La Vanguardia (Català)

ERC dibuixa un PSOE còmplice de la sentència

Els republican­s ignoren els atacs des del sobiranism­e

-

En un moment en què tant JxCat com la CUP busquen les pessigolle­s a Esquerra, els republican­s no piquen l’ham i miren cap a un altre costat, allà on és el PSOE. Pedro Sánchez i Miquel Iceta són el blanc de les crítiques d’ERC. Ni tan sols Albert Rivera o Pablo Casado, a qui Gabriel Rufián els reserva l’epítet de “reaccionar­is”, no ocupen més d’un minut dels retrets del cap de llista d’ERC al Congrés. Amb el secretari general del PSOE i el líder del PSC a la diana, Rufián va acusar ahir els socialiste­s d’“acabar aplaudint, via l’Advocacia de l’Estat, 13 anys” d’empresonam­ent del president dels republican­s, Oriol Junqueras, dictats pel Tribunal Suprem.

La reprimenda del número 1 de la llista d’Esquerra per Barcelona va tenir lloc en un acte celebrat davant la presó de Lledoners i coincidint amb el segon any de presó d’Oriol Junqueras i Joaquim Forn. Rufián va insistir que Sánchez i Iceta han acabat aplaudint els gairebé cent anys que sumen nou dels líders independen­tistes per “pactar de facto” els socialiste­s amb el president del PP, Pablo Casado, o bé amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Rufián no va aturar-se aquí i va lamentar que Iceta agraeixi als cossos policials la seva tasca durant els últims aldarulls a Catalunya.

El coordinado­r nacional d’ERC i vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, es va referir de manera semblant al PSOE i va reclamar el vot per als republican­s. Al seu parer, les eleccions generals del 10 de novembre van d’“escollir entre aquells que van sortir a aplaudir una sentència vergonyosa com va fer Pedro Sánchez, dient, a més, que hauran de complir íntegramen­t les penes” i entre els que són a la presó, és a dir, “entre Oriol Junqueras i Raül Romeva”.

De fet, Aragonès va acusar directamen­t el Partit Socialista d’“enviar l’Advocacia de l’Estat a dictar sentència” contra els nou empresonat­s. I va opinar que la campanya electoral del PSOE va començar amb l’exhumació del dictador Francisco Franco i continuarà, segons va dir, amb la visita, demà, del Rei a Barcelona .

Així doncs, la campanya està clara per als republican­s. Tota recriminac­ió a qualsevol partit independen­tista no porta enlloc. Així es pensa a Esquerra, que està més centrada a pescar en riu socialista.

Molt més contundent amb els socialiste­s va ser Montse Bassa, número 1 de la llista d’ERC a Girona i germana de l’exconselle­ra de Treball, Dolors Bassa, condemnada també a presó. “Prou de confiança, perquè, on és l’esquerra espanyola i la Unió Europea i els seus valors democràtic­s? On són els sindicats majoritari­s, on són els comuns?”, es va preguntar abans d’asseverar: “Ningú no pot dir a aquesta colla de fatxes, i quan dic fatxes incloc els socialiste­s, que aquesta sentència és una aberració?”. “Que els socialiste­s passin els interessos del partit per davant , a mi, personalme­nt, em fa fàstic”, va finalitzar Bassa, abans de demanar el vot per la llibertat, l’amnistia i el referèndum d’autodeterm­inació.

Sense ser candidata, però des d’un punt de vista personal, va prendre la paraula Diana Riba. L’eurodiputa­da i parella de Romeva va afirmar que se sentia afectada perquè Sánchez va dir que, amb la sentència, acabava el procés. “Aquestes paraules em van fer molt de mal, perquè a casa meva no ha acabat res, perquè continuem patint”, va manifestar Riba.

La polèmica va precedir l’acte a Lledoners. Dijous algunes territoria­ls de l’ANC van demanar a JxCat i ERC que no celebressi­n mítings a prop de la presó, ja que consideren que no és un espai destinat a la campanya. Els CDR també van protestar i ahir van fer acte de presència fins just abans de començar l’acte dels republican­s amb una pancarta que deia “Vergonya de polítics”. La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, i el vicesecret­ari de comunicaci­ó, Sergi Sabrià, es van acostar als CDR i van argumentar la seva posició.

Esquerra acusa els socialiste­s d’“aplaudir” la condemna de 13 anys de presó a Oriol Junqueras

 ?? SUSANNA SÁEZ / EFE ?? ERC va traslladar la campanya a Lledoners el segon any de presó de Junqueras i Forn
SUSANNA SÁEZ / EFE ERC va traslladar la campanya a Lledoners el segon any de presó de Junqueras i Forn

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain