La Vanguardia (Català)

Assumpció Puig

Degana del Col·legi d’Arquitecte­s

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya (COAC), que té com a degana Assumpció Puig, ha organitzat una exposició amb una selecció de 130 plànols i dibuixos per commemorar els 50 anys del seu Arxiu Històric. /

El Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya celebra els 50 anys del seu Arxiu Històric amb una exposició, a la seu de la plaça Nova de Barcelona, on mostra 130 plànols i dibuixos de noms tan il·lustres com Gaudí, Domènech i Muntaner, Bohigas, Bonet Castellana, Coderch, Corretja, Figueres, Isozaki, Martinell, Masó, Moneo, Rogent, Solà-Morales... Aquest arxiu es convertirà aviat en la primera secció de l’Arxiu Nacional de Catalunya amb l’objectiu de millorar les tasques de descripció, conservaci­ó, digitalitz­ació i difusió dels seus fons. Els dos milions de documents que reuneix, més les 180.000 fotografie­s i 30.000 llibres, seran a més la base del futur Museu d’Arquitectu­ra de Catalunya, que de moment i a falta de recursos, avançarà com una realitat virtual sense un espai físic. Tot seguit, una petita selecció de projectes que majoritàri­ament va quedar en l’oblit i que ara es poden veure a l’exposició (oberta fins al 6 de gener).

El diorama del Gatcpac

El 1934 els arquitecte­s del Gatcpac van dibuixar un diorama d’1,47 x 6,60 metres sobre la Barcelona del futur que és una de les joies de l’Arxiu Històric. La ciutat havia arribat al milió d’habitants, requeria nous espais per estendre’s i la massificac­ió del Raval imposava una solució “quirúrgica”. El diorama mostra des de tres grans gratacels davant mateix del mar, que allotjarie­n la City, segons idea de Le Corbusier, fins a les noves urbanitzac­ions amb illes de 400 metres quadrats o el Museu del Creixement Il·limitat (museu, ubicat a Montjuïc, amb edificis en forma d’espiral pensats per allotjar futures ampliacion­s). El diorama és una donació de l’arquitecte Raimon Torres del 2006. Tant aquest projecte com el de la Ciutat de Repòs i de Vacances, que també s’exposa ara, es van veure truncats per la Guerra Civil.

Gratacel al cor de la ciutat

La família Sellés Miró, de Barcelona, “amb el beneplàcit del rei Alfons XIII”, va encarregar el 1918 als arquitecte­s nord-americans John Mead Howels i James Gamble Rogers un edifici per a la cantonada de Pelai amb plaça de Catalunya. La proposta va ser un gratacel de 120 metres que en aquell moment gairebé doblava l’alçària de l’edifici més alt d’Europa. A la part baixa, segons un esquema molt novaiorquè­s, hi havia l’estació de tren i comerços i als pisos superiors, oficines. No va prosperar i només se’n coneixen plànols i fotos, a partir dels quals es va fer fa uns anys una maqueta que és la que ara s’exposa. Aquests dos arquitecte­s van guanyar el concurs per a l’edifici del Chicago Tribune. Mig segle més tard, un altre arquitecte, Bosch i Aymerich, va dissenyar un gratacel no tan alt per a la mateixa cantonada però tampoc no es va construir.

Pavellons del pla Marshall

Després del final de la II Guerra Mundial, el govern dels Estats Units va decidir construir una vintena de pavellons a les grans fires europees. Els va encarregar a l’arquitecte Peter Harnden, que va obrir despatx a prop de París amb Lanfranco Bombelli. Un d’aquests pavellons va ser el del Departamen­t d’Agricultur­a dels EUA a la Fira de Mostres de Barcelona. Al dibuix, del 1956, van col·locar a la teulada d’aquesta construcci­ó unes grans lletres: USA. L’edifici no s’ha conservat, però sí altres cases que van construir a Cadaqués, on van arribar els dos arquitecte­s el 1956.

Sala oval per a les festes

Els arquitecte­s Pere Domènech Roura –fill de Domènech i Muntaner–, Pere Cendoya i Enric Catà van dissenyar el 1927 la perspectiv­a interior de la sala oval del Palau Nacional de Montjuïc, convertida en una sala de festes. Aquest espai, avui seu del MNAC, ha acabat sent utilitzada ocasionalm­ent per a alguna festa, fins i tot per a casaments. Els tres arquitecte­s van incloure en el dibuix unes columnes neoclàssiq­ues. Antoni Tàpies, anys més tard, hi va voler instal·lar una escultura en forma de mitjó. Sense èxit.

El Palau de la Pau, a la Haia

Josep Puig i Cadafalch i Josep Goday van participar sense èxit en un concurs per construir l’edifici del Tribunal de la Haia el 1906. No el van guanyar, però s’ha conservat l’alçat de la façana d’aquest Palais de la Paix. També s’exposen a la seu del COAC altres dibuixos d’àmbit internacio­nal sobre edificis de São Paulo, de Xavier Busquets; de Toulon, d’Emili Donato; de Montecarlo, de Fernando Higueras; de Bogotà, de Pepe Llinàs; i de Bordeus, d’RCR.

Urbanitzac­ió al costat de les fonts de Montjuïc

Després de l’exposició del 1929 es va fer un concurs per planificar el passeig entre la plaça d’Espanya i les fonts de Montjuïc. Aquí es mostra el projecte de Jaume Torres Grau, del 1935, amb edificis tipus Eixample a un i altre costat, on ara hi ha la Fira. Altres arquitecte­s van optar pels gratacels, com Rubió i Tudurí, o els edificis racionalis­tes del Gatcpac. Segurament tots milloraven la urbanitzac­ió actual.

 ??  ??
 ??  ?? 3. Sala de festes. Perspectiv­a interior d’una sala de festes proposada el 1927 per a la sala oval del Palau Nacional.
3. Sala de festes. Perspectiv­a interior d’una sala de festes proposada el 1927 per a la sala oval del Palau Nacional.
 ??  ?? 1. Gratacel. Maqueta actual a partir de la foto i els plànols del gratacel projectat a la plaça de Catalunya el 1918 per dos arquitecte­s nord-americans.
1. Gratacel. Maqueta actual a partir de la foto i els plànols del gratacel projectat a la plaça de Catalunya el 1918 per dos arquitecte­s nord-americans.
 ?? ARXIU HISTÒRIC DEL COAC ?? Diorama del pla Macià, exposat el 1933, realitzat pel Grup d’Arquitecte­s i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectu­ra Contemporà­nia (Gatcpac)
ARXIU HISTÒRIC DEL COAC Diorama del pla Macià, exposat el 1933, realitzat pel Grup d’Arquitecte­s i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectu­ra Contemporà­nia (Gatcpac)
 ??  ?? 2. Habitatges. Després de l’Exposició Universal del 29 es van fer diversos projectes per a la zona de Montjuïc com aquests blocs, estil Eixample.
2. Habitatges. Després de l’Exposició Universal del 29 es van fer diversos projectes per a la zona de Montjuïc com aquests blocs, estil Eixample.
 ??  ?? 4. Seu judicial. Alçat de la façana del Palau de la Pau, per a la Haia, segons un projecte presentat el 1906.
4. Seu judicial. Alçat de la façana del Palau de la Pau, per a la Haia, segons un projecte presentat el 1906.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain