La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Armes de tir corb, d’ànima llisa, que es carreguen per la boca. Vehicles de transporta­r càrrega. 2 A. Desprès, el vapor. Prego pel gran Bruno. 3 Pròxim a caure. Relatives a la blancor nupcial, però a l’hivern. Sofre. 4 Ens cal per respirar. Ho faran servir a l’americana. Dins de poc temps. 5 Notícia que t’impedeix vocalitzar. Feta de llistons. Senyor. 6 Emprenyade­s com elles soles. Ombrívola. 7 Espatllats. En un cert sentit, es guareixi.

8 Examen de jardiner. Relaxem.

9 Ribes gens romàntique­s. Acceptat en herència perquè els han assenyalat. El fa fora del país per raons polítiques. 10 Sojorn obligat fora de la pàtria. Rusc. Extens, dilatat. 11 Mulla perquè no mira. Originària­ment, cadascun dels carbonats alcalins solubles obtinguts de les cendres dels vegetals. Es calmi en absència del seu gos. Acaba com comença.

12 Que contenen Os. Gegantí, enorme, i probableme­nt enfonsat a l’oceà. 13 En un cert sentit, queixa ovina. Impregnin de iodur. Ho elabora musicalmen­t. 14 Aquesta no molesta. Introduït.

VERTICALS

1 Matèria continguda en l’intestí del nadó, expel·lida en la primera defecació. Faig veure que soc un flam. 2 Daltabaix marí. Enganya fingint bona voluntat. En un cert sentit, actua. 3 Res no és. Pertanyent­s al dux. Peu compost de dues síl·labes, la primera breu i la segona llarga. 4 Els posseeixes. Enumeri. Nitrogen. 5 Fas la feina dels arqueòlegs. Manera de pronunciar les paraules d’un orador. 6 Pot ser positiu o negatiu, en els glòbuls vermells. Habità. A, A, A de màniga.

7 Tallar els genitals d’una bèstia. Tal. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 8 Peces d’or en motlles. Cerimònia. 9 Comença a cavar. Abstenció en les votacions per la candidatur­a de l’Assumpció. Mirem sense cap ni peus. 10 Sacsejada per fer créixer el foc. S’esverin i s’indignin de manera molt sorollosa. 11 Res no és. Giri una cosa fent que la seva superfície interior passi a ésser l’exterior. Molt, en gran nombre. 12 S’humitegi de bon matí. Espantin les mosques amb els pavellons auditius. Res no és. 13 El metall més noble. Ho entenia i ho acceptava. Tifa escapçada. 14 Ho robo. Agredit amb el tinter.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain