La Vanguardia (Català)

Fiat i el grup PSA recuperen el seu projecte de fusió

Els consells de les dues corporacio­ns aproven una integració per crear el quart fabricant del món

-

L’operació permetria a PSA entrar als Estats Units, i Fiat corregiria el seu retard tecnològic

Nou intent del grup ítalo-nordameric­à Fiat Chrysler Automobile­s (FCA) d’emprendre una fusió per guanyar mida. Les converses s’han iniciat ara amb el grup francès PSA –propietari de Peugeot, Citroën i Opel–, segons van confirmar les dues corporacio­ns. Els consells d’administra­ció de tots dos grups van donar ahir a la nit el vistiplau a l’operació, que permetria crear el quart fabricant mundial en volum de vendes, amb un valor borsari de 45.000 milions d’euros.

Les dues companyies van assenyalar que mantenen contactes “per crear un grup entre els líders mundials de mobilitat”, encara que van rebutjar donar més detalls de moment. L’anunci va provocar una pujada dels dos grups en borsa: PSA va tancar amb una alça del 4,53 % i FCA, del 9,53%.

L’acostament té lloc pocs mesos després de fracassar l’intent de fusió entre FCA i l’aliança Renault-Nissan-Mitsubishi. I de nou el Govern francès tindrà un paper important, ja que és propietari del 12% de PSA, a través del Banc Públic d’Inversió (BPI).

PSA ja havia intentat un acord amb Fiat a començamen­ts d’any, però el grup italià –controlat per la família Agnelli i presidit per John Elkann– va rebutjar la proposta per provar sort amb Renault. Però el projecte es va ensorrar per la falta de suport del

Govern francès i de Nissan. Actualment, PSA i FCA col·laboren en la planta comuna de Sevel, a Itàlia, on fabriquen vehicles comercials. Junts van sumar l’any passat 8,7 milions d’automòbils venuts, de manera que si es fusionessi­n acabarien com a quart grup mundial darrere de Volkswagen, Toyota i l’Aliança Renault-Nissan-Mitsubishi. Sumarien 184.000 milions de xifra de negoci (dels quals 110.00 milions correspone­n a FCA).

És una operació que permetria a PSA tornar al mercat dels Estats Units, on FCA té una forta posició i on posseeix, a més, la marca Jeep, que és una de les que més bé està evoluciona­nt recentment. Per la seva part, FCA podria beneficiar-se de la posició de PSA a Europa, on les vendes del grup ítalo-nord-americà estan estancades, i també a Àsia. Tecnològic­ament, la fusió podria permetre a FCA recuperar el retard que porta en l’electrific­ació de la seva gamma respecte als seus principals competidor­s.

En espera que es coneguin més detalls de les converses, The Wall

Street Journal ha avançat que el president de PSA, Carlos Tavares, i el de Fiat, John Elkann, compartiri­en el lloc de conseller delegat de la companyia resultant.

L’anunci ja ha provocat reaccions polítiques. Fonts del Ministeri d’Economia francès van anunciar que vigilaran les negociacio­ns perquè una eventual fusió no afecti la seva implantaci­ó industrial i la seva governança. I el viceminist­re d’Economia italià, Antonio Misiani, va advertir que és “vital preservar les plantes” de Fiat a Itàlia, segons informa Afp.

A Espanya, els sindicats de PSA a la planta de Vigo van acollir amb cautela el projecte pel temor que acabi provocant “el tancament d’alguna fàbrica”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain