La Vanguardia (Català)

Un trampolí enmig de camps de blat de moro

Elizabeth Warren i Pete Buttigieg fan una demostraci­ó de força al sopar del Partit Demòcrata a Iowa, l’avantsala de les primàries

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Aquest divendres, Wayne i Mary Miner es van escapar abans d’hora del seu petit negoci a Humboldt (Iowa) i van enfilar la carretera que porta a DesMoines, la capital de l’Estat, per fer una cosa que no havien fet mai: assistir al sopar del Partit Demòcrata d’Iowa. “A aquest no hi havíem anat mai; al que anàvem era al del Partit Republicà”, diu en Wayne al volant del seu cotxe. “No soc jo qui s’ha allunyat del partit; és el partit qui m’ha abandonat”, apunta la seva dona. “L’extremisme, hipernacio­nalisme i supremacis­me blanc del Partit Republicà actual no representa qui som”, afirma la Mary.

La idea del sopar és molt íntima però, a part hi mengen pocs, no ho és: unes tretze mil persones van participar en la trobada demòcrata més important abans de la convenció del juliol del 2020, quan proclamara­n el candidat a les eleccions presidenci­als. És un dels ritus de campanya, un desitjat trampolí enmig de camps de blat de moro. Iowa és el primer Estat que votarà, a través dels caucus o assemblees veïnals, a les primàries i fa dècades que és tradició, quan falten cent dies per a la cita, organitzar una gran reunió per recaptar fons. El megasopar és l’ocasió perquè els candidats es presentin, omplin l’auditori de simpatitza­nts i convencin els votants d’Iowa que tenen l’energia i els recursos necessaris per guanyar la cursa.

Els Miner, una parella de més de cinquanta anys, republican­s de tota la vida, tenien entrades per a la campanya de la senadora Elizabeth Warren, la candidata que més els agrada fins ara. “Vaig quedar molt impression­at quan la vaig veure per primera vegada, per la seva història personal, amb la qual m’identifico, i també per les seves propostes. Ara mateix és la meva candidata”, afirma Wayne Miler, que no obstant això vol estar “ben informat” abans de votar en els caucus i vol anar al sopar “amb la ment oberta”.

Va ser en aquest fòrum, el Liberty Justice Celebratio­n –es va dir Jefferson Jackson Dinner fins que van retirar l’honor als presidents, amos d’esclaus–, on un candidat desconegut i sense connexions, un granger de Geòrgia anomenat Jimmy Carter, va donar la sorpresa el 1975 i es va posar al capdavant de les primàries. També va ser a Des Moines on el 2007 un carismàtic senador negre de nom estrany, Barack Hussein Obama, va fer un discurs que va entusiasma­r l’auditori mentre a l’equip de Hillary Clinton li canviava la cara. “A partir d’aquell punt vam tenir un momentum inexorable a Iowa”, recordaria després David Axelrod, mànager de la primera campanya d’Obama. “Quan mireu cap enrere recordareu aquesta nit, perquè va ser aquí on va començar tot”, va assegurar el senador al cap de tres mesos, després de guanyar Clinton a Iowa.

Aquesta és la mena d’impuls a què aspiraven els tretze candidats que van pujar a l’escenari a Des Moines (havien de ser catorze, però Beto O’Rourke es va retirar). Ara bé, l’acumulació d’actes en el carnaval

polític en què es transforma la ciutat, l’alta xifra de contendent­s (l’anterior rècord era set) i la brevetat dels discursos (deu minuts en lloc de vint) fan que aquesta vegada no hi hagi hagut un guanyador clar si no uns quants, almenys dos, que al seu torn són una mostra de la divisió interna del partit: la senadora Elizabeth Warren i l’alcalde Pete Buttigieg, els més acompanyat­s pel públic.

La professora de Harvard, amb unes propostes de reforma que causen suor freda a Wall Street, va demostrar per què s’ha posat al capdavant dels sondejos en aquest Estat rural quan molts pensaven que era massa progre i elitista per conquerir la gent d’Iowa. A les distàncies curtes, els seus orígens humils i la seva història personal l’ajuden a connectar amb votants com els Miner, que el 2016, espantats per Trump, van votar un candidat independen­t i ara s’han acostat als demòcrates. Per al seu equip són la mostra que Warren és elegible a l’Oest Mitjà, el territori on es decidirà el 2020.

“Qui pugi aquí i us digui que es poden fer canvis sense lluitar, no guanyarà aquesta lluita”; “Si el màxim que podem prometre després de Trump és business as usual [seguir com sempre], llavors els demòcrates perdran”, va afirmar Warren en una sèrie d’atacs directes a rivals moderats com Joe Biden, Amy Klobuchar o Pete Buttigieg, que abans-d’ahir a la nit va demostrar per què s’ha colat entre els quatre favorits de la cursa, al davant de l’exvicepres­ident.

Poliglota, gai, veterà de guerra, cristià... Més enllà de les etiquetes, Buttigieg es va presentar amb èxit com el candidat capaç d’unir les dues Amèriques l’endemà de les eleccions. “No he vingut aquí només per posar fi a l’era Trump, sinó per llançar l’era que arribarà després”, amb un “canvi” que inclogui tothom, va dir robant l’espai del centre a Biden amb un discurs optimista que, va insistir, no es deu a la seva joventut sinó a la seva experiènci­a. L’equip de Buttigieg no ha dubtat a evocar els “paral·lelismes” amb la campanya d’Obama del 2007.

A part de l’edat (ella té 70 anys i ell 37) Warren i Buttigieg són molt diferents, però, com molts demòcrates, a Wayne Miner li agraden tots dos. “Warren m’ha tornat a impression­ar”, explicava ahir el petit empresari. Continua sent el seu número 1, seguida de Buttigieg i, després de veure-la, Kamala Harris. Mary Miner va sortir sense dubtes del sopar: “Warren va presentar les seves idees i va explicar com dur-les a la pràctica. Buttigieg es va presentar en contrast amb Trump. Tot i que carismàtic, no em va semblar tan impression­ant com ella. Warren ens va ensenyar el camí del futur; Buttigieg només va dir el que ja sabíem”. Iowa té tres mesos per pair el sopar i decidir el seu vot, el primer.

El jove Buttigieg està aconseguin­t ‘robar’ l’espai del centre demòcrata a l’exvicepres­ident Biden

 ?? ERIC THAYER / REUTERS ?? La senadora demòcrata Elizabeth Warren durant el discurs de divendres al sopar del Partit Demòcrata a Des Moines (Iowa)
ERIC THAYER / REUTERS La senadora demòcrata Elizabeth Warren durant el discurs de divendres al sopar del Partit Demòcrata a Des Moines (Iowa)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain