La Vanguardia (Català)

La revolució arriba de Xile

El Lliure presenta ‘Paisajes para no colorear’, la veu de denúncia de nou noies adolescent­s

- Barcelona

Són adolescent­s, venen de Xile i volen fer sentir la seva veu i la seva ràbia. Volen denunciar en escena, amb un muntatge que està triomfant a mig món, la violència que viuen al seu país perquè són molt joves i no són homes: des d’assassinat­s i violacions fins a grapejamen­ts, bullying, suïcidi, cosificaci­ó, masclisme, avortament o, simplement, ser ignorades com unes nenes histèrique­s sense opinió. Després de sentir-les presentar en roda de premsa l’obra que des d’avui i durant tres setmanes protagonit­zen al Teatre Lliure de Montjuïc, Paisajes para no colorear, dir que estan empoderade­s és dir poca cosa.

Totes nou –la Daniela, l’Angelina, la Constança, la Ignacia, la Sara, la Rafaela, la Matilde, la Paula i l’Arwen, que prefereix que li diguin Freddy i que explica la violència diària que pateix al carrer perquè estima algú del seu mateix sexe– encara són una mica nenes, però són lúcides i directes i el seu llenguatge ja és el d’una nova generació que, com assegura Marco Layera, el director del muntatge, ho canviarà tot. Moltes utilitzen el nou neutre, i diuen todes o nosotres. I la Daniela puntualitz­a que no es tracta d’una obra amb dones, sinó de persones amb vagina, perquè no totes se senten dones. I remarca la violència que pateixen pel fet de tenir aquest òrgan. “Els homes també pateixen el masclisme, sens dubte, i serà interessan­t veure una obra sobre el seu patiment quan a nosaltres no ens estiguin matant”, afegeix.

Per descomptat, demanen que caigui el president del seu país, Sebastián Piñera, perquè qualifique­n directamen­t de “fastigosa” la salut i l’educació que pateixen les classes populars xilenes i perquè “la Constituci­ó del país es va redactar i es va imposar en dictadura”, diu la Matilde. “A Xile tornem a estar en dictadura, amb militars als carrers, tocs de queda, morts i una estació de metro utilitzada per a la tortura. Tornem al 1973. Estem igual però

Les joves actrius aborden les violències de tot tipus que viuen per la seva edat i sexe

en democràcia”, assegura la Ignacia. Així que, en plena gira, l’altre dia les joves van muntar una manifestac­ió a Cadis, davant la catedral, per mostrar la seva solidarita­t amb la lluita del seu país.

Layera explica que està interessat a crear un teatre que tingui un efecte real “més enllà de la complaença dels aplaudimen­ts” i que aquest projecte es va originar el 2015, un moment en què hi va haver “molts assassinat­s de menors d’edat de sexe femení a Xile, unes morts bastant normalitza­des perquè es llegien molt poc a la premsa”. Aleshores la seva companyia, Teatro La Re-Sentida, va començar un procés d’investigac­ió, i va trobar “que aquests fets atroços no es limitaven a Xile, eren a l’Argentina, el Brasil, el Perú, Mèxic, com si hi hagués una gran epidèmia a Llatinoamè­rica”.

“Xile torna a estar en dictadura, amb militars al carrer, toc de queda i morts”

I van decidir iniciar un procés de treball amb comunitats d’adolescent­s. Van reunir 150 entreviste­s en què bàsicament es limitaven a escoltar, i amb aquest material van treballar en un procés de creació col·lectiva amb les joveníssim­es actrius que ha donat Paisajes para no colorear.

Layera reconeix que de vegades la feina va ser desconsola­dora però també esperançad­ora: “No sabíem què en pensaven les adolescent­s, de la memòria històrica del seu país. Ens vam emportar una gran bufetada. Els seus interessos eren de temes que són a l’agenda política, temes d’adults, és una generació nova, un nou paradigma. Nosaltres serem els pròxims conservado­rs que transforma­ran, són l’avantguard­a de la contracult­ura i ens venen a obrir els ulls perquè tenen un accés a la informació que nosaltres no teníem. Si les noves generacion­s estan així, hi ha esperança”.

Pel que fa al Xile d’avui, conclou: “Hi ha una gran impunitat, i malgrat que hi ha una imatge puixant des que es va recuperar la democràcia, hi ha hagut una transició molt sui generis i es va instal·lar un sistema neoliberal molt radical que ha fet que la bretxa de la desigualta­t sigui enorme i que ha portat a una precaritza­ció que ha provocat l’esclat actual. I no és de la meva generació [Layera té 41 anys]. La meva generació va tenir molta por d’apuntar amb el dit l’esquerra que va recuperar la democràcia perquè també havia patit malgrat que estava administra­nt el sistema que va deixar Pinochet. Però les generacion­s més petites no van tenir por, i són els motors d’aquest canvi”.

 ?? NICOLÁS CALDERÓN ?? Una escena de Paisajes para no colorear, que es representa al Lliure de Montjuïc
NICOLÁS CALDERÓN Una escena de Paisajes para no colorear, que es representa al Lliure de Montjuïc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain