La Vanguardia (Català)

Es pot restaurar la visió amb implants a la retina?

- JOSEP CORBELLA

Una pròtesi diminuta implantada a la retina podria restaurar la visió en persones amb retinosi pigmentàri­a o amb degeneraci­ó macular associada a l’edat (DMAE), dues de les causes més comunes de ceguesa a la població espanyola.

L’implant està sent desenvolup­at per José A. Garrido, investigad­or Icrea a l’Institut Català de Nanociènci­a i Nanotecnol­ogia (ICN2). Amb una mida d’uns sis per sis mil·límetres, estarà format per milers d’elèctrodes de grafè i estarà connectat sense fil a una càmera que la persona durà en unes ulleres.

La càmera, per tant, captarà el que veuria l’ull i enviarà el senyal a la retina. Aquí, els elèctrodes convertira­n el senyal en estímuls que es transmetra­n al nervi òptic. D’aquesta manera el senyal arribarà al còrtex visual del cervell, on es percebrà la imatge.

La idea ja s’ha assajat en rates, en les quals s’ha comprovat que el còrtex visual s’activa igual que si realment veiessin imatges amb els ulls. Tot i això, encara no se sap si la qualitat de les imatges que perceben és equivalent a la que veuria una rata amb ulls sans.

Els pròxims passos de la investigac­ió inclouen analitzar el comportame­nt de les rates per comprovar si actuen igual –o de manera semblant– amb pròtesis de retina que amb ulls sans, cosa que indicarà si han recuperat una visió acceptable. Després està previst estendre els assajos en porcs. I en un futur s’espera poder oferir la tècnica a persones que han perdut la visió.

“Però no serà a curt termini”, adverteix Garrido. “És un projecte llarg i complex, que requereix especialis­tes de diferents camps i que no podríem dur a terme només des de l’ICN2”. Per tirar el projecte endavant, Garrido s’ha associat amb Jeroni Nadal del centre d’oftalmolog­ia Barraquer, que és qui implantarà la pròtesi en els animals; amb l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), on s’ha dissenyat el sistema de comunicaci­ó sense fil entre les ulleres i l’implant; amb l’Institut de Ciències Fotòniques (Icfo), on s’ha desenvolup­at una tècnica per saber quines cèl·lules de la retina s’estimulen, i amb l’Institut de la Visió de París, centre de referència mundial en implants de retina.

 ??  ?? José A. Garrido, de l’ICN2
José A. Garrido, de l’ICN2

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain