La Vanguardia (Català)

Els fills de la crisi i del procés, entre la reivindica­ció i la violència

Les imatges de violència dels últims dies per part de manifestan­ts, entre ells molts joves, han sorprès els analistes

- SILVIA HINOJOSA

Se saben els rituals. Hi ha una generació que ha crescut amb el procés, amb les manifestac­ions independen­tistes de cada Onze de Setembre i amb el referèndum i la via judicial que es va obrir la tardor del 2017. És un grup heterogeni de joves que s’han fet grans en anys de crisi econòmica i precarieta­t, amb el feminisme i l’ecologisme com a moviments socials de fons, i amb el mòbil i les xarxes socials com a element més primari de socialitza­ció. Aquesta generació, amb les seves il·lusions i frustracio­ns, va sortir al carrer el 14 d’octubre després de la sentència de l’1-O. A les seves files també hi ha els que han cremat contenidor­s i s’han enfrontat amb violència a la policia.

“En aquestes mobilitzac­ions veiem gent molt jove, des dels 15 anys, i hi ha una gran diversitat. En una lectura ràpida, podria dir que es mobilitzen independen­tistes, amb la sentència de l’1-O com a factor dinamitzad­or i que hi ha una doble protesta: cap al Govern del PSOE i cap a JxCat i ERC pel que no estan fent”, apunta Jordi Mir, membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials i professor de la Universita­t Pompeu Fabra.

Però la sentència només és el tret de sortida de més malestar, adverteix Mir. “Els preocupa la crisi climàtica, com poden estudiar en una universita­t que s’ha encarit o com s’obriran camí en un món en què la precarieta­t és molt alta”, assenyala. Apunta un element diferent d’altres mobilitzac­ions: “Hi ha molta ràbia i indignació, i que no es malinterpr­eti, però en alguns nois veiem fins i tot una dimensió lúdica en l’enfrontame­nt amb la policia”.

Algunes de les imatges que aquests joves han compartit a les xarxes socials, amb la cara parcialmen­t tapada, davant una barricada o amb el fons de contenidor­s cremant suggereixe­n un cert exhibicion­isme. Segons els sociòlegs, forma part de la seva pràctica cultural. “Tant les xarxes socials com el telèfon mòbil marquen la seva manera de comunicar-se i el tipus de relacions que estableixe­n –subratlla Josep Maria Antentas, professor de Sociologia de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB)–. Si fer-se selfies està en la seva manera d’expressar-se, és lògic que ho traslladin a la protesta”.

Antentas veu en aquesta generació que ha sortit al carrer un doble teló de fons: el procés i la crisi, amb les protestes socials. “És una generació que va viure l’1-O. Potser no el va protagonit­zar, però hi era i ara emergeix políticame­nt –assenyala–. Aquests joves van quedar marcats per la resposta policial, van veure agredir els seus familiars, les seves escoles. La violència genera indignació. Però també tenen l’experiènci­a que la policia, malgrat tot, no se’n va sortir perquè la gent es va organitzar”.

La violència amb què han actuat grups de manifestan­ts, en els seus enfrontame­nts amb la policia, ha sorprès molts analistes. En la setmana posterior a la sentència es van viure greus aldarulls a Barcelona i en altres ciutats catalanes, amb desenes de detinguts i més d’un centenar de ferits. “Cal analitzar per què aquesta generació ha reaccionat així, en molts casos sense ser conscients del perill que comportava, i amb una ràbia i alhora una capacitat organitzat­iva i d’acció sorprenent. És un fenomen nou”, subratlla Jordi Busquet, professor de Sociologia de la Universita­t Ramon Llull (URL).

Aquests joves expressen la ràbia a la seva manera. “Potser és una generació que tenen poca capacitat de resistènci­a a la frustració, que viuen en la il·lusió de la satisfacci­ó immediata pròpia d’una societat consumista, sense consciènci­a clara dels límits i les prohibicio­ns, del control que altres generacion­s han viscut”, subratlla Busquet, que també qüestiona el seguiment que han fet alguns mitjans de comunicaci­ó: “Ho han convertit en un espectacle televisiu i els joves es veuen protagonis­tes; es genera una espècie d’addicció”, lamenta.

D’on surt aquesta violència? “És un canvi en l’escala de conflicte que facin servir la violència com a recurs. Molts han respost al que segurament viuen com una agressió, no només la sentència sinó també determinad­es actuacions de la policia”, apunta Busquet.

Albert Caramés, professor de la URL i coordinado­r del màster de Pau, Conflictes i Seguretat, també coincideix que “en alguns d’aquests joves hi ha una gran frustració per la crisi i perquè se’ls ha parlat del procés com un moviment pacífic i senten que per aquesta via no hi ha res a fer”.

Ho veu diferent la professora d’Antropolog­ia Social de la UAB Silvia Carrasco, que troba que “el que preocupa d’aquesta virulència són les idees que hi ha darrere”. “No es pot dir que per les vies democràtiq­ues no aconseguir­em res, ni entrar en debats com que els Mossos provoquen violència o parlar de forces d’ocupació; aquest relat de poble oprimit no ajuda i els que l’haurien de desescalar estan avalant determinat­s models de discrepànc­ia”, subratlla Carrasco.

Les imatges de la policia actuant amb duresa en els aldarulls han estat objecte de crítica per una part de l’independen­tisme. Pels experts en seguretat, el límit és clar. “Si la policia ha de restablir l’ordre públic, es tracta de no causar un mal major. Poden pegar? Esclar que sí. No són monitors d’esplai. És una eina de l’Estat per tenir un control sobre la violència”, destaca Rafa Martínez, catedràtic de Ciència Política de la Universita­t de Barcelona i expert en seguretat i defensa. Segons el seu parer, la pregunta és la contrària: “Què fem? Deixar que aquests joves cremin la ciutat, com si fos Mad Max?”.

Els manifestan­ts, en canvi, no tenen dret a ser violents, adverteix Rafa Martínez. “I violència no és només fer servir la força física, sinó tot allò que perjudiqui els drets dels altres, també tallar una carretera sense autoritzac­ió”, destaca.

JORDI BUSQUET

Cal analitzar per què aquests joves actuen així, sense ser conscients del perill i amb aquesta ràbia”

JORDI MIR

En alguns nois veiem fins i tot una dimensió lúdica en l’enfrontame­nt amb la policia”

SILVIA CARRASCO

Aquest relat de poble oprimit no ajuda i els que haurien de desescalar la situació, l’avalen”

JOSEP MARIA ANTENTAS

Van viure l’1-O i la repressió policial, però també van veure que la policia no se’n va sortir gràcies a la gent”

RAFA MARTÍNEZ

Els policies peguen, no són monitors d’esplai; què fem, deixar que aquests joves cremin la ciutat?”

ALBERT CARAMÉS

Alguns senten frustració, se’ls parla del procés com un moviment pacífic i veuen que no s’aconseguei­x res”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Màxima violència.
La Via Laietana de Barcelona, davant la Direcció Superior de la Policia Nacional, va ser escenari d’aldarulls violents fa dues setmanes
MANÉ ESPINOSA Màxima violència. La Via Laietana de Barcelona, davant la Direcció Superior de la Policia Nacional, va ser escenari d’aldarulls violents fa dues setmanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain