La Vanguardia (Català)

Magnituds

- Suso Pérez

El jugador croat del FC Barcelona Ivan Rakitic s’ha convertit en notícia a causa que aquesta temporada amb prou feines juga, després d’haver estat una peça molt important de l’equip en els anys anteriors. La secció d’Esports va obrir el seu suplement Dilluns Matx del 28 d’octubre amb aquest tema, sota el titular “L’hivern de Rakitic” i el subtítol “La participac­ió del croat ha decrescut un 363% i la seva sortida del Barça és ineludible”.

El subscripto­r Eduard Barba Martínez de la Hidalga ens va enviar una carta en la qual aclaria que tal percentatg­e és impossible: “No hi ha cap magnitud que pugui disminuir un 363%. El màxim que pot disminuir és el 100%, si passa d’un valor determinat a zero. En realitat –puntualitz­ava el subscripto­r–, Rakitic ha jugat aquesta temporada una mica més d’un 27% respecte al que va jugar la temporada passada, segons les dades de l’article”.

“Em sorprèn que ni als autors de l’article ni a la redacció d’Esports no els hagi xocat que la participac­ió de Rakitic hagués caigut un 363%”, finalitzav­a el seu missatge Eduard Barba.

El redactor Antoni López Tovar admet que “el lector té tota la raó. El percentatg­e calculat a l’article correspon als minuts de més que el futbolista Ivan Rakitic va jugar la temporada passada respecte a l’actual, no a la disminució de minuts de l’actual exercici respecte a l’anterior. El redactor assumeix l’error, producte de les presses de la redacció i de les seves limitades competènci­es matemàtiqu­es. Un error que va ser detectat, encara que massa tard per evitar la seva aparició en l’edició de paper, i corregit abans de la publicació de l’article en l’edició digital”.

El cas permet introduir una referència a aquesta doble versió del periodisme actual a què es refereix López Tovar. Els nous mitjans digitals fan possible les correccion­s en les informacio­ns tan aviat com es detecta un error, i sovint aquest s’esmena pràcticame­nt com si no s’hagués produït. No així al vell paper, on les errates, els errors i els lapsus es fan immortals a les hemerotequ­es.

Va ser un error: la participac­ió del futbolista Ivan Rakitic no pot ser un 363% inferior

a la de l’any passat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain