La Vanguardia (Català)

Barcelona mostrarà el canvi digital dels ports

Anvers, Hamburg, Los Angeles, Mont-real i Rotterdam presentara­n els seus projectes innovadors a la capital catalana

- JOSE POLO Barcelona

El procés de digitalitz­ació que està transforma­nt tots els sectors econòmics també canvia la realitat dels ports, que van incorporan­t noves tecnologie­s per ser més eficients. Es tracta d’una evolució que es farà visible a la pròxima edició de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), la fira dedicada a les ciutats intel·ligents que se celebra al recinte de la Fira de Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat. Per primera vegada entre el 19 i el 21 de novembre l’activitat portuària tindrà reservat un espai de 150 m2 al saló. La iniciativa liderada pel port de Barcelona es diu Smart Ports. Piers of the Future i exposarà els projectes de digitalitz­ació de les infraestru­ctures marítimes de la capital catalana, Anvers, Hamburg, Los Angeles, Mont-real i Rotterdam.

“Era imprescind­ible participar en l’SCEWC”, va remarcar ahir la presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa. “Es posarà sobre la taula la relació entre els ports i les ciutats. A través de les noves tecnologie­s, els ports aportaran un millor servei als clients i a tota la societat i seran més sostenible­s”, va apuntar. “Si hem estat capaços de congregar totes aquestes ciutats és perquè liderem diversos projectes smart”, va assegurar Conesa. “És una aliança estratègic­a amb ports molt innovadors”, va afegir la directora de desenvolup­ament de negoci del Port, Emma Cobos.

S’exposaran més d’una quarantena d’iniciative­s en un programa que presentarà uns cinquanta ponents. També s’organitzar­an esdevenime­nts paral·lels destinats als directius del sector i hi haurà espai per a les empreses emergents i per a grans corporacio­ns com APM Terminals o Best. Entre altres projectes, Barcelona explicarà la seva proposta d’electrific­ació de molls que aspira a reduir les emissions d’òxid de nitrogen en un 51% i de partícules en suspensió en un 25% el 2030. Es tracta d’una estratègia que pretén “minimitzar l’impacte de l’activitat portuària”, va subratllar Mercè Conesa.

Cada ciutat comentarà diferents iniciative­s. Els temes són variats, però tenen les noves tecnologie­s com a punt en comú. Per exemple, Rotterdam mostrarà un sistema per reduir el temps de les escales; Mont-real, una iniciativa capaç de simular que el port està en una situació d’estrès mitjançant realitat augmentada; Los Angeles, un programa de seguretat davant ciberatacs; Anvers, una turbina capaç de convertir els canvis en les marees en energia elèctrica, i Hamburg, tecnologia 5G per fer front a diferents casos d’ús industrial. La idea és que unes aprenguin de les altres, que comparteix­in informació i, fins i tot, que s’arribin a replicar models si és possible.

“Els ports estem immersos en un enorme canvi global. Se’ns exigeix una política de creixement sostenible socialment, mediambien­talment i econòmicam­ent”, va insistir Emma Cobos, que va destacar el paper de les noves tecnologie­s com a “eines” per aconseguir aquests objectius. “Treballant amb altres ports t’adones que Barcelona està avançada, malgrat que potser no ho hem explicat prou”, va assenyalar la directora de desenvolup­ament de negoci.

L’Smart City Expo World Congress tindrà 150 m2 reservats a les infraestru­ctures marítimes

 ?? XAVIER CERVERA ?? El port de Barcelona mostrarà les seves estratègie­s smart per ser més eficient i sostenible
XAVIER CERVERA El port de Barcelona mostrarà les seves estratègie­s smart per ser més eficient i sostenible

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain