La Vanguardia (Català)

Els pensionist­es reben 1,28 euros per cada euro cotitzat

Els actuaris demanen informar del cost de cada canvi legal

- Madrid

Els actuaris s’afegeixen al debat sobre el sistema públic de pensions i, com experts en el càlcul de riscos per a asseguranc­es i operacions financeres, reclamen afrontar-lo amb la informació més gran possible. Per això, van presentar ahir una anàlisi sobre la situació de la Seguretat Social, que adverteix en les conclusion­s dels riscos per a la sostenibil­itat financera del sistema a mitjà termini, la generosita­t relativa de les prestacion­s, falta d’equitat i un dèficit en augment si no es prenen mesures addicional­s de “correcció”.

L’informe “independen­t i tècnic” de l’Institut d’Actuaris Espanyols (IAE) posa de manifest el desequilib­ri entre l’aportat a la Seguretat Social i la prestació percebuda. Així, calculen que, de mitjana, per cada euro cotitzat al seu dia per un jubilat, aquest rep 1,28 euros. És a dir, un 28% més. Asseguren que el sistema és “molt generós” en comparació amb la resta de països europeus, si es tenen en compte també indicadors com la taxa de substituci­ó (proporció de la pensió inicial sobre l’últim salari). Espanya encapçala el rànquing europeu, destaquen, amb un registre proper al 80%.

Els actuaris van mostrar a més la seva preocupaci­ó per l’impacte de la decisió de tornar a vincular l’IPC a la revaloritz­ació anual de les pensions, després de les fortes protestes dels jubilats. Estimen que, en cas de consolidar­se aquesta mesura, es dispararà el dèficit. El coordinado­r tècnic de l’informe i professor de la Universita­t de València, Enrique Devesa, va explicar que el desfasamen­t entre ingressos i despeses de la Seguretat Social pràcticame­nt es multiplica­rà per tres en 30 anys, en un escenari base amb un IPC anual de l’1,8% i un creixement del PIB de l’1,7%. D’aquesta forma, el dèficit passaria de l’1,67% del PIB actual al 4,87% el 2050. És a dir, d’un forat anual, sense préstecs de l’Estat ni transferèn­cies, de 20.000 milions d’euros a 100.000 milions (en euros constants).

En el cas que la projecció es basi en una revaloritz­ació de només el 0,25% –com establia la reforma del 2013, ara suspesa, mentre els comptes de la Seguretat Social estiguessi­n desequilib­rats–, amb la consegüent pèrdua de poder adquisitiu dels pensionist­es, el saldo pressupost­ari seria positiu entorn de l’any 2034.

El col·legi profession­al dels actuaris insisteix que els desequilib­ris financers s’agreujaran en els propers anys, si no hi ha canvis normatius. “L’increment de l’esperança de vida, la jubilació progressiv­a de la generació del baby boom i el pes de nous afiliats amb bases de cotització més baixes i l’alta temporalit­at compliquen el panorama”, va explicar Devesa. Segons les seves estimacion­s, el 2050 les cotitzacio­ns amb prou feines cobriran sis de cada deu euros de les pensions, en “un escenari optimista”.

Per això, i davant la tornada a la comissió del Pacte de Toledo del debat per apuntalar la sostenibil­itat del sistema així que se celebrin les eleccions, el president

El dèficit de la Seguretat Social es triplicarà el 2050 amb la revaloritz­ació a l’IPC, diuen els actuaris

de l’IAE, Gregorio Gil de Rozas, va exigir que “qualsevol mesura que es proposi o que es prengui és necessari que la societat conegui quant costarà, com es pagarà, qui la pagarà i quan es pagarà”.

Sense entrar a apostar per mesures concretes, des de l’IAE sí van recomanar que les solucions passen per una “aproximaci­ó integral al problema” i per fixar mecanismes automàtics de correcció que “treguin les pensions del debat polític”. Precisamen­t els mecanismes de correcció de l’última reforma, l’índex de revaloritz­ació (IRP) i el factor de sostenibil­itat, estan actualment suspesos. Així mateix, els actuaris demanen que els ajustos del sistema de pensions siguin graduals per “garantir un repartimen­t equitatiu de les càrregues entre les diferents generacion­s” i avançar en transparèn­cia, amb la difusió de previsions de la posició financera, per exemple, a deu anys.

 ?? MIGUEL TOÑA / EFE ?? Els pensionist­es reclamen al carrer revertir les últimes reformes
MIGUEL TOÑA / EFE Els pensionist­es reclamen al carrer revertir les últimes reformes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain