La Vanguardia (Català)

Abertis, una fundació en defensa de la biosfera mediterràn­ia

- Text: Aurora Campmany

La biodiversi­tat constituei­x el suport de la vida al planeta. Tot i això, la pèrdua de biodiversi­tat és un dels problemes ambientals actuals més crítics, que amenaça l’equilibri dels ecosisteme­s i, amb això, el nostre benestar.

L’evidència científica indica quelat a xa actual de pèrdua global és de 100 a 1.000 vegades superior quelat a xa d’ extinció de fons –la que es dóna de manera natural– i s’espera que continuï augmentant els pròxims anys, ja que un 27% de les espècies estan amenaçades.

Abertis, conscient que aquesta pèrdua està causada, principalm­ent, per l’activitat humana, treballa en primera instància per reduir la petjada de carboni generada per la seva pròpia activitat, optimitzan­t la gestió dels residus i afavorint la conservaci­ó de la biodiversi­tat als espais naturals on està present. Conscient i compartint el missatge d’urgència, però també d’esperança, que António Guterres, secretari general de l’ONU, va llançar en l’obertura de la Cimera Mundial d’Acció Climàtica, quan va afirmar que “l’emergència climàtica és una cursa que estem perdent, però és una cursa que podem guanyar. La crisi climàtica està causada per nosaltres i les solucions han de venir de nosaltres. Tenim les eines: la tecnologia està de la nostra banda”, Abertis acull, a la seu de la seva Fundació, el Centre Internacio­nal per a les Reserves de la Biosfera Mediterràn­ies.

El centre, reconegut per la UNESCO, és un espai des d’on es fomenten els ponts de col·laboració entre les dues ribes de la Mediterràn­ia en la protecció dela seva biodiversi­tat.

Col·laboració publico privada

La seu de la Fundació Abertis, al castell de Castellet (Barcelona), acull el Centre Internacio­nal de la UNESCO centrat en la creació d’una xarxa de reserves de la biosfera a la Mediterràn­ia. Amb aquesta finalitat, des del centre –el primer cas de col·laboració publicopri­vada que suma els esforços de l’oficina de Nacions Unides amb l’empresa líder mundial en la gestió d’autopistes–, es promouen i es desenvolup­en una diversitat d’activitats destinades a fomentar l’estudi i la conservaci­ó de l’àrea mediterràn­ia. Bona part dels seus esforços se centra en la gestió de la biodiversi­tat i dels recursos naturals entre tots els països banyats per la Mediterràn­ia. Des de la reserva s’actua contra la destrucció d’hàbitats, la sobreexplo­tació dels oceans, la contaminac­ió, l’expansió urbana, el canvi climàtic i la desforesta­ció, que està provocant greus incendis i inundacion­s.

 ??  ?? El castell de Castellet, seu del centre de la UNESCO centrat en la protecció de la biosfera a l’àrea mediterràn­ia, té la certificac­ió mediambien­tal ISO 14001. A més, el Global Sustainabl­e Tourism Council, únic organisme mundial acreditado­r en turisme sostenible i vinculat a l’organitzac­ió de les Nacions Unides, li ha concedit recentment la certificac­ió en Turisme Responsabl­e Biosphere Responsibl­e Tourism
El castell de Castellet, seu del centre de la UNESCO centrat en la protecció de la biosfera a l’àrea mediterràn­ia, té la certificac­ió mediambien­tal ISO 14001. A més, el Global Sustainabl­e Tourism Council, únic organisme mundial acreditado­r en turisme sostenible i vinculat a l’organitzac­ió de les Nacions Unides, li ha concedit recentment la certificac­ió en Turisme Responsabl­e Biosphere Responsibl­e Tourism

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain