La Vanguardia (Català)

Perduts en la retòrica

- Màrius Carol Director

El municipi gironí d’Amer –d’on és natural Carles Puigdemont– va declarar la seva independèn­cia d’Espanya a finals de setembre, com recordava el professor Albert Branchadel­l en un article al diari

Ara. En realitat, els regidors d’aquesta població es van constituir en Consell Local per la República d’Amer, que és “l’única institució local lliure i no sotmesa als poders de l’Estat espanyol”, i van declarar el seu territori lliure i sobirà. El filòsof barceloní Francesc Pujols va escriure al seu Concepte

general de la ciència catalana que “quan Catalunya sigui reina i mestra del món, la nostra reputació serà tal, i l’admiració que se’ns manifestar­à arribarà a tals cims, que molts catalans no s’atreviran a dir el seu origen i es faran passar per estrangers”. Però mentre no ens trobemenaq­uestmoment,seriainter­essantnope­rdre’nsenretòri­ques ni en disbarats. Ja arribarà el dia que el món s’extasiï amb les genialitat­s d’alguns. Mentrestan­t, es recomana el seny, la mesura i la intel·ligència.

No és fàcil entendre on condueix el dret a decidir dels amerencs, sobretot quan els catalans independen­tistes dubten molt seriosamen­t que el procés acabi en la independèn­cia. D’acord amb el sondeig anual de l’Institut de Ciències Polítiques, cada vegada són menys els que ho pensen. Concretame­nt són només l’11% (el 2015 arribaven al 17%) els que creuen que l’actual pugna amb l’Estat conclourà en una república catalana. Un 26% opina que simplement s’acabarà abandonant el procés. De totes maneres, es manté en un 46% el percentatg­e dels catalans que asseguren que votarien sí en un referèndum.

Contrasta l’accelerame­nt que vol imprimir l’univers de Waterloo al procés amb l’escepticis­me creixent dels independen­tistes. O potser és l’explicació a les seves presses. Els possibilis­tes d’aquest món estan expectants. I tot i que encara se’ls escolta poc per temor que els assenyalin com a traïdors, no és menys cert que al carrer creix el pragmatism­e per sobre del soroll d’aquests dies. Francesc Pujols també va escriure que arribarà un dia que “més valdrà ser català que milionari”. Però mentre arriba aquesta data assenyalad­a, el més recomanabl­e és una mica de calma i no cometre més errors.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain