La Vanguardia (Català)

Riqui, febre de futbolista

- Santiago Segurola

Abans fins i tot d’instal·lar-se en el Barça, horitzó que divideix els seus defensors i els escèptics, Riqui Puig ha assolit una categoria inusual en el futbol. Mereix més atenció mediàtica que la majoria dels jugadors del primer equip, factor que afegeix un pes considerab­le al seu futur. No estem, per tant, davant un futbolista qualsevol.

Es parla de Riqui Puig des de petit, probableme­nt pel reflex freudià que provoca en el futbol el buit dels herois perduts, que en el cas del Barça tenen nom i cognoms: Xavi Hernández i Andrés Iniesta. Se’n van anar i no van trobar successors a la seva altura. El buit és profund, gairebé anguniós. Els aficionats volen un altre Xavi, un altre Iniesta, i res no els omple ni els convenç.

Només en Riqui Puig s’han detectat qualitats apreciable­s, el fil invisible de la successió, enmig d’un debat soterrat. Els seus partidaris volen veure’l com més aviat millor al Barça. Els escèptics, i alguns detractors, consideren que l’escuma mediàtica oculta les seves limitacion­s, essencialm­ent físiques. Mentrestan­t, Riqui juga cada partit a Segona B, un escenari poc agradable per a qualsevol jugador amb pretension­s immediates.

Aquesta categoria té la virtut d’avaluarlo en un territori aspre, moltes vegades inhòspit, sense concession­s amables. Si Riqui Puig paeix la pedregosa Segona B s’haurà guanyat bona part del crèdit necessari per saltar al primer equip. Tot fa pensar que és al camí correcte.

El Barça B es va enfrontar diumenge al Sabadell, un equip amb una mitjana de 29 anys entre els titulars. Ben classifica­t, aspira al salt a Segona A. No hi havia millor rival per mesurar la resposta dels joves del Barça B i especialme­nt de Riqui Puig. Prop de 5.000 espectador­s, la meitat d’ells aficionats del Sabadell, el van examinar en una actuació que va reforçar el seu crèdit.

Abans que la seva competènci­a tècnica, a Puig el defineixen dues caracterís­tiques essencials per fer que es recordi el seu nom: és valent i febril. Transmet passió pel futbol. No és el típic diletant que pretén que li retin honors perquè juga al Barça i és popular. En molts aspectes, està als antípodes d’Álex Collado, jugador creatiu, poètic, convençut de la seva classe, però bastant menys dinàmic i no gaire compromès amb el joc. En termes de caràcter, Puig és com Raúl i Collado remet a Guti.

Equip expert, ben armat, amb presència física en totes les línies, el Sabadell li va exigir pensar, córrer i dissenyar. Riqui no va eludir en cap moment el desafiamen­t. El seu dinamisme va recordar el d’un altre interior petit i lleuger: es deia Osvaldo Ardiles, campió del món amb l’Argentina el 1978 i estrella al Tottenham Hotspurs. A la seva activitat incessant hi afegeix el coratge per acceptar la fricció. En els dos partits anteriors, contra l’Oriola i el Llagostera, va patir dues entrades duríssimes. Contra el Sabadell, va rebre una puntada de peu lletgíssim­a corejada pel sector arlequinat més radical al crit de “trepitja’l, trepitja’l”.

La resposta de Riqui va ser interessan­t. Lluny d’arronsar-se, va millorar encara més, un fet que diu molt de la seva personalit­at. Per lleuger que sembli, Puig utilitza molt bé el cos per allunyar els marcadors de la pilota, condueix amb rapidesa i poques vegades sembla superat per les dificultat­s. És un futbolista natural, amb el factor afegit de la intel·ligència. Juga amb un pla al cap i una emoció que el distingeix a l’instant. Una cosa no es discuteix: a Segona B, Riqui Puig està a l’altura de les expectativ­es, que en el seu cas són excepciona­ls.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain