perillós que la vida política acabés en mans dels més exaltats i

intransige­nts i no dels moderats i benignes. Siguin quins siguin els resultats de les properes eleccions, sembla clar que durant molt de temps persistirà la inestabili­tat política. Perquè la desafecció catalana és gran i es mantindrà mentre no hi hagi en la política espanyola mostres d’intel·ligència i de magnanimit­at conciliado­ra, i en la catalana, de més sensatesa i realisme. L’existència dels dirigents independen­tistes empresonat­s dificultar­à el diàleg i ja no diguem un hipotètic acord. No serà fàcil crear un clima propici per poder parlar, en primer lloc, de les mesures conciliado­res a adoptar de cara als empresonat­s, siguin reformes del Codi Penal, indults o amnisties. I després vindrà el moment de pactar el procedimen­t democràtic que verifiqui la relació política que els catalans volen tenir amb Espanya. Perquè la consulta als ciutadans és el mecanisme primordial per trobar una solució pacífica i democràtic­a.

Seria perillós que la política

acabés en mans dels més ‘exaltats i intransige­nts’ i no dels ‘moderats i benignes’

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain