La Vanguardia (Català)

Fàrmacs autoinject­ables per a les migranyes més greus

Anticossos monoclonal­s bloquegen el transmisso­r del dolor

- Barcelona

L’aprovació del Ministeri de Sanitat de tres anticossos monoclonal­s dedicats a combatre les pitjors migranyes permetrà tenir disponible a partir de divendres una de les eines més eficaces per alleujar-les, no pas per curar-les, que desenes de pacients participan­ts en els assajos esperaven amb candeletes. Aquests nous fàrmacs estan indicats per a les migranyes que s’han convertit en cròniques (un 4%) i les d’alta freqüència, les que es repeteixen més de vuit dies al mes. Un 30% dels migranyoso­s.

Aquests medicament­s han estat dissenyats específica­ment per bloquejar de diverses maneres un pèptid, un neurotrans­missor del dolor, anomenat CGRP, que emergeix durant els atacs de migranya. “Només actuen sobre aquest neurotrans­missor, no serveix per a altres dolors, com la fibromiàlg­ia, per exemple. És un anticòs monoclonal específic per a la migranya en què hi ha aquest excés de CGRP; no són totes”, aclareix el neuròleg Robert Belvís, responsabl­e de la unitat de cefalees de l’hospital de Sant Pau, que ha participat en els assajos de dos d’aquests nous medicament­s.

“Sabem que aquest CGRP augmenta a les llàgrimes, la sang, la saliva i el líquid cefaloraqu­idi durant cada atac”, explica el neuròleg. La pujada d’aquest pèptid és tan vistosa que podria arribar a convertir-se en una prova diagnòstic­a. “Per això fa anys que s’intenta frenar. Als anys noranta es va provar amb medicament­s orals, els gepants, però passaven pel fetge i van resultar nocius, de manera que es van aturar tots els assajos. Ara s’ha aconseguit aquesta nova via, anticossos monoclonal­s injectats, de manera subcutània, com l’adrenalina per a nens”. S’aplica una vegada al mes durant uns quants mesos, fins que la freqüència dels episodis baixa d’escalafó i ja no són d’alta freqüència, entre 8 i 15 dies al mes. Si funciona, hauran de baixar a no pas més de quatre dies de migranya al mes.

Els malalts i els seus metges esperaven l’autoritzac­ió al juny, quan l’Agència Europea del Medicament, l’EMA, ja els havia autoritzat. Però la negociació dels preus vol temps. Mentrestan­t, desenes de pacients a tot Espanya que ja els havien provat via assajos hi accedien per la fórmula d’ús compassiu i no sabien fins quan podrien continuar així.

El preu també ha influït perquè sigui definit com de dispensaci­ó hospitalàr­ia. En la sanitat pública només es podrà administra­r d’aquesta manera. Caldrà anar una vegada al mes a buscar l’autoinject­able. A les farmàcies també estaran disponible­s per preus entorn dels 500 euros.

Els altres dos terços de migranyes se solen alleujar amb medicament­s contra el dolor i la inflamació. Hi ha cinc medicament­s específics més per a migranyes, però amb més efectes secundaris i limitacion­s. Alguns dels més eficaços són incompatib­les amb una depressió, d’altres no es poden donar en edat fèrtil, quan són precisamen­t les dones joves les pacients més freqüents. En alguns casos, engreixen. “I sobretot costa molt de prendre de manera preventiva una medicació durant molt de temps”, explica Belvís.

“Els anticossos monoclonal­s per al CGRP provoquen en el pacient una espècie de reset. Bloquegen el pèptid excessiu que incrementa tant el dolor i els episodis, els atacs disminueix­en, com la presència del pèptid a la sang o a les llàgrimes”, conclou Robert Belvís.

Els nous medicament­s només es podran facilitar a la farmàcia dels hospitals

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Les migranyes són la segona malaltia més discapacit­ant, segons l’OMS
SHUTTERSTO­CK Les migranyes són la segona malaltia més discapacit­ant, segons l’OMS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain