La Vanguardia (Català)

“Si l’independen­tisme no fa autocrític­a, el diàleg serà difícil ”

El líder socialista elogia la profession­alitat dels Mossos davant les protestes

- MÀRIUS CAROL

Ni se sap quan va començar la campanya electoral, tot i que oficialmen­t va arrencar divendres. A Pedro Sánchez, però, no se’l veu cansat ni amb l’ànim moix. Està acostumat als mítings com ningú: ha estat cap de llista del PSOE en quatre campanyes durant quatre anys. Assegura que la seva voluntat és fer un govern d’esquerres i sap que l’economia i Catalunya ocuparan l’agenda si repeteix a la Moncloa. A Pedro Sánchez només sembla que li fa por el bloqueig polític.

L’enquesta del CIS dona entre 133 i 150 diputats al PSOE, però és anterior a la sentència del Suprem i als aldarulls als carrers de Barcelona. Com creu que afectaran les dues qüestions el resultat del 10-N?

El CIS reflecteix que el PSOE serà el primer partit per tercera vegada aquest any i que hi ha una bossa de votants indecisos. Empatitzo amb l’avorriment de molta gent, però per trencar el bloqueig actual és important saber que tots els vots compten. Sobre la sentència i les seves rèpliques socials, la ciutadania espanyola i la catalana entendran una resposta temperada i hi donaran suport. Defensem la fermesa i la proporcion­alitat. M’agradaria comptar amb les forces constituci­onalistes, però no és així.

Li sembla dura la sentència?

Com a president no em puc permetre qualificar una sentència. El que he de fer és acatar-la i demanar que es compleixi. L’independen­tisme ha de fer autocrític­a. Alguns n’han començat a fer. Per exemple, l’expresiden­ta del Parlament va reconèixer que no van ser empàtics amb la part no independen­tista de Catalunya i que la majoria ara no aposta per aquesta via. Quan Torra em planteja un diàleg li dic que sí. El diàleg és important, imprescind­ible, urgent, però el més urgent és restablir el diàleg entre les dues Catalunyes. Ara bé, només si hi ha una condemna de la violència, un respecte a la legalitat i un reconeixem­ent explícit de l’altra part no independen­tista es pot començar a obrir una etapa de diàleg després de la sentència que culmini amb un acord que lògicament pot comptar amb el suport de les forces polítiques nacionals.

Per part de qui pot venir el desbloquei­g de la investidur­a? Del PP, de Podem...?

Sempre hem mirat a l’esquerra i Unides Podem és el nostre soci preferent, però durant els últims quatre anys han bloquejat quatre vegades la formació d’un govern progressis­ta. És evident que tenim una afinitat en les polítiques sectorials amb Podem. La gran contradicc­ió és que Ciutadans, que va dir que venia a regenerar la vida política espanyola i donar estabilita­t, s’ha convertit en un element més de bloqueig.

Les enquestes donen una caiguda de Ciutadans. Què creu que els ha passat?

Rivera ha fet tot allò que va dir que no faria: va dir que volia regenerar la política i ha apuntalat governs del PP assenyalat­s per corrupció; va dir que impediria que es depengués dels nacionalis­tes i no ho ha fet, i diu que es un partit liberal i ha vetat el partit socialista i s’ha abraçat a la ultradreta.

Quant temps fa que no es parla amb Rivera?

No ho sé. Des d’abans d’anar a la repetició electoral, pels volts del 23 de setembre.

I amb Pablo Iglesias?

Amb Iglesias ens hem intercanvi­at missatges, però ara estem en una competició electoral. Sens dubte, amb qualsevol d’ells hi parlaré.

Vostè va arribar a la Moncloa gràcies a una moció de censura avalada per Podem i els independen­tistes. Les seves relacions amb tots ells ara són més que dolentes. Què ha passat?

Nosaltres vam plantejar una moció de censura per una qüestió de regeneraci­ó democràtic­a després de la sentència de la Gürtel. Sempre hem dit que faríem un govern que, entorn de l’Estatut i la Constituci­ó, oferís diàleg a Catalunya. La crisi de convivènci­a que pateix Catalunya exigirà temprança, temps, determinac­ió, cap sobreactua­ció, però sí que s’ha d’exigir una condemna ferma de la violència i una certa autocrític­a que els torni a la legalitat. A partir d’aquí podem trobar una solució.

Dona per acabat el diàleg amb el president Torra?

En el moment en què el president Torra no descarta la via unilateral, no condemna sense embuts la violència, posa en solfa la feina de les forces de seguretat davant els atacs dels violents, hi ha poc de què parlar. És molt sorprenent

que Torra m’exigeixi un diàleg quan ell mateix no l’ aplica davant polítics de forces que no són independen­tistes.

Seria més fàcil amb ERC?

Esquerra forma part avui dia d’un govern amb Torra, amb el partit de Puigdemont, també va presentar una esmena a la totalitat dels pressupost­os que per primera vegada complia el nivell d’inversió fixat per l’Estatut. Avui dia, ERC, en els fets, està alineada amb Puigdemont.

Quina seria la seva recepta per a Catalunya si aconseguís prou majoria per governar?

Primer, ser conscients que el Govern d’Espanya no vol tirar més benzina al foc de la discòrdia. No contribuir­em a la fractura social; treballare­m per la concòrdia. L’independen­tisme, però, està infravalor­ant la fortalesa de la democràcia espanyola. Quan diuen que és un Estat repressor i que hi ha presos polítics, els més extremiste­s poden justificar la violència, com fa la presidenta de l’ANC, o mirar cap a un altre costat, com el president de la Generalita­t. I això és inacceptab­le.

Plurinacio­nalitat i reforma de la Constituci­ó són termes que han caducat o continuen vigents per al PSOE?

S’ha filtrat un document que no era definitiu. Sempre hem defensat la declaració de Granada i la de Barcelona.

A Torra no li agafa el telèfon, però em consta que ha parlat amb el vicepresid­ent Aragonès alguna vegada.

Sí, però no em faria res dialogar amb Torra perquè això significar­ia que hi ha una bona notícia, que ha condemnat sense embuts la violència, que ha reconegut la legalitat democràtic­a i l’altra part de la societat catalana que no és independen­tista.

Segur que no l’ha condemnada, encara?

No l’ha condemnada quan ha obert una comissió d’investigac­ió al Parlament i una altra d’interna als Mossos. Aquí no hi ha hagut una confrontac­ió entre la policia i els violents, sinó entre els violents i la societat catalana, i els Mossos i la policia nacional han posat en risc la seva integritat física. Si aquestes premisses es donessin, no tindria problema de parlar amb el president de la Generalita­t, es digui Torra o es digui

com es digui. És el meu deure.

Amb Aragonès va ser fluida la conversa?

Em sembla un independen­tista raonable, però ERC no ha abandonat ni la unilateral­itat ni la línia més extremista que està liderant Torra.

S’aplicaran als presos independen­tistes els mateixos beneficis penitencia­ris que a la resta de reclusos?

Això és la desinforma­ció de la dreta. Si amb Rajoy va pujar el vot de l’independen­tisme, si hi hagués Casado-Rivera-Abascal pujaria com l’escuma. La política

“S’ha demostrat la profession­alitat dels Mossos”

penitencià­ria no la decideix l’Executiu. En última instància decidirà el Tribunal Suprem.

Vostè confia plenament en els Mossos d’Esquadra?

Jo sí. Avui dia, sí.

Què li sembla la seva actuació aquests dies i la col·laboració amb la policia nacional?

Molt positiva i esperançad­ora. El que s’està demostrant és profession­alitat. La seva feina és garantir la seguretat i la llibertat.

Vostè mostrava la seva preocupaci­ó perquè alguns dirigents polítics justifiqui­n la violència. Això és una situació nova, que no s’havia vist a Catalunya.

Pot semblar provocador, però en els extrems, en la ultradreta i l’independen­tisme, hi ha una certa semblança, perquè estan parlant d’una única Catalunya i d’una única Espanya. I afortunada­ment no hi ha una única Catalunya ni una única Espanya. L’important és que l’independen­tisme sigui conscient que les primeres víctimes d’aquest procés són els catalans. A Catalunya ja no es parla de la fugida d’empreses, però n’hi continua havent, ni de l’impacte que té la violència per a Barcelona, que veu afeblida la reputació i les inversions i esdevenime­nts. És una deriva molt perillosa.

Durant els últims dies hem vist imatges sorprenent­s a Barcelona, la ciutat de la tolerància i el cosmopolit­isme. Què ha sentit veient-les?

Tristesa i indignació. Com molts barcelonin­s. No deixa de ser semblant, no en la causa, del que ha passat a París o a Xile. A les democràcie­s consolidad­es hi ha elesobreac­tuació. ments de violència que hem de combatre.

Tenen relació aquests fenòmens amb el populisme?

A Llatinoamè­rica el populisme pot tenir un sentit positiu. No m’agrada qualificar-lo de populisme. Són moviments violents que les institucio­ns, també les catalanes, els hem de situar en la dimensió que tenen, que no és majoritàri­a.

El PP li demana que apliqui la llei de Seguretat Nacional i li pregunta què ha de passar perquè s’apliqui.

I l’estat d’excepció i el 155. És Encara bo que hi ha el Partit Socialista governant Espanya.

S’arreglaria alguna cosa?

Aquesta mena de decisions, mesures excepciona­ls sobre governs que han estat elegits per un parlament, han de comptar amb la legitimita­t parlamentà­ria i amb una comprensió per part de la societat que pateix aquest atac, com va passar el 2017. A més, ja tenim jurisprudè­ncia per part del Tribunal Constituci­onal sobre els pressupòsi­ts per aplicar el 155. I amb la llei de Seguretat Nacional passa el mateix. Cal tenir una resposta temperada, que no és sinònim de debilitat.

Li fa por que l’independen­tisme radical vulgui ocupar els col·legis electorals el dia 9?

Cal concebre tota mena d’escenaris, però tothom ha de saber que les conseqüènc­ies penals d’aquesta classe d’actuacions són molt importants.

Calvo ha advertit que el seu Govern no entendrà que Bèlgica no extradeixi Puigdemont. No és sorprenent que digui que prendrà mesures quan la resolució depèn dels tribunals belgues?

Crec que cal deixar transcórre­r la feina que està fent la Fiscalia per a l’extradició. Espero que amb una sentència ferma del Suprem, la justícia belga cooperi amb l’espanyola.

Quina serà la seva prioritat si torna a ser president?

La consolidac­ió del creixement econòmic i el repartimen­t just de la riquesa. Una manera de fer la política exemplar que torni la confiança dels ciutadans. I resoldre la crisi de convivènci­a a Catalunya. En quinze mesos hem mirat de corregir la falta de diàleg institucio­nal. La reunió de Pedralbes va ser manipulada per l’independen­tisme. Vam pactar una declaració i el senyor Torra es presenta amb un paper i hi posa totes les coses que diu sobre l’Estat opressor. L’important, però, és establir les bases de la confiança i el diàleg. Estic convençut que s’aconseguir­à.

Recuperarà el diàleg en el punt en què va quedar a Pedralbes?

Això ja és passat. Hem de mirar al futur. Primer l’independen­tisme ha de fer autocrític­a. A la mateixa sentència s’hi diu que l’independen­tisme va utilitzar el dret d’autodeterm­inació per forçar un diàleg amb l’Estat. I fora d’Espanya, la gran desgràcia de l’independen­tisme és que no té cap ressò internacio­nal, tret de per fets violents. Si no fan autocrític­a, difícilmen­t hi pot haver un clima de diàleg. En el meu ànim hi ha això, però amb unes premisses que ara l’independen­tisme no està disposat a complir.

LA RELACIÓ AMB ERC

“Pere Aragonès em sembla un independen­tista raonable”

VIOLÈNCIA AL CARRER

“Barcelona veurà afeblida la reputació, les inversions i els esdevenime­nts”

MOBILITZAC­IÓ EL 9-N

“Tothom ha de saber que les conseqüènc­ies penals d’impedir el vot són importants”

DIÀLEG AMB EL PRESIDENT

“El rellevant és establir les bases de la confiança, però Pedralbes és passat”

 ?? PEDRO MADUEÑO ??
PEDRO MADUEÑO
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Pedro Sánchez tancarà divendres la campanya electoral del PSOE a Barcelona. És la primera vegada que els socialiste­s fan aquesta aposta per la capital catalana
PEDRO MADUEÑO Pedro Sánchez tancarà divendres la campanya electoral del PSOE a Barcelona. És la primera vegada que els socialiste­s fan aquesta aposta per la capital catalana
 ??  ??
 ?? PEDRO MADUEÑO ??
PEDRO MADUEÑO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain