La Vanguardia (Català)

Ángel Ron culpa Saracho de la fallida del Banco Popular

-

L’expresiden­t del banc Popular Ángel Ron, que va declarar ahir durant més de cinc hores a l’Audiència Nacional, va tornar a culpar el seu successor, Emilio Saracho, de l’enfonsamen­t de l’entitat financera el juny del 2017. El fil argumental que va seguir –igual com va fer al Congrés el 12 de juliol del 2018– va ser que Saracho va arribar a la presidènci­a del banc impulsat per l’aleshores conseller i accionista mexicà Antonio del Valle i la també consellera Reyes Calderón amb l’objectiu de vendre el Popular, encara que fos a baix preu. Fins i tot va parlar que Saracho estava disposat a “muntar una tómbola” per a la venda.

El directiu, que va portar les regnes del Popular entre el 2004 i el 2017, va aprofitar l’interrogat­ori davant el titular del jutjat central d’instrucció número 4 de l’Audiència Nacional per defensar la seva gestió, així com l’ampliació de capital de 2.500 milions realitzada en el 2016, l’èxit de la qual depenia de la creació d’una mena de banc dolent (projecte sunrise), que comportava treure del balanç els actius tòxics i la divisió immobiliàr­ia i que, segons el seu parer, el seu successor no va voler executar.

Emilio Saracho va argumentar a començamen­ts de mes davant l’Audiència que quan va arribar al banc els comptes financers no reflectien la situació real de l’entitat financera. Per això va caldre presentar davant la CNMV una reexpressi­ó de les mateixes amb més pèrdues. Ron va desmuntar completame­nt ahir aquest argument, segons fonts jurídiques. Al seu parer, els 2.500 milions era el que el banc necessitav­a llavors, no els 8.000 milions dels quals s’ha parlat a posteriori. I pel que fa als comptes del 2016, va defensar que van comptar amb el vistiplau dels auditors i el regulador. En el cas de l’ampliació, el mateix Ron va recordar que el consell va posar 500 milions d’euros damunt la taula, xifra que si hi hagués hagut el més mínim dubte sobre si els comptes oferien una imatge fidel o no de la realitat, ningú no hagués aportat. Fins i tot ell mateix va invertir 125.000 euros. Ron va comentar les seves desavinenc­es amb l’accionista Del Valle, que va ser un dels que va empènyer la seva sortida de la presidènci­a “amb falta de transparèn­cia”. Avui, Ron tornarà a declarar per respondre al fiscal.

L’expresiden­t va defensar els comptes del 2016 i l’ampliació de capital de 2.500 milions

 ?? MARISCAL / EFE ?? Ángel Ron, arribant ahir a l’Audiència
MARISCAL / EFE Ángel Ron, arribant ahir a l’Audiència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain