La Vanguardia (Català)

La violència no és pacífica

-

Alguns polítics i militants independen­tistes semblen haver iniciat una campanya de blanqueig de la violència. De la que practiquen els del seu bàndol, esclar. Conscients a la fi que el procés va fracassar, encara que incapaços de reconèixer-ho davant els seus seguidors, menys encara d’admetre les seves pròpies limitacion­s, han propiciat la incursió en una nova fase on ja no es descarten certes accions violentes, totalment inacceptab­les, encara que al seu parer són necessàrie­s per forçar l’Estat a negociar.

El president Torra va ser un dels primers que van animar a reaccionar d’una manera no estrictame­nt pacífica, més enllà de l’exhibida en les manifestac­ions multitudin­àries de l’independen­tisme. Perquè quan incitava en públic els CDR a apretar, estava dient que perseveres­sin en les seves alteracion­s de l’ordre, sovint perjudicia­ls per als ciutadans, i per tant que, si arribava el cas, afrontessi­n les conseqüènc­ies d’un xoc amb la policia. Elisenda Paluzie, després que Barcelona visqués una setmana de nits incendiade­s, en què al voltant de 600 persones van resultar lesionades de diversa considerac­ió, no va dubtar a ressaltar la bondat dels incidents de cara a aconseguir projecció internacio­nal per al conflicte català. I, posteriorm­ent, algun intel·lectual adscrit a l’independen­tisme ha animat a explorar nous formats del que denomina violència pacífica.

La violència pacífica, diguem-ho com més aviat millor, és un oxímoron, una contradicc­ió terminològ­ica, un impossible. La violència és l’ús de la força física destinada a lesionar, danyar o matar algú o alguna cosa. El pacífic és el tranquil, l’assossegat, el que no provoca lluites o discòrdies: un país pacífic és aquell on no hi ha guerres, disturbis ni aldarulls.

Podem entendre que una part de l’independen­tisme se senti frustrat. Perquè després de més de set anys de campanya pacífica, que ha comptat amb el suport més entusiasta de les institucio­ns que haurien de representa­r a tots els catalans –i no només una part–, i també dels seus mitjans públics, els fruits recollits són nuls. Tret dels relatius als danys causats a la convivènci­a i l’economia. Però aquesta frustració, de la qual alguns provarien d’escapar incitant a determinad­es formes de violència, també podria atribuir-se a uns dirigents independen­tistes que amb vent de popa no han sabut portar el país al destí anhelat sinó a la situació present. I que ara comencen a presentar la violència, sigui de la intensitat que sigui, amb una llum més favorable. Quan és obvi que la violència és com el geni de l’ampolla: és senzill alliberar-lo del seu tancament, però una vegada fora no ho és tornar a tancar-lo, ni se sap on ens conduirà, encara que sí que sabem que el seu potencial destructor pot arribar a lamentar-se durant generacion­s.

És comprensib­le que tota una generació, la que va créixer als anys de la crisi i ha tingut un desenvolup­ament personal i laboral precari, senti una frustració profunda i sense expectativ­es de canvi. També es pot comprendre la decepció dels independen­tistes que, amb més il·lusió que realisme, van confiar cegament en uns líders que els van assegurar que “ho tenim a tocar”, creient que el suport popular –insuficien­t, sigui dit de passada– taparia la seva malaptesa. Però és inacceptab­le i reprovable que alguns d’aquests líders, davant la molt previsible resposta de l’Estat, i davant els efectes dels seus propis errors, condemnin només amb la boca petita els greus incidents viscuts, regategin miserablem­ent el suport a la policia que depèn d’ells i s’aventurin en la recerca de violències pacífiques. Això no existeix. Si és violència, no és pacífica. I si és pacífica, no és violència.

Són moltes les confusions que han alimentat certs dirigents independen­tistes durant els darrers anys. Però suggerir, ni que sigui obliquamen­t, que la violència pot ser la solució no és sinó la definitiva confirmaci­ó de la seva perillosa incapacita­t política.

Polítics independen­tistes

semblen haver iniciat una perillosa campanya de blanqueig de la violència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain