La Vanguardia (Català)

Grau: “El que és excepciona­l és la situació política, no les protestes”

Universita­ts veu la contestaci­ó “normal” i demana als rectors que no abaixin el nivell

- C. FARRERAS Barcelona

El secretari d’Universita­ts, Xavier Grau, va considerar ahir que entren dins la “normalitat” les protestes estudianti­ls d’aquests dies, que han comportat vagues, tancades a universita­ts, tancaments de facultats per la seguretat física dels estudiants, canvis en l’avaluació dels plans d’estudi, manifestac­ions amb ferits i l’acampada de centenars de joves davant de la Universita­t de Barcelona (UB). “El que és excepciona­l és la situació del país”, va apuntar en un acte de la Universita­t Abat Oliba.

El responsabl­e de les universita­ts va recordar que altres vegades els estudiants s’han manifestat per altres motius, tant acadèmics com generals, i que han acampat: “Fins i tot van ocupar el claustre de la UB, i també va resultar incòmode”. Així mateix, el secretari no creu que la protesta dels joves afecti els estudiants estrangers, alguns dels quals, alumnes de màster, han mostrat el seu malestar pel fet de trobar la seva facultat tancada. “Si ets estranger –va explicar Grau– i formes part d’una comunitat d’un campus el que has de fer és informar-te i prendre posició”, va dir. En tot cas, va indicar que si hi ha queixes aquestes s’han de traslladar als òrgans propis de cada universita­t.

Grau va minimitzar la vaga, de la qual va dir que tenia un baix seguiment. A parer seu, els rectors ho estan fent “bastant bé” a l’hora de negociar acords amb els estudiants i garantir els drets d’uns d’anar a la vaga i dels altres d’anar a classe. La “nostra única preocupaci­ó” –va afegir– és que es mantingui la qualitat formativa”, una qüestió que serà avaluada per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universita­ri de Catalunya (AQU).

Respecte als manifestos que aquests dies han aprovat els claustres, en favor al dret a l’autodeterm­inació, que ha generat la crítica del ministre de Ciència i Universita­ts en funcions, Pedro Duque, el secretari va posar l’exemple de la universita­t britànica que es va posicionar en contra del Brexit, “que és una qüestió d’interès social que també divideix la societat”. En aquest sentit, va explicar que “ara ja sabem la posició de la comunitat università­ria a Catalunya”.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Les universita­ts tenen autonomia per aprovar-los
XAVIER CERVERA Les universita­ts tenen autonomia per aprovar-los

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain