La Vanguardia (Català)

L’Audiència imputa FCC per corrupció a Panamà

La constructo­ra va pagar 82 milions en comissions pel metro

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno va imputar ahir la constructo­ra FCC com a persona jurídica per presumptes delictes de corrupció en transaccio­ns internacio­nals i blanqueig de capitals. Els fets estan relacionat­s amb el pagament de 82 milions d’euros en comissions per l’adjudicaci­ó de la construcci­ó de línies de metro i la Ciutat de la Salut de Panamà.

La decisió del magistrat s’ha produït després que la Fiscalia Anticorrup­ció li sol·licités que actués contra les mercantils FCC Construcci­ón S.A., FCC Construcci­ón América Central S.A. i Construcci­ones Hospitalar­ias S.A, que disposen ara d’un termini de cinc dies per designar un representa­nt, un advocat i un procurador.

El procedimen­t que ha desembocat en aquestes imputacion­s es va iniciar en el 2017 arran d’una querella contra un assessor jurídic de la multinacio­nal brasilera Odebrecht per possible comissió de delictes de blanqueig, suborn i organitzac­ió criminal, que haurien estat comesos entre el 2009 i el 2015. La tesi d’Anticorrup­ció és que l’entitat mercantil s’hauria servit de societats pantalla espanyoles per blanquejar quantitats procedents dels presumptes suborns abonats per les diverses constructo­res a canvi d’adjudicaci­ons.

La Fiscalia estima que les societats de FCC van formar un consorci amb la firma brasilera Odebrecht per licitar per projectes a Panamà. I que alts directius de FCC i personal d’Odebrecht van exagerar la quantitat d’acer necessària per a les obres al metro de Panamà, facturant-lo a un preu artificial­ment alt.

El consorci format per les tres societats de FCC i personal d’Odebrecht va resultar adjudicata­ri únic de la contractac­ió de dues línies del metro de Panamà. Els indicis de la investigac­ió, corroborat­s per informació aportada per les autoritats suïsses, van revelar que els participan­ts en les dues contractac­ions van dissenyar, segons relata la Fiscalia, “un esquema de corrupció repetit”. Es tractava de sobredimen­sionar el subministr­ament d’acer necessari per construir el metro de Panamà i facturar-lo al doble del seu preu.

D’aquesta manera haurien obtingut els fons per pagar diners a empleats i dirigents polítics de Panamà. La desviació de diners es feia a través de societats pantalla administra­des també per directius de FCC i Odebrecht. Alguns dels suposadame­nt implicats ja han fet la declaració al jutjat en qualitat d’investigat­s per delictes de corrupció en transaccio­ns internacio­nals i blanqueig de capitals.

L’Audiència va rebre al gener informacio­ns d’una comissió rogatòria de Suïssa que incloïa l’avís realitzat per un banc de la ciutat de Lugano, que advertia dels perfils de risc de les operacions efectuades pels grups empresaria­ls dels investigat­s. Entre maig i juny, FCC va presentar dues denúncies a Anticorrup­ció sobre els acords comercials subscrits en relació amb els fets investigat­s i va aportar 38 factures i transferèn­cies lliurades des d’aquesta companyia a l’entramat investigat per un import de 82.768.849 euros entre els anys 2010 i 2014 per serveis no prestats, segons la companyia, i per donar cobertura a pagaments per presumpta corrupció.

La causa es va iniciar arran d’una querella contra la multinacio­nal brasilera Odebrecht per blanqueig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain