La Vanguardia (Català)

Déu és a tot arreu

- Llucia Ramis

Està casat. Té tres fills i una amant. Ho porten en secret. Cada vegada que passa la tarda amb ella, ell rep un missatge de Google demanant-li que puntuï el Baiyor. Mai no ha sentit parlar d’aquest lloc. Un dia, mentre li posa el cadenat a la moto abans de pujar, s’hi fixa: és el restaurant que hi ha sota la casa de la seva amant. L’anècdota, basada en fets reals, em recorda la novel·la Por, de Stefan Zweig. Una dona viu obsessiona­da amb l’amenaça que el seu adulteri quedi al descobert. Google m’indica quantes ciutats vaig visitar el mes passat, en quants quilòmetre­s he superat la distància que ens separen de la Lluna. I no recordo haver-li demanat mai aquesta informació, ni permetre-li que la registràs.

Mitjançant un pacte amb les operadores, l’Institut Nacional d’Estadístic­a seguirà la pista de tots els telèfons del país durant vuit dies per conèixer els moviments habituals de la població. Garanteixe­n que les dades seran anònimes, però costa de creure. I aquest és el greuge: que qui, per la raó que sigui, vulgui mantenir, no ja un secret, sinó un mínim d’intimitat, sap que no pot fer-ho. Més enllà que es vulneri la nostra privacitat (hem donat permís per a això milers de vegades en acceptar amb fe cega, sense llegir-les, les condicions d’ús), se’ns transmet que no tenim escapatòri­a. Un acaba sentint-se vigilat de manera permanent.

Des del moment que una sola persona prescindei­xi de visitar l’amant el temps que duri el seguiment de l’INE per si de cas, la seva llibertat estarà essent restringid­a. I qui parla d’amants, parla de qualsevol pràctica que pretengui guardar per a si. Amb l’excusa que ho fan pel bé comú, els sistemes de control –ja sigui a través del big data, el GPS, la religió, la moral i els sagraments– penetren en els aspectes més íntims de l’individu. Li diuen que, si els seus moviments i pensaments són purs, no cal que passi pena. En contrapart­ida, qui vulgui amagar alguna cosa, de seguida passarà a ser sospitós. És carn de prejudici.

En un món al qual estam cada cop més localitzat­s i menys ubicats, crida l’atenció que els mòbils siguin útils per estudiar una cosa tan òbvia com són els trajectes més transitats, però no, en canvi, per comptabili­tzar la gent que hi ha en una manifestac­ió. Costa d’entendre que alterin l’opinió pública amb fake news, i serveixin per comprar i fer transaccio­ns, però no per votar. Alguna cosa no encaixa. Sobretot que, si s’han convertit en Déu, i Déu és a tot arreu, com pot ser que a l’AVE es quedi sense cobertura?

Qui vulgui mantenir, no ja un secret, sinó un mínim d’intimitat, sap que no pot fer-ho

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain