La Vanguardia (Català)

Trobades més propietats del grafè que obren la via a noves aplicacion­s

- CRISTINA SÁEZ Boston. Servei especial

A les sorprenent­s propietats ja conegudes del grafè, un material de només un àtom de gruix, molt lleuger, resistent i flexible, alhora que extremadam­ent dur i conductiu, ara s’hi sumen les que investigad­ors de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Castelldef­els acaben de descobrir. Es tracta d’un conjunt de qualitats extraordin­àries que obren la porta a noves aplicacion­s, com ordinadors quàntics, trens d’alta velocitat o millora en les línies elèctrique­s.

El descobrime­nt, que publica Nature, parteix d’un descobrime­nt del 2018 d’un equip de l’Institut de Tecnologia de Massachuse­tts (MIT), amb el físic valencià Pablo Jarillo al capdavant. Llavors es van superposar dues làmines de grafè, una girada amb un angle màgic d’1,1º. En aquesta disposició, van observar que el grafè era capaç de conduir electrons sense resistènci­a, cosa que convertia aquest material bidimensio­nal en un supercondu­ctor, capaç de transporta­r electricit­at sense pèrdues.

En aquest nou estudi els investigad­ors de l’ICFO, liderats per Dmitri Efetov, han anat un pas més enllà en un treball finançat per les fundacions La Caixa i Cellex. Es van adonar que al dispositiu del MIT l’angle de rotació d’1,1 graus no es complia en tota la mostra, sinó que hi havia petites variacions. Per resoldre-ho, van refinar el procés de nanofabric­ació i van aconseguir retirar les imperfecci­ons de les capes de grafè. Després van observar que, aplicant diferents càrregues al dispositiu, podien passar d’un estat a l’altre en un mateix sistema de manera senzilla. Així, a part de supercondu­ctivitat no convencion­al i estats correlacio­nats aïllants, com va descobrir Jarillo al MIT, van observar nous estats topològics –essencials, per exemple, per millorar el funcioname­nt dels dispositiu­s

La investigac­ió de l’ICFO podria ser útil en línies elèctrique­s, trens d’alta velocitat i ordinadors quàntics

electrònic­s– i magnètics. “Els seus descobrime­nts amplien la fenomenolo­gia dels dispositiu­s d’angle màgic. Ara cal entendre quines són les diferèncie­s i per què es dona aquest comportame­nt”, diu Jarillo, que acaba de ser reconegut per la Societat Americana de Física precisamen­t pel seu descobrime­nt de la supercondu­ctivitat a la bicapa de grafè rotada amb angle màgic.

Tot i que encara està lluny de tenir aplicacion­s directes, els investigad­ors creuen que, si arriben a entendre bé el fenomen de la supercondu­ctivitat no convencion­al, es podria utilitzar per fabricar ordinadors quàntics o sensors quàntics altament sensibles. També permetria millorar l’eficiència del transport d’energia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain