La Vanguardia (Català)

Greta Thunberg refusa un premi de 47.000 euros

- Efe

L’activista sueca Greta Thunberg va refusar dimarts el premi mediambien­tal del Consell Nòrdic en protesta per la falta d’acció contra la crisi climàtica. Thunberg, impulsora del moviment Fridays for Future (Divendres pel Futur), va ser distingida per haver donat “una nova vida” al debat sobre el medi ambient i el clima i haver inspirat milions de persones per exigir accions concretes als governs.

“Estic de viatge per Califòrnia, per això no puc ser present. Agraeixo al Consell Nòrdic aquesta distinció, és un gran honor, però el moviment climàtic no necessita més premis, sinó que els mandataris i polítics s’escoltin la ciència”, va dir en un missatge llegit a la gala anual d’aquest organisme a Estocolm. L’adolescent sueca de 16 anys va estar representa­da per Isabelle i Sophia Axelsson, de la secció sueca de Fridays for Future, encarregad­es de refusar en nom seu el guardó, dotat amb 350.000 corones daneses (46.848 euros).

“Pertanyem als països que poden fer més coses, però gairebé no fan res. Així doncs, fins que no comenceu a actuar d’acord amb el que exigeix la ciència, jo i Fridays for Future a Suècia no acceptarem el premi mediambien­tal del Consell Nòrdic”, va assenyalar. El Consell Nòrdic està format per Islàndia, Dinamarca, Suècia, Noruega i Finlàndia, a més dels territoris autònoms danesos de Grenlàndia i les Illes Fèroe, i d’Åland, que pertany a Finlàndia. El constituei­xen 87 diputats dels parlaments nacionals d’aquests països. Dinamarca, Noruega, Finlàndia i Suècia tenen vint membres cadascun, i Islàndia, set.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain