La Vanguardia (Català)

Nou nens moren a l’Afganistan per una mina anant cap a l’escola

-

Almenys nou nens van morir i un altre va resultar ferit ahir per l’explosió d’una mina mentre feien cap a l’escola al nord-est de l’Afganistan, van informar fonts oficials.

L’explosió va ser a les nou del matí, hora local, en una zona que controlen talibans del districte de Darqad, a la província de Takhar. “Un terrorista talibà va col·locar una mina terrestre al districte de Darqad que va posar fi a les vides de nou nens innocents en edat escolar i en va ferir un altre”, va lamentar el portaveu de la policia local, Jalil Asir.

Els menors, tots nens i entre els nou i els dotze anys, anaven cap a l’escola primària del seu poble, Tahireeha. Asir va afirmar que els insurgents “ni tan sols tenen misericòrd­ia cap als escolars innocents”. Quatre d’ells, va assenyalar, eren part, segons va descriure, “d’una família talibana”.

Un portaveu del governador provincial, Jawad Hijri, va afirmar a Efe que la mina va ser col·locada per la formació insurgent els últims dies per impedir el moviment de les forces de seguretat afganeses a la zona.

El districte de Darqad, un dels més insegurs de la província, ha estat conquerit dos cops pels talibans només aquest any i va ser recuperat per les forces de seguretat afganeses fa només deu dies. “Des que es van llançar atacs per expulsar-los, els talibans han plantat mines antiperson­es”, va afegir el portaveu Hijri.

La missió de l’ONU a l’Afganistan (Unama) va alertar a mitjans de l’octubre que els darrers mesos el nombre de víctimes civils ha anat en augment al país asiàtic, una bona part d’elles a causa de mètodes indiscrimi­nats com ara mines i artefactes explosius improvisat­s (IED).

Entre l’1 de juliol i el 30 de setembre del 2019, la Unama va documentar 4.313 víctimes civils (1.174 morts i 3.139 ferits), el nombre més alt de baixes civils que ha registrat la missió de Nacions Unides en un sol trimestre des que va començar la documentac­ió sistemàtic­a el 2009. L’augment és per causa, segons l’ONU, “sobretot d’elements antigovern­amentals”, com els talibans.

Al maig set nens van resultar morts i dos més ferits per una mina a la província meridional de Ghazni.

Els insurgents recorren sovint a les mines i els IED dissimulat­s al costat de les carreteres per atacar l’exèrcit i la policia. A més, al cap de decennis de conflicte, el territori afganès ha quedat sembrat d’explosius dorments de diverses classes que posen en perill la població.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain