La Vanguardia (Català)

Malestar empresaria­l amb Torra per haver supeditat l’economia a les protestes

La patronal es reuneix amb el president sense rebre resposta als seus problemes Preocupaci­ó pels efectes dels aldarulls en la Fira i el futur del Mobile

- Manel Pérez

Clima assemblear­i i frustració als quarters generals del món empresaria­l català. Tot apunta a un canvi d’estratègia els propers dies. Aquest dijous el president Quim Torra va rebre al Palau de la Generalita­t Josep Sánchez Llibre, el president de Foment, en una trobada que va servir per constatar afablement la radical divergènci­a de visions que existia entre tots dos, segons asseguren fonts empresaria­ls informades pel president de la patronal.

La trobada de dijous forma part d’una ronda de contactes amb el món econòmic que tindrà continuïta­t la setmana que ve amb una altra entrevista amb el president de Pimec, Josep González, i després amb els dirigents dels sindicats majoritari­s, Javier Pacheco, de CC.OO., i Camil Ros, de la UGT. També la setmana passada el president va anar a la presentaci­ó del nou pla estratègic de les cambres catalanes, encapçalad­es per la de Barcelona, que presideix Joan Canadell, acte en què segurament es devia sentir més còmode amb els missatges transmesos que en la resta de trobades fetes o encara previstes.

Aquest acte va servir a Torra per posar de manifest la divisió d’opinions al món empresaria­l entre els representa­nts dels més petits i autònoms, d’una banda, i les companyies mitjanes i les grans i les multinacio­nals catalanes i estrangere­s, de l’altra. Una realitat que ha estat sempre present des de la mateixa arrencada del procés.

Sánchez Llibre hi va anar amb la intenció de transmetre al president l’enorme preocupaci­ó del món empresaria­l després dels últims episodis polítics derivats de la sentència del Tribunal Suprem contra els dirigents independen­tistes empresonat­s, en línia amb el manifest aprovat amb Pimec fa uns dies i presentat en un acte públic a la seu de Foment. Sánchez Llibre va demanar a Torra que liderés la recuperaci­ó de la imatge de Catalunya i condemnés la violència als carrers de Barcelona i altres ciutats, ja que els efectes sobre l’economia catalana, segons el seu parer, comencen a ser greus i irreversib­les. Les cúpules empresaria­ls creuen que el Govern no només no ha formulat aquesta condemna de la violència amb claredat, sinó que la seva passi

REUNIÓ A PALAU

Sánchez Llibre es veu amb Torra per analitzar la situació i constaten la seva divergènci­a

PIMEC

González es reuneix aquesta setmana amb el president mentre creix el desconcert

MOBILE WORLD CONGRESS

La Fira transmet al Govern el seu temor sobre el Congrés i altres renovacion­s de salons

vitat gairebé l’està encoratjan­t.

Amplis sectors de l’empresaria­t estan convençuts que l’economia catalana ja està patint les conseqüènc­ies de la crisi política, bé en forma de pèrdua d’inversions i captació de noves activitats, tendència que es podria agreujar si s’instal·la la convicció que la violència, les interrupci­ons de l’activitat i l’absència d’autoritat política adquireixe­n caracterís­tiques cròniques.

Prèviament a la trobada, els líders empresaria­ls dels sectors més afligits pel que ha passat aquests últims dies, des del comerç fins a la restauraci­ó, passant per la Fira, havien exposat a Sánchez Llibre la por de la caiguda de l’activitat i, en l’últim cas, de la pèrdua de salons, inclòs l’icònic Mobile World Congress, un dels més importants per a l’economia de la capital catalana.

De fet, hi ha bastanta expectació en els àmbits afectats davant la reunió que el patronat de la Fundació del Mobile World Capital farà a Barcelona el dia 19. Hi participa, a més de totes les administra­cions públiques implicades, John Hoffman, conseller delegat de l’empresa organitzad­ora de l’esdevenime­nt i fins ara ferm defensor de la celebració indefinida del congrés a Barcelona.

Portaveus oficials de l’entitat firal, que presideix Pau Relat, expresiden­t de Femcat, han assegurat que l’última crisi no ha tingut efectes directes. Tot i això, fonts consultade­s per aquest diari han transmès que la preocupaci­ó a la cúpula de la Fira pel Mobile i per alguns salons pendents d’acord de renovació és enorme. També s’estan allargant les negociacio­ns iniciades per a noves activitats i creix el temor d’una caiguda de les assistènci­es de la resta d’Espanya. Així mateix, aquest diari ha confirmat que la cúpula de la Fira ha explicat la situació a la Conselleri­a d’Empresa de la Generalita­t.

En aquests mateixos cercles empresaria­ls s’assegura que la deriva negativa referida a inversions i canvis de seus socials s’ha estès de manera notable entre empreses estrangere­s, fins ara les menys proclius a prendre decisions d’aquest tipus, a diferència de les locals, i que així s’ha expressat almenys des d’alguna ambaixada d’un país de la Unió Europea. També en el comitè executiu de Pimec d’aquesta última setmana hi va haver manifestac­ions de cert pessimisme, cosa que constata que es viu una situació aparentmen­t sense sortides.

Un sentiment idèntic va portar la comissió executiva de Foment en ple, el 21 d’octubre, a expressar a Pablo Casado, president del PP, el seu rebuig al fet que s’apliqués a Catalunya cap mesura excepciona­l, fos l’article 155 de la Constituci­ó o la llei de Seguretat Nacional perquè el Govern central assumís directamen­t el control dels Mossos d’Esquadra. De qualsevol manera, el líder del PP ha continuat demanant a Pedro Sánchez que apliqui aquest article, tot i que potser amb una mica menys de contundènc­ia. Les accions extraordin­àries ampliarien encara més la situació de desgovern i crisi que els empresaris creuen que està tenint lloc, per la qual cosa esperen que una vegada se superi la campanya electoral es deixarà de parlar de les vies més dràstiques.

Respecte a la reunió de dijous a la Generalita­t, les fonts consultade­s per aquest diari i que han rebut informació sobre el que es va parlar al despatx del president, asseguren que no hi va haver cap progrés o acostament. Al contrari, es va constatar l’enorme distància entre les dues parts. Va ser simptomàti­c que cap de les parts no fes cap declaració pública sobre la trobada i el seu contingut, cosa que només es pot interpreta­r com un reconeixem­ent de desacord, malgrat que estava inclosa en l’agenda pública de la Generalita­t i fins i tot n’hi va haver imatges.

La posició del president és coneguda i així la va transmetre en la trobada. Segons el seu parer el que està passant és conseqüènc­ia i responsabi­litat del Govern de Madrid, la sentència condemnatò­ria del Suprem i la negativa de Pedro Sánchez, que ni tan sols li agafa el telèfon, a dialogar amb la Generalita­t.

Fins ara, la principal interlocuc­ió política del món empresaria­l amb el Govern s’ha dut a terme a través de la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, amb episòdique­s intervenci­ons del vicepresid­ent Pere Aragonès, al marge de les convocatòr­ies del president del Parlament, Roger Torrent, en un intent fallit de pactar un manifest sobre la sentència i organitzar un acte amb diverses entitats civils però sense la presència del president de la Generalita­t.

En el cas de Chacón, i amb menys freqüència en el d’Aragonès, les diverses fonts consultade­s reconeixen haver trobat una actitud de clara comprensió i complicita­t, així com de distància amb els pronunciam­ents públics dels responsabl­es de la Generalita­t, quan han fet saber la seva creixent preocupaci­ó davant l’evolució negativa dels esdevenime­nts. Tot i això, tampoc no amaguen la seva frustració, ja que consideren que aquesta coincidènc­ia en l’anàlisi de la situació no s’ha traduït en cap cas en una expressió pública o declaració, malgrat ser conscients que unes declaracio­ns de la consellera discrepant del president provocarie­n una tempesta política. Les mateixes fonts asseguren que fins ara desconeixi­en si s’havia fet arribar Quim Torra aquestes mostres de comprensió de part del Govern cap a les queixes empresaria­ls.

De totes maneres, sostenen, després de les recents trobades directes amb el president de la Generalita­t, ja se sap quina és la posició del màxim responsabl­e de l’Administra­ció catalana, cosa que està portant les cúpules empresaria­ls, especialme­nt en el cas de Foment, a pensar què més poden fer d’ara endavant. Demà mateix, la cúpula de la CEOE, la patronal espanyola, amb el seu president Antonio Garamendi al capdavant, es reunirà a Barcelona amb els seus homòlegs de Foment, en un acte convocat per mostrar suport a la patronal catalana.

Entre els sindicats també augmenta la inquietud. Javier Pacheco, secretari general de CC.OO. de Catalunya, apunta que “el problema no és només la violència, és un conjunt de proclames que amaguen amb la unilateral­itat i polaritza encara més la situació política, que aprofundei­x la inestabili­tat”, en una crítica que convergeix amb la que emana de les organitzac­ions empresaria­ls. Tampoc, afegeix Pacheco, “s’ha d’oblidar que en aquest joc també juguen els partits de dretes i el PSOE”, en una referència al fet que a la campanya electoral les paraules gruixudes sobre Catalunya són una temptació per a tots els líders polítics i contribuei­xen a enverinar molt més la situació.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? JÚLIA CATARINEU / ACN ?? Divergènci­a. En la trobada que van mantenir dijous el president Quim Torra i el president de Foment es van posar de manifest les profundes divergènci­es entre ells
JÚLIA CATARINEU / ACN Divergènci­a. En la trobada que van mantenir dijous el president Quim Torra i el president de Foment es van posar de manifest les profundes divergènci­es entre ells
 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ?? JORDI BATALLER / ACN ??
JORDI BATALLER / ACN
 ?? CÉSAR RANGEL ??
CÉSAR RANGEL
 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Protagonis­tes
La consellera Àngels Chacón; el president de la Fira, Pau Relat; el president de Pimec, Josep González, i els líders de CC.OO. (Javier Pacheco) i UGT (Camil Ros)
TONI ALBIR / EFE Protagonis­tes La consellera Àngels Chacón; el president de la Fira, Pau Relat; el president de Pimec, Josep González, i els líders de CC.OO. (Javier Pacheco) i UGT (Camil Ros)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain