La Vanguardia (Català)

Desallotja­ment d’un edifici per risc d’enfonsamen­t

Una cinquanten­a de persones són evacuades al passatge de la Torre de Badalona per una gran esquerda en un bloc de quatre plantes

- Badalona

L’aparició d’una gran esquerda que pràcticame­nt inclou tota la paret lateral de l’edifici ubicat al passatge de la Torre, 16, de Badalona, va provocar dimarts a la nit el desallotja­ment de les deu famílies residents, i també de quatre famílies més dels habitatges adjacents. De moment, 48 persones estan sent ateses pels Serveis Socials, que els han proporcion­at un alberg de manera momentània.

L’edifici, segons els veïns, té una antiguitat de més de 50 anys i es va construir “només amb totxanes, motiu pel qual s’està partint en dos”, i bigues, que ara es desintegre­n i desprenen “com sorra”. La majoria dels residents són famílies modestes i immigrants amb pocs recursos. Fonts municipals asseguren que fa dos anys el departamen­t de Disciplina Urbanístic­a

ja va alertar els veïns del mal estat de l’edifici i els va instar a fer reformes. Però “aquí ningú no ha fet res”, admetia ahir una de les desallotja­des.

Arran de l’aparició de l’esquerda es van mobilitzar les dotacions de Bombers, que, en vista de danys estructura­ls evidents, van desallotja­r les famílies, que només van poder tornar a entrar ràpidament per agafar unes quantes peces de roba. Al matí els tècnics municipals van posar en marxa un estudi, i van arribar a la conclusió que la primera actuació serà l’apuntalame­nt de les diferents plantes, de baix a dalt, fins a arribar a la teulada, on una part ja s’ha ensorrat. Com que hi ha petits desprenime­nts, l’accés ha estat precintat.

Vint-i-nou de les persones afectades van ser traslladad­es a un alberg al carrer Llacuna de Barcelona després d’activar-se el servei del Centre d’Urgències i Emergèncie­s Socials on només es podran estar dos dies mentre l’Ajuntament busca una solució en cada cas. Són 14 adults i 15 menors. Molts es podran ressituar en pisos familiars o de lloguer, però d’altres ja han anunciat que no aniran més a l’alberg perquè “tenim nadons i ens deixen al carrer a les sis del matí” i perquè “és un lloc en molt males condicions”. Mentre no hi ha una solució definitiva, durant el dia les famílies es concentren espontània­ment al centre cívic de La Salut

En paral·lel, l’Ajuntament de Badalona, amb la col·laboració de la Creu Roja, ha començat a habilitar un equipament esportiu per a les famílies que no tenen cap alternativ­a, tal com va anunciar ahir l’alcalde, Àlex Pastor. Allà se’ls garantirà un lloc on estar-se, dormir i menjar. De moment el batlle ha dit que “es busca una solució estudiant cada cas”.

Una vegada apuntalats els pisos, les famílies esperen poder accedir als seus habitatges per recollir algunes pertinence­s i objectes de valor, malgrat que els tècnics van traient alguns estris reclamats.

Fa dos anys el departamen­t de Disciplina Urbanístic­a va instar els propietari­s a fer reformes urgents

 ?? AJUNTAMENT DE BADALONA ?? L’esquerda que va alertar els veïns de l’immoble evacuat
AJUNTAMENT DE BADALONA L’esquerda que va alertar els veïns de l’immoble evacuat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain