La Vanguardia (Català)

L’agitació

La setmana de campanya estarà marcada pels possibles aldarulls a Catalunya amb motiu de la visita del Rei i potser durant el cap de setmana electoral. La temptació d’entorpir el 10-N no seria una protesta, sinó un acte antidemocr­àtic.

- Lola García

Venen dies difícils. Catalunya viu una mena de rèplica dels convulsos esdevenime­nts de fa dos anys. Una bona part de l’independen­tisme social creu que està davant d’una segona oportunita­t. El sotrac ha agafat Espanya sumida en una repetició electoral. Els riscos que la cita del 10-N se celebri en una situació d’excepciona­litat que doni un tomb imprevist als resultats no són negligible­s.

Els avisos per part de dirigents independen­tistes sobre l’estímul que suposaria la sentència per a la mobilitzac­ió al carrer van ser nombrosos. Però el desànim que es percebia en les últimes manifestac­ions i les desavinenc­es entre els partits del Govern van oferir una imatge distorsion­ada del que podia passar després de la decisió judicial. I la Moncloa va subestimar la resposta a Catalunya quan va plantejar les eleccions.

Catalunya és l’eix de la campanya. Pedro Sánchez enarbora el lema “Fermesa i proporcion­alitat”, un missatge que va modulant en funció del moment. Segons passen els dies va posant més l’accent en la fermesa, tot i que ara per ara es resisteix a aplicar mesures d’excepciona­litat com les que li demanen el PP (llei de Seguretat Nacional) o Ciutadans (article 155). Seria entrar en una espiral en què sempre hi ha qui ofereix més duresa com més a la dreta estigui. La qüestió és si els esdevenime­nts dels pròxims dies permetran a Sánchez mantenir aquesta posició sense que sembli que perd el control de la situació.

Mantenir el control. Aquesta és la clau per a la Moncloa, que els votants percebin que el Govern domina la situació per més disturbis que s’originin a Catalunya. Els desordres poden tornar els dies vinents amb motiu de la visita del Rei, però els temors més grans –tant de bo infundats– se centren en el cap de setmana de la votació.

A l’entrevista amb Sánchez que avui publica La Vanguardia, el president en funcions assegura que confia plenament en els Mossos d’Esquadra. Tot i això, la policia catalana se sent desprotegi­da davant del qüestionam­ent per part dels seus superiors polítics.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, s’ha convertit en l’escut dels Mossos davant del president de la Generalita­t, Quim Torra. Però la seva continuïta­t no està ni de bon tros garantida. Es dona per fet que serà cessat: el que és determinan­t és si passarà abans o després del 10-N. En el primer cas, aquesta confiança manifestad­a per la Moncloa s’esvairia i això podria tenir conseqüènc­ies. Sánchez no es pot permetre que les mobilitzac­ions independen­tistes interferei­xin en el desenvolup­ament de la jornada electoral sense prendre mesures contundent­s per impedir-ho.

Totes les decisions que es prenguin els dies vinents tenen un efecte en el vot. Al

Departamen­t d’Interior s’especula amb la possibilit­at que hi hagi detencions de suposats líders del Tsunami Democràtic, ara en l’anonimat. Al Govern central hi ha el convencime­nt que els actes violents estan instigats des d’instàncies polítiques. Els partits independen­tistes han renunciat de facto a la desobedièn­cia institucio­nal i han externalit­zat la resposta a la sentència traslladan­t la pressió al carrer. Ja no es tracta de les clàssiques manifestac­ions controlade­s per l’ANC, però tampoc no es fan responsabl­es dels aldarulls i afirmen que el Tsunami només encarrila el malestar mitjançant la “desobedièn­cia civil pacífica”.

Els Mossos esperen reforços dels altres cossos de seguretat de l’Estat per garantir la votació del 10-N. No serà fàcil si, com temen, hi ha voluntat d’entorpir la jornada. L’1-O es va evidenciar la complexita­t de cobrir tots els col·legis. La policia catalana compta amb la confiança del Govern central per vetllar per la votació el dia 10 en contra d’un sector de l’independen­tisme. Fa dos anys la cúpula dels Mossos va acabar processada, presumptam­ent per no impedir una votació declarada il·legal, però avalada pel Govern independen­tista i sota la mirada recelosa de l’Executiu del PP.

La important presència policial del cap de setmana vinent als col·legis electorals ja resulta una anomalia per ella mateixa. Només que s’origini algun incident esporàdic, la seva difusió proporcion­arà munició electoral per a les opcions més extremiste­s. Els últims dies s’han escoltat per part de líders independen­tistes arguments peregrins sobre què és o no és no-violència. Doncs bé, votar sota la síndrome de l’agitació podrà ser una forma de protesta, però segur que no és la més democràtic­a.

mdgarcia@lavanguard­ia.es

 ?? EP ?? El conseller Miquel Buch reunit amb la cúpula dels Mossos el 29 d’octubre
EP El conseller Miquel Buch reunit amb la cúpula dels Mossos el 29 d’octubre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain