La Vanguardia (Català)

Delgado avisa que la policia actuarà si hi ha protestes el 10-N

-

La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, va declarar ahir que la policia actuarà si hi ha delictes en la jornada de reflexió o el dia de les votacions, en al·lusió a les protestes anunciades a les xarxes per Tsunami Democràtic.

Delgado va fer aquestes manifestac­ions abans d’un acte electoral a Tarragona, en què va acompanyar els caps de llista del PSC al Congrés i al Senat, Joan Ruiz i Santiago Castellà, respectiva­ment. En declaracio­ns als mitjans va advertir que “la policia ha de prevenir que es cometin fets delictius” si es convoquen actes que contraving­uin la llei orgànica del Règim Electoral General (Loreg), durant la jornada de reflexió o el mateix dia 10 de novembre.

La ministra, que és la número cinc del PSOE a la Cambra Baixa per Madrid, va considerar “molt greu” que hi hagi qui estigui planejant activitats polítiques durant la jornada de reflexió, en al·lusió a la convocatòr­ia que promou la plataforma Tsunami Democràtic a les xarxes socials.

A més, va afegir que espera que la visita demà del rei Felip VI a Barcelona, per presidir l’acte de lliurament dels Premis Princesa de Girona, al Palau de Congressos, es desenvolup­i “amb tota normalitat”. “Esperem que la gent respecti aquest acte constituci­onal”, va subratllar.

La ministra va pronunciar aquestes paraules el mateix dia en què la Junta Electoral Provincial de Barcelona rebutjava el recurs de JxCat i ERC que sol·licitava ajornar l’acte del Rei de dilluns a la capital catalana, perquè Felip VI no té “adscripció política” i l’esdevenime­nt en qüestió és un lliurament de premis sense “contingut electoral”.

L’àrbitre electoral tomba així l’escrit que van presentar JxCat i ERC per ajornar fins després de les eleccions del dia 10 l’acte de lliurament dels Premis Princesa de Girona, ja que entén que podria ser un acte “electorali­sta”.

La Junta Provincial esgrimeix en el seu escrit, que es pot recórrer, que la visita del cap de l’Estat a Barcelona és “institucio­nal”, amb motiu del lliurament d’uns premis que s’atorguen anualment. Un acte que “no té cap contingut electoral”, per la qual cosa no es pot aplicar la llei orgànica del Règim Electoral General (Loreg), argumenta la Junta.

JxCat i ERC van demanar a l’àrbitre electoral també que, en cas que no s’ajornés l’acte de demà, almenys es garantís que en els discursos de Felip VI i de la Família Reial no hi hagués contingut que pogués ser interpreta­t com a electorali­sta, una cosa que la Junta Provincial també descarta, perquè “no té fonament legal ni constituci­onal” que es limiti el discurs de Felip VI tenint en compte que, segons la Constituci­ó, el Rei “no té cap adscripció política”, argumenta l’escrit.

En unes declaracio­ns als periodiste­s a Girona, la número u de JxCat per Barcelona per al Congrés, Laura Borràs, va denunciar que “es confirma” que la Junta Electoral és “part”. Borràs va criticar que la Junta Electoral “que prohibeix paraules, colors i que coarta la llibertat”, avali la visita del Monarca, i va garantir que JxCat continuarà denunciant “la falta d’imparciali­tat de l’arquitectu­ra política institucio­nal de l’Estat espanyol”.

Borràs no va concretar si JxCat participar­à en les protestes contra la visita del cap de l’Estat a Catalunya en plena campanya: “Ja ho veurem, com exercim aquest rebuig”, va afirmar.

La Junta Electoral Provincial rebutja ajornar l’acte de Felip VI perquè no té contingut electoral

 ?? RODRIGO JIMÉNEZ / EFE ?? La ministra Dolores Delgado
RODRIGO JIMÉNEZ / EFE La ministra Dolores Delgado

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain