La Vanguardia (Català)

Retorn a l’hotel Overlook

Doctor Sueño

- JORDI BATLLE CAMINAL

Direcció: Mike Flanagan Intèrprets: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran, Carl Lumbly Producció: EUA, 2019. 151 min. Terror.

Tot i que, fins ara, el pastís comercial del cinema de terror nord-americà de la present i ja gairebé difunta dècada se l’emporta James Wan, cal convenir que Mike Flanagan, nascut en una localitat tan adequada per al gènere com Salem (Massachuse­tts), s’està esforçant a prendreli el centre. Des de l’òptica creativa, ja fa anys que supera l’autor d’Insidious, i sense fer gaire soroll.

En títols com Absentia i Oculus ja es palpaven les seves virtuts formals, desenvolup­ades després, en una feina progressiv­a de depuració, en Hush (un exercici nu de pur suspens), Somnia, Ouija: El origen del mal i El juego de

Gerald, segons una novel·la de Stephen King. Però el veritable trampolí del Flanagan va arribar amb l’admirable sèrie de Netflix La maldición de Hill House, una clàssica història de casalot amb fantasmes en què brilla el seu talent en la composició, la posada en escena elegant i l’enquadrame­nt inquietant i revelador, net de cops d’efecte gratuïts, però no d’impacte. Amb aquestes credencial­s, no hi ha dubte que Flanagan era el cineasta idoni per emprendre un desafiamen­t tan agosarat com Doctor Sueño, ni més ni menys que la seqüela d’El resplandor, de Stanley Kubrick, encara després que King hi hagués donat el vistiplau, satisfet amb els resultats d’El juego de Gerald.

Ascendir a primera divisió sempre comporta riscos. Flanagan ha perdut a Doctor Sueño frescor i llibertat i ha cedit a l’apartat efectista i truculent. El primer terç, on el ja adult Danny Torrence, el nen d’El resplendor, alterna protagonis­me amb una nena amb poders sobrenatur­als semblants i amb la líder d’un grup que mata nens per inhalar la seva energia, és sobri, ben facturat i desperta interès. Però es perd quan les trames s’enllacen, s’emboliquen, sense el suport de la coherència.

El tram final és el caramel del film: el retorn a l’hotel Overlook, els seus passadisso­s, calderes, bar, laberint, etcètera. Massa ferum de revetlla per apel·lar al record de Kubrick. Una obra tan ben feta com decebedora.

 ?? FILME ?? L’actor Ewan McGregor
FILME L’actor Ewan McGregor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain