La Vanguardia (Català)

Set dies de novembre

Cap de les previsions que van portar a la repetició de les eleccions generals s’està complint de moment: el PSOE té dificultat­s per arribar als 123 diputats d’abril, el PP puja, Ciutadans s’enfonsa, UP resisteix i Vox vola.

- Enric Juliana

Set dies de novembre. La campanya electoral més aspra i inhòspita dels últims decennis decidirà diumenge vinent el futur polític d’Espanya. El 10 de novembre dibuixarà importants línies de fons, encara que els resultats fabriquin precaris equilibris parlamenta­ris i s’hagi de tornar a les urnes d’aquí dos anys. No s’ha de descartar aquesta possibilit­at.

El país està en una cruïlla. O s’avança o es retrocedei­x. O s’avança cap a un nou pacte social entre els guanyadors de la crisi i els perdedors del cataclisme dels últims anys, cap a nous equilibris entre autonomia i solidarita­t: entre els interessos de Madrid i els interessos de Barcelona, entre la força multiplica­da del centre i el dinamisme de les perifèries costaneres, entre les aspiradore­s urbanes i l’Espanya buidada. O es retrocedei­x cap a una involució inequívoca­ment centralist­a i, per tant, autoritàri­a del sistema polític pactat el 1978. El tema no és Catalunya en un sentit exclusiu. El tema és Espanya.

El tema és Europa. Totes les democràcie­s de l’Europa occidental sorgides de la victòria sobre el nazifeixis­me el 1945 –o reforçades per aquella victòria, com és el cas britànic–, s’enfronten en aquests moments a severes proves d’estrès. La prova és més dura encara per a les democràcie­s del sud d’Europa, que van emergir de l’agònic esgotament de les dictadures protegides per la guerra freda (Portugal, Espanya i Grècia) accelerant consensos socials amb el dopatge del deute públic. Europa és avui un poema. Les noves democràcie­s de l’est experiment­en una atracció abismal cap a les seguretats del passat. Tota la bastida institucio­nal europea està sotmesa a una forta tensió. En poques paraules: el delicat moment de Barcelona és un moment profundame­nt europeu.

Si les boles de vidre endeviness­in el futur, Pedro Sánchez no hauria optat per la repetició de les eleccions generals. Sánchez es va deixar embriagar pels perfums de maig. El resultat del PSOE a les eleccions europees va ser esplèndid. Un eufòric 30%, acompanyat per l’enfonsamen­t d’Unides Podem per sota del 10%. La divisió orgànica de la dreta. L’interessan­t resultat de l’escissió d’Íñigo Errejón a Madrid. Va ser un maig de flors i violes. Aquell sopar al palau de l’Elisi amb el president francès Emmanuel Macron i el mapa d’Europa desplegat sobre la taula. La tristesa del Partit Popular i l’aparent eclipsi de Vox. Una Espanya europeista derrotava els plans de Steve Bannon. Trucades de felicitaci­ó des de totes les cancelleri­es europees. Aquell 26 de maig convidava a somiar.

Avions Mirage francesos van sobrevolar el cel de Madrid durant les primeres setmanes de juny per afavorir la formació d’un bloc central al Parlament espanyol. Manuel Valls va demostrar tenir talent tàctic a Barcelona. Es va buscar una investidur­a blanca amb l’abstenció de Ciutadans, a què es va negar Albert Rivera. Arran d’aquella obstinada negativa, al PSOE no li va quedar altre remei que simular una negociació amb Unides Podem, en què no creia. Allò va acabar com el rosari de l’aurora després que Pablo Iglesias encaixés, per sorpresa, el veto de Sánchez. No hi va haver mai una negociació real entre PSOE i UP.

A l’agost la repetició ja estava decidida. El pla era gairebé perfecte: Ciutadans baixava, sense estavellar-se, i la càpsula Errejón, propulsada amb un fort suport mediàtic, rebentava Unides Podem. Amb 140 diputats, el Partit Socialista podia aspirar a governar en solitari amb un sistema de satèl·lits de menys de 30 escons orbitant al seu voltant (Ciutadans, el grup d’Errejón, el que quedés d’Unides Podem, PNB...), mentre el Partit Popular delimitava les seves fronteres amb Vox. Aquella carta astral deixava els independen­tistes a prop de Plutó.

Falten set dies per a les eleccions i el PSOE no té garantit repetir els 123 diputats d’abril. Els últims sondejos apunten a una lleugera recuperaci­ó de les llistes de Sánchez, amb el PP a prop dels 90 escons. Vox puja gràcies a les flames de Barcelona i Ciutadans es desploma com a conseqüènc­ia d’una inacció que ha convertit en pes mort les seves retòriques.

Unides Podem resisteix més del que estava previst per l’enginyeria mediàtica i les antenes de la NASA tenen dificultat­s per captar el senyal de la càpsula Més País. Els socialiste­s encara confien a poder donar la sorpresa a l’esprint final.

Set dies de novembre. Els plans perfectes no existeixen en el temps del culte europeu als déus de la ira. Els tecnòlegs del PSOE van fer bé els números amb les dades de maig, però no hi ha cap model capaç d’endevinar les oscil·lacions brusques d’un país que continua en crisi. Fa falta bon nas per a això. Intuïció. Nervi. Fibra. El problema és Catalunya, sens dubte, però n’hi ha més. Està parlant l’època.

Alguna cosa ha fallat en les previsions del PSOE: més que els números d’agost, la intuïció i l’olfacte sobre el temps de la ira

 ?? JESÚS DIGES / EFE ?? Acte de presentaci­ó de la campanya de la coalició Navarra Suma (UPN, PP i Ciutadans)
JESÚS DIGES / EFE Acte de presentaci­ó de la campanya de la coalició Navarra Suma (UPN, PP i Ciutadans)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain