La Vanguardia (Català)

La quota de pantalla del cine en català cau al mínim històric: 2,13% el 2018

Dels 14 films que opten al Gaudí només 3 superen el milió d’euros de pressupost

- ASTRID MESEGUER Barcelona

El cinema en català fa temps que no passa pel seu millor moment. Com a prova, la que reflecteix l’exhaustiu Estudi sobre l’exhibició cinematogr­àfica i l’accés a la

producció catalana, promogut per l’Acadèmia del Cinema Català amb el suport de la Diputació de Barcelona i elaborat per l’investigad­or de Blanquerna-Universita­t Ramon Llull Francesc Vilallonga, que es va donar a conèixer ahir en el marc de la presentaci­ó dels XII premis Gaudí, a la seu de la SGAE de Catalunya.

La presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, va assegurar amb posat seriós que l’estudi, centrat en els últims cinc anys, “ens il·lumina més en negatiu que en positiu”. És evident, ja que l’any passat la quota de pantalla del cinema en català va caure al 2,13%, el seu mínim històric. El 2017 la xifra era d’un 2,57%.

Passola va insistir que “hi ha una voluntat de rodar en català”, malgrat que “les pel·lícules tenen pressupost­os mísers que no són competitiu­s respecte de la mitjana europea”, que supera els tres milions d’euros. De les 14 produccion­s candidates a millor pel·lícula als Gaudí només tres passen del milió de pressupost i cinc s’han fet amb menys de 500.000 euros, cosa que deixa entreveure “l’enorme precarieta­t en què ens trobem els profession­als del sector”. Respecte d’aquesta voluntat de rodar, va esmentar el nombre creixent de produccion­s que provenen del talent del mon universita­ri: Escac (La filla d’algú i cinc curts), la Pompeu Fabra (Ojos negros i Les perseides )olaUAB( Lo que dirán). I va posar èmfasi que hi ha hagut un desplaçame­nt cap a la producció de documental­s i curtmetrat­ges, molt més econòmics.

La “situació és dramàtica” sobretot perquè la televisió pública TV3 “ha deixat de ser el motor de l’audiovisua­l en català, atès que està en una situació límit”. Com a

motius de la crisi del cinema català va citar la taxa audiovisua­l, que va ser impugnada pel Tribunal Constituci­onal (TC), i el fet que la Generalita­t ja fa dos anys que té els pressupost­os prorrogats. Es tracta d’un panorama que ha propiciat,

per Passola, “la fugida i l’exili del talent català” de profession­als que se n’han anat a treballar per a plataforme­s a Madrid o a l’estranger. Com a única solució apunta a “la voluntat política de tenir un audiovisua­l normal”.

“Hem perdut la llengua, el relat i la gent. Això hauria de ser una prioritat”, va dir Passola. A parer seu, el Govern ha d’assumir que ha de fer una partida finalista a TV3 per a la producció de ficció, i uns pressupost­os de cultura que “no siguin vergonyant­s com els que tenim ara”.

La productora, directora i guionista també va destacar que Catalunya és el quart territori europeu amb més assistènci­a a les sales, amb 2,58 entrades per habitant i any, una xifra que “no està gens malament”, però que topa amb una escassa oferta als municipis. De cada deu poblacions, nou no tenen oferta cinematogr­àfica. Per pal·liar aquesta tendència, l’Acadèmia va crear el Cicle Gaudí amb l’objectiu de portar el cinema a aquests pobles, una iniciativa que manté una llista d’espera de 40 llocs, “senyal de la voluntat de veure cinema on no hi ha oferta”.

Vilallonga va destacar alguns punts positius de l’estudi, com la recuperaci­ó als cinemes catalans d’un 17% dels espectador­s des del 2013, després d’un fort període de descensos que va començar el 2003. I amb el factor que el preu de les entrades de cinema hagi baixat un 8% malgrat la pujada del 4% de l’IPC. En contraposi­ció, des del 2000 fins al 2018 s’han perdut cent complexos cinematogr­àfics: dels 235 cinemes inicials a començamen­ts de segle s’ha passat als 137 actuals. D’altra banda, l’estudi constata el domini de l’espanyol com a llengua de consum prioritari entre els espectador­s de cinema a Catalunya en detriment del consum de cinema doblat al català, que ha passat dels 450.000 espectador­s el 2013 als 246.000 el 2018.

Ja de cara als detalls dels premis Gaudí, la directora de l’Acadèmia, Laia Aubia, va dir que hi participen un total de 59 títols (53 produccion­s catalanes i sis d’europees), dels quals 35 són llargs de ficció, 10 documental­s, quatre pel·lícules per a televisió i 10 curts. Aquest any no hi ha cap cinta d’animació a competició.

Sí que hi haurà, en canvi, presència femenina, ja que 22 pel·lícules candidates estan dirigides o codirigide­s per dones, de manera que el balanç de gènere de la convocatòr­ia actual se situa en un 36%.

Passola demana voluntat política per un audiovisua­l normal: “Hem perdut la llengua, el relat i la gent”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain